Jaki olej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Musze zrobic wymiane oleju w dosc nowym samochodzie ale nie wiem na czym jezdil poprzednio. BMW poleca Castrol, a ludzie mowia ze Mobil1 jest najlepszy. hmm.. co sadzicie?

Ja zalałem do swojego auta Elfa Synthese 5W-40, bo na opakowaniu pisało że jest homologowany przez BMW. Wcześniej lałem Mobila Super S 10W-40 i stwiewdzam, że Elf jest lepszy, z kolei znajomy ze sklepu polecał mi Castrola, więc może coś w tym jest. Wybór należy oczywiście do ciebie.

Ja do wielu autek lałem LOTOSA i na jest ok. Na takim oleju (5W/40) przejechałem (mój tata) kiedyś polonezem ok 200.000km i silnik nie brał oleju! - dla niektórych niemożliwe, ale taka prawda! Do Beemki też leje Lotosa! tylko 10W/40. A Tobie polecam tylko 5W/40

Przecież to dosyć nowy samochód, w żadnym wypadku nie należy lać Lotosa bo szkoda eksperymentować na takim silniku. Trzymaj się raczej markowych olei. Dużo złych opinii czytałem na temat wyżej wspomnianego.

Wielkie dzieki. Tak myslalem zeby sei trzymac firmowych syntetykow.

hehe ja przetestowałem LOTOSA w najgorszych warunkach - no bo polonez nie należy do najleprzych - niejeden mechanik mi doradził LOTOSA zamiast np MOBILA, ale to po dłuższej rozmowie - tak jakby obawiali sie krytyki.
Ale róbta co chceta - MOBIL też jest ok, ale moim zdaniem za drogi - pozdrawiam! a jeżeli chodzi o ELF'a to nie miałem z nim doczynienia - oglądałem kiedyś w TV, ale to był ALF, podobnie się nazywają

Lotos jest OK. Znam auta nowe i jest OK. BMW TDS daje sobie radę super. Nawet po 19 wymianach co 10000 km motor nie bieże oliwy, chociaż dostaje w d.

lej mobil 1.to jest najlepszy olej na swiecie i ja do sowjej bm-ki leje tylko taki.
pozdrawiam

koniec problema.. zalalem zalecany przez BMW Castrol SLX 0W-30 . teraz mam nadzieje tylko ze nie bedzie z tym problemu. pozdrawiam