Kupiłem FIATA 125

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Jestem całkiem świeżym posiadaczem FIATA 125 i kilkukrotnym i kilkunastoletnim 126p. Dużego fiaciora postanowiłem kupić w zeszłym roku i jakoś naprawdę fajnie go zrobić. Niestety zaraz po kupieniu zdążył się spalić silnik (poszły przewody paliwowe), ale znalazłem mechanika cudotwórcę, który doprowadził samochód do stanu lepszego niż był wcześniej. Fiacior ma ponad 20 lat i 70 tys. przejechane (realne, z pewnego źródła kupiony), stan prawie idealny (oprócz spalenia oczywiście ), blacha trochę zaczyna rdzewieć, ale i tak idzie do malowania (ach te kolory). Nic w samochodzie nie trzeszczy, nic sie nie sypie, idealny materiał na przeróbki. Na początku (po malowaniu) chcę zakupić jakieś fajne alufelgi, podnieść tył i zrobić porządnie wyglądający wlot powietrza na masce. Mam więc pytanko jakie felgi będą najlepsze (ile tam wejdzie) i gdzie można znaleźć w Warszawie jakiegoś fajnego blacharza, który będzie w stanie poszerzyć nadkola i zrobić coś z wlotem powietrza (mój pomysł to chromowany, szeroki 'komin' (nazwa nie najlepsza, ale nie wiem jak to nazwać). W niedługiej przyszłości będę miał pewnie więcej pytań .

Jako 'nowy' pozdrawiam wszystkich .

Witam kolejnego własciciela kancika. Widze ze przybwa ludzi z Mazowieckiego co mnie bardzo cieszy.
Jeszcze raz witam i miłego pisania na forum

No ja tez witam nowego posiadacza 125 . Moze jakies fotki wrzucisz ???????

No jak na razie nie ma jeszcze co oglądać. Przed 'spaleniem' wyglądał tak:

Myslę, że za kilka miesięcy już będzie na co popatrzeć.

[ wiadomość edytowana przez: Ownon dnia 2004-05-07 15:56:49 ]

w temacie jest fiat 125, juz mialem nadzieje ze pojawil sie w klubie wloski fiacik...a tu niestety 125p i to MR... No ale nic, milo widziec kolejne duze tylnonapedowe autko spod znaku fiata (chociaz z FSO) w klubie.

Pozdrawiam

a ten wlot na masce to konieczny

witam kolege z wawy!

Cytat:
2004-05-07 14:53:03, Ownon pisze:
Mam więc pytanko jakie felgi będą najlepsze (ile tam wejdzie) i gdzie można znaleźć w Warszawie jakiegoś fajnego blacharza, który będzie w stanie poszerzyć nadkola

Hmmm bez poszerzania wejdzie max
7,5-8 x 16"
Przy lekkim poszerzeniu 9x17" (ale oponka to prawie naleśnik)

Ja radziłbym max 15" (mimo iż sam choruję na kilkuramienne (6) 16-17")

Witam, witam fiatmaniaka z Wwa. Pozdrufki i powodzenia z fiatoloniuszem

Pozdrawiam

Witam witam fiacik przed spaleniem wygladal ladnie..ciekawe jak go zrobisz jaki masz rocznik swojego fiacika?? bo ja tez mam bialego z roku 1983..tyle ze moj na poczatku byl kosc sloniowa pozdroowka

A skąd ta moda na podnoszenie tyłu ? A ten wlot na masce to po kiego grzyba? Ile razy można na tym forum powtarzać zeby z klasycznych fiatów nie próbować robić Mitsubishi Lancerów tudzież innych Lamborghini.
Kant jest kantem i jest ładny taki jaki jest...

Witam!
Fiacik bardzo ładnie wygląda, nawet widze lekki tuning optyczny.

Cytat:
2004-05-07 17:49:13, 2Rotor pisze:
A skąd ta moda na podnoszenie tyłu ?

Może stąd:

lub stąd:

Cytat:
A ten wlot na masce to po kiego grzyba? Ile razy można na tym forum powtarzać zeby z klasycznych fiatów nie próbować robić Mitsubishi Lancerów tudzież innych Lamborghini.
Kant jest kantem i jest ładny taki jaki jest...

Dokładnie - żadnych bajerów tego typu! Jeśli już koniecznie potrzebujesz wlotu (chcesz wiecej chłodnego powietrza) to IMHO tylko otwór w masce zasłonięty siatką jak tu:

chociaż mi osobiście ten akurat kształt coś nie podchodzi, ale zły nie jest.

Jeśli chodzi o alusy (poza tym że do DF'a wolałbym mocno poszerzone "stalu-felgi"

) to uważam że najlepiej pasują ATS'y:
Cup:

(oraz na powyższych foto)

lub Classic:

A już w ogóle pełen bajer to motylki, szczególnie poszerzone tak jak tu:

ale tego nawklejałem... Ot takie moje wizje, pewnie Ci te pomysły nie podejdą ale może jeszcze ktoś ma podobny gust do mnie .

Mnie tam najbardziej podobaja sie DFy nisko osadzone Na motylkach fajnie sie prezentuja bo sam mam takie Tylko niestety strasznie wąskie- tylko 5 cali. Nie poszerzyłby mi ich ktos tak na 7 cali ??

wąskie,wąskie ale za to w ładnym stanie
Gratuluje DOBREGO wyboru, mam nadzieje że będziesz zadowolony ze swego kanciastego autka.
co do alu to podoba mi się na borbetach typ A (bo mam takie) fotki zapodam jak już felgi odbiore.

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Mar125 to w sumie mogę Ci jeszcze publicznie podziekować za nie bo są w naprawde w bardzo dobrym stanie!!

dobra dobra, poszerz je ładnie i niech Ci się koła kręcą!!!
a tak na marginesie to jak sprawy z DOHC??

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Witam kolejnego maniaka 125P ...a co ważniejsze kolejny Warszawiak ...miłego pisania i jak najmniej przykrych niespodzianek tak jak choćby ten mały pożar...
Pozdrówka

nie masz nazwy na wlot????

w moim srodowisku nazywa sie to gołebnikami i karmnikami

pozdrawiam

Fiat jest Fiat, to prawda, zbytnio przerabiać go nie należy, jednak uważam, że pewne doróbki są w stanie poprawić jego wygląd. Równie dobrze można jeździć na fabrycznych felgach i mieć jedno koślawe lusterko (bo tak było w oryginale ). Chromowany wlot powietrza może się dobrze prezentować (gorzej jak będzie źle wyglądał, to już se nie zaspawam dziury w masce i nową trzeba będzie kupować ). Rocznik jest 81.
Nomad, nie masz jakichś fotek 'naleśników'?

Witam Witam!!! Życze Miłego klikania...Pozdrowienia z Krakowa też miałem takie daleko idące plany-żeby pozmieniać dużo rzeczy w kanciorze, ale najpierw trzeba doprowadzić autko do bardzo dobrego stanu technicznego!! ale i tak wiem, że jak kupie następnego kanta w przyszłości to nie będe bawił się w żadne zmiany...Kant jest fajny jak jest Kantem!!