Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-04 22:47:26 ABS chyba nie ma takiej mozliwosci ingerencji, zeby pedal wpadl do samej podlogi!
przyczyn moze byc kilka 1 zapowietrzenie ukladu (ale na tochyba sam wpadles) 2 przegrzanie hamulcow i wytworzenie sie bąbli powietrza w ukladzie hamulcowym 3 padla pompa hamulcowa Kiedy zmieniales plyn hamulcowy? Na razie nie wyjezdzaj na ulice zanim nie naprawisz usterki! |
![]() IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2004-05-05 07:35:10 Cześć, o dziwo kiedyś miałem to samo. Jedziesz sobie , noga na chamulec, a tu dupa ! Włosy dęba stają ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-05 17:47:40 Mialem tak w Ładzie - tylko że w niej przez kilka lat nie byl wymieniany plyn hamulcowy.
Hamowała normalnie, ale czasem pedał dziwnie uciekał, jakby był zapowietrzony.Pewnego razu płyn mi sie w mieście zagotował i zablokował hamulce na amen. A po wystygnięciu jeździłem dalej normalnie... Eh, młody człek był i głupi... Gdy w końcu postanowiłem naprawić hamulce okazało sie, że uszczelki w pompie ham. sparciały i popuszczaly czasem. Mechanik gdy rozebrał układ stwierdził, że trzeba wszystko wymienić - uszczelki pompy, pozapychane kawałkami gumy przewody, cylinderki... A płyn ham. miał zapach hmm.. zjełczałej wody! Dlatego pytałem o wymiane płynu. Nie wolno pod żadnym pozorem tego zaniedbywać, gdyż koszt wymiany płynu jest znikomy w porównaniu z konsekwencjami jego "niewymienienia". To podobnie jak z paskiem rozrządu. |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-05-08 18:36:52 Mocno sie wystraszyłam po przeczytanieu poniższych wypowiedzi. Pokonując trasę przeszło 700 km, cały czas się zastanawiałam czy i mnie nie przytrafi się coś podobnego jak całkowite wpadnięcie hamulca w podłogę. Zważywszy na fakt, że zdarzyło mi sie kilka sytuacji podbramkowych na trasie(jednak nie z mojej winy). A przy okazji chciałam zadać Wam pytanie. Chcę wymienić płyn hamulcowy i jaki to powinien być rodzaj (o jakiej gęstości???) i jakiej firmy. Wiadomo mi, że płyn ów nie był wymieniany od nowości.
|
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-05-08 21:10:21
Gęstość płynu jest stałą, dla większości hydraulicznych układów hamulcowych. Jedyną wytyczną (wg norm) jest temperatura wrzenia płynu hamulcowego, oraz poziom jego higroskopijności. Te dwie rzeczy są niestety ściśle ze sobą powiązane i rosną w postępnie arytmetycznym. Dzieje się tak z tego powodu, iż płyn hamulcowy zawiera dodatki na bazie alkoholu metylowego, który jest środkiem higroskolpijnym. Zwiększona ilość owych dodatków skutkuje wzrostem punktu krytycznego temperatury wrzenia, jednak pociąga za sobą wyższy poziom pochłaniania wilgoci przez płyn a to z kolei - konieczność częstrzej jego wymiany. Należy bowiem pamiętać, że płyn który wchłoną zbyt dużo wody, "gotuje się" bardzo szybko w przypadku ostrego hamowania. W tym przypadku nie polecam przepłacać za płyn produkowany np. przez Ferodo. Wystarczy zwykły DOT - 4 firmy Organika (jak napisał Marcin2) lub Lotos. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
marcin2 gdynia | 2004-05-08 21:29:02
![]() |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-05-09 03:40:26 Piękne dzięki za informacje i szerokie uzasadnienie w temacie.
Pozdrawiam 2004-05-08 18:36:52, Kiniusia pisze: A przy okazji chciałam zadać Wam pytanie. Chcę wymienić płyn hamulcowy i jaki to powinien być rodzaj (o jakiej gęstości???) i jakiej firmy. Wiadomo mi, że płyn ów nie był wymieniany od nowości. |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-05-09 12:26:44 NIe daje mi to nadal spokoju. Gdyż słyszałam jeszcze o takich płynach hamulcowych o oznaczeniu R (np. R3, R4,,,,etc). Jak to się ma do płynu DOT4?? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-09 12:44:11 Po pierwsze - wymień płyn jak najszybciej i zalej DOT-4. Tylko taki.
po drugie - nie wierze że płyn nie był wymieniany od nowości. Jeśli jeździłaś na przeglądy to w standardzie co chyba 20 czy 30 kkm wymieniali. Jeśli nie wymienisz płynu - to po pewnym czasie (na szczescie dość długim) w płynie zgromadzi się duża ilość wody która spowoduje korozję elementów ukł. hamulcowego i niszczenie elementów gumowych. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-05-09 12:55:16
Zgadza się. Płyny typu R- (np. 3, 4) były wykorzystywane w układach hydraulicznych (hamulcowych) samochodów starszego typu, gdzie obciążenia cieplne przenoszone przez cały układ były odpowiednio mniejsze. Płyny takie są teoretycznie zamienne na płyny kategorii DOT. Jednak różnica jest mniej więcej taka, jak w przypadku olei silnikowych syntetycznych a półsyntetycznych. Zalecam więc zastosować płyn typu DOT - 4, ewentualnie w przypadku naprawdę dużych obciążeń termicznych całego ukł. (np. jazda w górach z długimi "zjazdami" z noga na hamulcu) płyn DOT - 5.1, jednak będzie to wymagało częstrzych wymian tegoż właśnie płynu. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-05-09 13:12:32 Tak jak pisałam wcześniej z tego co mi wiadomo od pierwszego właściciela-A nadmienić muszę iż wóz znam od momentu wyjścia z salonu- płyn nie był wymienianym. Mam nadzieję, ze do tej pory nic niezniszczało aż na tyle ![]()
|
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-05-09 13:17:49 SpeedR wybacz, że zamęczam tematem, ale chcę być świadoma ewentualnych konsekwencji wymiany płynu i niedomagania układu hamulcowego, poza tym temat mnie interesuje żywo. Zaznaczyć muszę iż podróżuję w róznych warunkach po różnych terenach, czyli generalnie po całej Polsce. I jak każdy muszę dbać nie tylko o swoje bezpieczeństwo, ale także pasażerów. Czyli winna wymienić na DOT 4,,,OK !!!
Jeszcze jedno pytanko: jak często powinno się dokonywać wymiany płynu hamulcowego? Co ile kilometrów?
|
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-05-09 15:26:32
Nie ma problemu... forum jest właśnie po to, by pytać i uzyskiwać na owe pytania odpowiedź ![]() ![]() Tak więc, wymian płynu powinno dokonywać się średnio co dwa lata. Co do przebiegu, to ciężko wnioskować, gdyż każdy ma nieco inną technikę jazdy i w różnym stopniu obciąża układ poprzez zmienną amplitudę temperatur. Powiem tak... przyjęło się, że płyn klasy DOT - 4 należy wymieniać nie żadziej niż co 2 lata, natomiast płyny o wyższej specyfikacji (np. DOT - 5.1) odpowiednio częściej. W przypadku dużej wilgotności powietrza w okresach użytkowania samochodu, płyn DOT - 5.1 należało by wymieniać nawet co pół roku, dlatego optimum w naszych warunkach lkimatycznych to właśnie płyn klasy DOT - 4. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-05-09 15:46:01 Dziękuję za cenne informacje.
Mam nadzieję, że po wymianie płynu nie zabiję się,,,,hihihihi(żartowałam). Natomiast nieomieszkam podzielić się odczuciami. Pozdrawiam 2004-05-09 13:17:49, Kiniusia pisze: SpeedR wybacz, że zamęczam tematem, ale chcę być świadoma ewentualnych konsekwencji wymiany płynu i niedomagania układu hamulcowego, poza tym temat mnie interesuje żywo. Zaznaczyć muszę iż podróżuję w róznych warunkach po różnych terenach, czyli generalnie po całej Polsce. I jak każdy muszę dbać nie tylko o swoje bezpieczeństwo, ale także pasażerów. Czyli winna wymienić na DOT 4,,,OK !!! Jeszcze jedno pytanko: jak często powinno się dokonywać wymiany płynu hamulcowego? Co ile kilometrów? |