MotoNews.pl

Uszczelka misy i pokrywy zaworow?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam zamiar wymieniac uszczelke pod misa silnika i dekla klawiatury ,jakie macie dobre receptury wymiany,chodzi mi o to czy te korkowe uszczelki montowac na sucho czy moze smarowac jeszcze silikonem czy jakims hermetykiem aby nic nie cieklo? dzieki.

Zdecydowanie smarować. Wiem, że są specjalne pasty do tego ale nazw nie znam. Popytaj w sklepach motoryzacyjnych.

Pod miska olejowa jest gumowa uszczelka i dobrze ja posmarowac silikonem, takim do 300 stopni powiedzmy,
a po pokrywe zaworow jest uszczelka korkowa i te sie przed zalozeniem nasacza olejem.
Powodzenia

Obydwie na sucho i obie dokręcać z czuciem aby ich niezgnieść.

Byli tacy co mi radzili zakładanie uszczelek gumowych na sylikon, korkowych nasączać olejem itp itd, tak też robiłem i jednak nie byłem do końca zadowolony ich trzymaniem. Ostatnio moj silnik skręcał fachowiec w tej dziedzinie co już "zęby na tym zjadł" jest mechanikiem zawodowym i nie jeden silnik skręcał, sam ma i miał też ople. Powiedział tak....jeśli kapy i misy są proste, a powieżchnie styku należycie odtłuszczone to "niema ch... na Mariole żeby puściło choć kroplę". Morał? TYLKO NA SUCHO
Pojeżdżę troche i powiem jak się sprawdza

Uszczelka z dobrego materialu korkowego zalozona na mokro, powinna zalatwic sprawe. Problemy zaczna sie przy demontowaniu. Silikon to dobry wynalazek i nalezy je uzywac tam gdzie pomoga. Wazne jest odtluszczenie powierzchni. Do srub sa inne uszczelniacze, ale tutaj tez mozesz dac silikon (wszedzie minimum) Wspomniano juz o dociaganiu z czuciem. za slabo to tez pasta.Można ostrym wykrojnikiem powiększyć otwory w uszczelce i wstawic tulejki (toczone z rurki) które sa cieńsze od uszczelki i robia za dystanse. Mozna wtedy solidniej dokręcic michę.
Powodzenia

Przy wymianie uszczelki pod pokywą zaworów nie nasączalem uszczelki żadnym olejem.Przyznam się bez bicia że nawet za bardzo nie przykładałem się do full wypas dokładnego oczyszczenia powierzchni styku.Uszczeleczka trzyma jak malina, nawet małego gównianego "pocenia" nie ma. Uszczelke pod michą olejową planuje wymienić przy okazji następnej wymiany oleju. Mam w związku z tym pytanie: Jak rozpoznac czy do oleju były dolewane środki uszczelniające? Można to jakos rozpoznać?

Pod deklem jest korkowa i niczym się jej nie nasącza.
Przykręcasz ja tylko delikatnie i oczywiście wyczyść dokładnie dekiel i głowicę (rozpuszczalnik), żeby nie była tłusta.
Jeśli chodzi o uszczelkę miski to możesz pociągnąć ją silikonem, ale zasadniczo się tego nie robi.

na pokrywie zaworow sa juz specjalne nadlewki pelniace role dystansow aby nie zgniesc uszczelki korkowej.
niestety w wiekszosci dekli jakie widzialem te dystanse sa juz zmiazdzone i w zwiazku z tym srube krecisz i krecisz... az uszkodzic mozna uszczelke...

dlatego te duzo wyczucia jest potrzebne...

zakladamy na sucho - nasaczanie olejem samo sie dokona po 20 kkm ...

niestety nie udalo mi sie dobrze zalozyc uszczelki pod miche - juz chyba trzecia i wciaz kapie - musze zastosowac silikon....

inna sprawa jest temat prostej michy - warto ja dobrze oczyscic i przylozyc np. do kawalka grubej plyty wiorowej czy innych drzwiczek od szafy
i popatrzec pod swiatlo...

jak sie swieci w miejscu styku to trzeba prostowac dalej...
najczesciej odstaje wlasnie w miejscach gdzie przechodza sruby - od zbytniego dociganie micha sie krzywi...

Cytat:
2004-05-06 20:11:11, Luz pisze:
jeśli kapy i misy są proste, a powieżchnie styku należycie odtłuszczone to "niema ch... na Mariole żeby puściło choć kroplę".

Jasne, ale czesto jest tak, ze powierzchnia styku jest wlasnie pokaleczona, a wtedy tylko silikon
moze to ladnie wypelnic... A napewno nie zaszkodzi

ja wymienilem uszczelke od denka od zaworow gorna i na sucho i ok, narazie

mysle ze moge sie wypowiedziec na ten temat bo wlasnie niedawno to przerabialem,uszczelki do omegi sa tanie 7-10 pln i sa to jakies badziewia ktore pekaja i sie rwa,zniszczylem 3 zanim sie udalo,proponuje posmarowac obie strony silikonem ale szarym zeby to nie wygladalo beznadziejnie dokrecic pokrywe a reszte silikonu wytrzec jak sie wycisnie po bokach.gwarancja 100% zadnej kropelki oleju

jak zmieniałeś uszczelke miski w omedze to podnosiłeś silnik czy mozna bez ruszania ?

odkrecilem z poduszek i podnioslem na wyciagarce,latwiejsze dojscie do krecenia i czyszczenia