MotoNews.pl

Felgi 14 czy 15

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko, może się wydać głupie - no ale ktoś kiedyś powiedział, że nie ma głupich pytań - no ale przyjdźmy do pytania.
Obecnie moja asterka jeździ na felgach 14", a chciałbym założyć sobie aluski 15" i nie wiem czy mi się zmieszczą, bo dość często jeżdże obładowanym autkiem. Może ktoś coś mi doradzi, ewentualnie podpowie co mam zrobić.
Pozdr
Łukasz

15 ładniej wyglądają ale opony 15 są sporo droższe. Zwłaszcza firmowe. Opony sprawdz w instrukcji ale ten środkowy wymiar opon bedziesz musial zmniejszyc o "5" czyli jak miałeś powiedzmy 185x65x14 to teraz 185x60x15.
Komfort jazdy pogorszy ci sie na takich "15". Auto jest sztywniejsze, bardziej "czuć" dziury ale za to lepiej się trzyma na zakretach i przy wiekszych prędkościach. Mimo tylko 1 cala róznicy od razu widac to na aucie.

witam!!!

Jesli kupisz 15 i będziesz jeździł załadowany to kup węższe niż J7
Ja kupiłem J7 i przy załadunku tarły mi o nadkola (musiałem troche z tyłu u blacharza poprzerabiać i teraz jest sii)

A oponki do nich najlepiej kupuj 185/50

Pozdrawiam
Adam

policz odkladny wymiar kola na 14 i na 15 i bedziesz wiedzial czy sie zmiesci czy nie - ma byc takie samo z tolerancja ok 2 cm - i jesli bedzie to nic nie ma prawa trzec
inna sprawa sa parametry jazdy - czyli sztywnosc ugiecie na zakretach i nacisk jednostkowy - musiesz rozwazyc czego potrzebyjesz - zwykle fabrycznie zaklada sie optymalne rozwiazanie dla danego auta (choc nie bez wplywu aspektu ekonomicznego - wiec co nieco mozna poprawic)
jeszcze inna to cena - na pewno nie bedzie taniej

UWAGA ZASADNICZA - PAMIETAJ NIGDY NIE POSZERZAJ WYMIARU OPONY (EWENTUALNIE MAX O JEDEN ROZMIAR) I NA PEWNO NIE NA ZIME I MOKRA NAWIERZCHNIE - TO PODSTAWOWY BLAD NIEDOUCZONYCH INZYNIEROW TUNINGU - BARDZO NIEBEZPIECZNY

PODSUMOWUJAC - NIESTETY ODRADZAM ZMIANY

PESO

Zakładaj bez zastanowienia. Tylko pamiętaj żeby nie przesadzać z szerokością felgi i potem opony.Jak to sprawdzisz to nic nie będzie tarło.
A 15" dają normalny komfort jazdy no chyba że masz szeroki kapeć to po koleinach ciąga, ale w przypadku 185/ jak koledzy proponują to poprawisz wygląd znacznie i będziesz się cieszył za każdym razem jak spojrzysz.

Działaj i prześlij foto.

PS mi gumiarz doradził 15" bo 16" za bardzo telepać będa i teraz żałują straszliwie....

Moja małżonka w Astrze sedan jeździ na blaszanych 15" z gumami Toyo Proxes 195/50. Nic nie ociera, na dobrej drodze jak przyklejona. Nietety szybko się zużywają, ale tak to jest w tych rozmiarach - coś za coś.
Sugeruję 14" i 185/60 - złoty środek.

Np. Kormoran poleca 195/60 R 15. Ciekawe jakie były montowane seryjnie np. Astrze Dynamic
www.kormoran.com.pl/wyszukiwarka/szukaj.php

Pozdrawia Robert W. )

[ wiadomość edytowana przez: RWicik dnia 2002-11-14 09:30:38 ]

Do Astry zalecane 15" to 195/55.

Pierwsze pyt. jesli masz obnizone to np 15 8cali nie wsadzisz (przy obiz 50mm) a normalne na serii to opona 205/40-45 max.,

ale seryjnie 15 to spokojnie 195/55-60
albo 16 to 205/50-55

15 spokojnie wsadzisz ! a ewentualnie zeby nie dobijal tyl to wsadz gumowe pierscienie w tyl sprezyny i gra muzyka.

Pierwsze pyt. jesli masz obnizone to np 15 8cali nie wsadzisz (przy obiz 50mm) a normalne na serii to opona 205/40-45 max.,

ale seryjnie 15 to spokojnie 195/55-60
albo 16 to 205/50-55

15 spokojnie wsadzisz ! a ewentualnie zeby nie dobijal tyl to wsadz gumowe pierscienie w tyl sprezyny i gra muzyka.

ja zdecydowanie polecilbym ci 15,do tego opony 195/50-to sa jedne z tanszych rozmiarow
ja jezdze na 9/16,tylko ze z inna zawieszka i poszerzanym tylem

DZIEKI PANOWIE - BARDZO ZESCIE MI POMOGLI I CHYBA JEDNAK ZDECYDUJE SIE NA JAKIES FAJNE 15-steczki - JESZCZE RAZ DZIEKI.

A MOZE KTOS MA NA ZBYCIU JAKIES FJANE ALUSKI 15 Z OPONKAMI W DOBRYCH PIENIADZACH

czarekh100 a czy przyciemniales lampy przednie czy sa cale klosze wymienione?

Kameleon, takie kapcie 15" lekko używane to 150PLN 2szt a nowe sprowadzane bez cła to ...około 160 PLN za goodyear czy dunlopki w foli.

Hej Prowo, piszesz ze:
Cytat:
(wieksze opony) Nietety szybko się zużywają, ale tak to jest w tych rozmiarach - coś za coś.

mozesz mi to wytlumaczyc? Wieksze szybciej sie zuzywaja niz mniejsze?
PZDR
Dab

Większe to miałem na myśli szersze. Jasne że się szybciej zużywają bo przecież w czasie jazdy (zakręty) oś opony nie idzie dokładnie po torze jazdy, a im szersze tym większa jest ta różnica - tym większa część opony trze obok toru.

witam

zupelnie nie moge sie zgodzic z teza o szybszym zuzyciu opon szerszych (jedyne co tu mozna uwzglednic to mniej rownomierne zuzycie w wyniku rozkladu sil na zakretach )
NIE PODLEGA DYSKUSJI ZE OPONA SZERSZA BEDZIE WYKAZYWAC MNIEJSZY NACISK JEDNOSTKOWY A OD TEGO (PRZY ZALOZENIU POZOSTALYCH PARAMETROW CONSTANS) BEDZIE ZALEZEC PREDKOSC ZUZYCIA

PESO

Ech, tłumaczyłem jak umiałem. Zdaję sobie sprawę z braku zdolności pedagogicznych.
Założysz to się sam przekonasz.

Z empiryki: (astra, gumy nowe)
195- dwa sezony
185- trzy sezony
PS. Guma szersza jest przy okazji bardziej "twarda" bo ma niższy profil co pewnie też ma swój wpływ..

Don Fernando ma wielkie stada.
Po uśmiechu go poznacie.

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2002-11-18 12:42:07 ]

czesc Prowo

nie chce sie spierac z doswiadczeniem ale musisz sie zgodzic ze guma twardsza musi sie zuzywac wolniej - i wieksza twardosc na pewno nie tlumaczy szybszego zuzycia
oczywiscie do porownania zeby ono bylo jednoznaczne nalezalo by wziac ten sam sklad mieszanki ten sam profil (proporcjonalnie) i te same obciazenia - nie jest to latwe

jesli doswiadczenia masz takie jak mowisz to bardzo mnie to dziwi i nie potrafie znalezc innej odpowiedzi jak ta ze musialy byc zmienione inne parametry oprocz samej szerokosci

pozdrawiam peso

Auto i kierowca ten sam. Obie gumy Toyo Proxes 15".

Chętnie poznam doświadczenia innych - warunek: ta sama średnica felgi (i oczywiście ten sam pojazd).