Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-05-05 21:34:51 neutralnym i najbardziej spotykanym ciśnieniem jest chyba coś ok 10,5-11 ale niejestem pewien ja tak miałem i można jeździć spokojnie jeżeli masz na jakimś rużnice to będzie to zawor wypalony, szlif niezawsze jest potrzebny chyba że cylinder jest porysowany lub ma próg . Mnie jeden mechanik ostatnio powiedział że przed wymianą pierścieni powinienem lekko zmatowić cylindy a olej wymienić po max 1000 km i wtedy pierścienie się dobrze dopasowoją. Ma mnustwo klientów więc mu wieże ,szkoda że powiedzial mi to po fakcie
panoni |
![]() dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2004-05-06 01:14:26 jeśli chodzi o standardowy silnik to rzeczywiści jest tak jak piszą koledzy 10,5-11,5 jest OK nawet jak 9,5 to jeszcze nie wielka tragedia byle równo na wszystkich (w miare) natomiat jeśli więcej czyli 13-15 to już problem bo najprawdopodobniej nie trzymają pierścienie olejowe i co za tym idzie uszczelniają te zgarniające więc jeśli silnik nie jest jakoś doprężany specjalnie yo nie ma się z czego cieszyć że ma tak duże ciśnienie bo za tym idzie duuuużżże zużycie oleju który uszczelnia pierścienie zgarniające ale wtedy nie wielkie prawdopodobieństwo robienia szlifu natomiat jeśli niższe niż 9 to już raczej można liczyć się ze szlifami choć jest jeszcze szansa wypalenia zaworu przez który ucieka ciśnienie i to można nie trudno określić wystarczy przy pomiarze wykonać tzw próbę olejową czyli zmierzyć normalnie po czym wstrzyknąć w cylinder przez otwór po świecy ok 10 ml oleju i zmierzyć pomownie i jeśli nie będzie różnicy większej niż 0,5 to na bank zawór natomiat jeśli różnica ta będzie 2 lub więcej to pierścienie lub mocny próg na cylindrze.
Tyle z mojej stony mam nadzieję że pomoże |
![]() syvo SYMPATYCZNY GOŚĆ najstarsze miasto Zagłębia | 2004-05-06 09:47:15
8,5 wg Ossowskigo, to prawdopodobnie stopień sprężania. Stopień sprężania jet wielkością różną od ciśnienia sprężania. Jest to wielkość bezwymiarowa określająca ile razy pojemność cylindra w dolnym martwym położeniu tłoka jest większa od pojemności w górnym martwym położeniu tłoka. Ciśnienie sprężania (kompresja) zaś określa jak bardzo szczelny jest układ tłok - cylinder - zawory. Zawory się wypalają, pierścienie i cylindry zużywają --> ciśnienie spada --> silnik słabnie --> więcej spala --> zaczyna brać olej itp. Wyrażone jest w MPa lub at (atmosfera techniczna kG/cm^2). Dla silnika benzynowego kompresja ma się następująco: nowy silnik: 12,5 - 13,0 at, nieco wyeksploatowany: ~10,5 at. Ja w swoim mam nie więcej niż 9,5 at Na szczęście łady to żywotne bestie. Ciśnienie będzie rzędu 9 at, a ona dalej będzie jechać. (Przy okazji podaję link nt. wielkości fizycznych i jednostek.) |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-05-06 11:59:52 a do wymiany uszczelnieni nie trzeba wyjmowac silnika!
najwyzej chlodnice, skrzynie ....... cos jeszcze??? tylny na pewno bez problemu po wyjeciu skrzynie i przy okazji warto sprzeglo kpl ![]() a przodu jeszcze nie robilem, wiec nie wiem ![]() |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-05-06 22:19:59 Z tego co słyszałem i po własnym doświadczeniu najczęściej przyczyną jest gło9wica ( zawory ,uszczelniacze ) jeśli ktoś niejest pewin tego że da rade zrobić to solidnie lepiej oddać głowice do naprawy koszt nie powinien przekrorzczyć 280zł (szlif wymiana conajmniej 2szt zaworow wymiany uszczelniaczyz docieraniem gniazd, i coś jeszcze? ) pierścienie to koszt ok 50-60 zł .Ja wkładałem za pomocą opasek zamo zaciskowych do mocowania przewodów ( długie cienki całe w ząbki o oczko na końcu i nic na siłe ,ale sie rozpisalem
panoni |