Mały sondaż

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

A właściwie to pytanie.
Czy wśród klubowiczy jest ktoś kto oprócz mnie posiada Omege A z silnikiem 1,8 na gaźniki (18NVR)?

Pozdrawiam
Grzegorz

malo spotykany silnik.napisz jak ci chodzi?,ile pali? itp..

to chyba rodem z rekorda między innymi?

Słyszałem że ten silniczek się nie spisywał w Omedze (stosunek moc/masa) i po kilku? latach został wycofany a auta z tymi silnikami nazwano prototypami.

No prosze taki silniczek raz widziałem w zyciu

A ja takim mialem zaszczyt bujac sie,dluuuugo do 100km/h
Nawet spalanie nie szlo za bardzo w paze z dynamika.tak jak oslawione 2.3D. Silnik,dobry do kadeta,W omie pod macha to dwa takie by sie zmiescily.Moze by z dwoch zrobic v8? o pojemnosci 3.6 litra?hihi

Spoko ciekawy koncept.

Do tego V8 dostawić biturbo, ze dwa kompresory, porządne laczki i ...

C36GET - wymięka

Spoko spoko
Silniczek ja na swoje 90 KM (co wydaje sie malutko na Omesie) spisuje sie calkiem niezle. Jak jest dobrze rozgrzany to i ja niejestem po obiedzie to buja sie calkiem nieźle. Niestety nie mam warunków aby sprawdzic w ile ma do setki ale tak na reczny stoper to ma ok 11-12 sekund, a prędkość maksymalną jaką rozwija to ok 210km/h a przy dobrym wietrze to jeszcze kilka km dojdze. Co do spalania to jest ok. ja mam troche ciezka noge to gazu po miesci spala mi ok 14-15 ltr. Na trasie przy spokojnej jezdzie gazu spala tyko 8 ltr. wiec chyba jest ok. Ale co do trwałości silnika to macie racje jesli sie o niego dobrze nie zadba to rozkraczy sie po kilkset tys. kilometrach wysiadzie. Wiem bo o kupna przejechalem jakies 50 tys i wymieniłem na nowy. Niesety taki sam bo na inny to za duzo musialbym przerobic.

Wiem ze w polsce jest kilka sztuk z takim silnikiem dlatego zapytałem czy wśród nas jest ktoś kto też może się takim pochwalić. Ale skoro tak to widze że jestem rodzynkiem Hihihi

Dodam że faktycznie pod maską zmieszcza sie 2 takie i jeszcze miejsca zostanie wiec propozycja zlozenia dwoch w jeden jest calkiem calkiem. Jak ktos mi podrzuci plany jak to zrobic to pomyslimy

Pozdrawiam
Grzegorz

mialem taki w jednej z moich poprzednich omeg i zostal po niej tylko ten super silnik stoi i czeka,ogolnie nie bylo tak zle,jesli jest dobry jest nieznaczna roznica miedzy dobrym 1.8 a rozjechanym 2.0

Ja również mam silnik 1.8 NVR na gaźniku jest całkiem niezły nie zważając na to że ma już 400 000 km bez ingrenencji człowieka (pomijając płyny) no i teraz wisco-po tym przebiegu to chyba normalne, a tak wogóle to spisuje sie super!!!!. Mało tego to jest kombi (podobno do kombi to słaby silnik), co prawda przyśpieszenia dobrego to on nie ma ale 200 na autostradzie dało sie z niego jeszcze wycisnąć i nie zgadzam sie z tym że to są kruche silniki.

Miło wiedzieć że ktoś ma jeszcze taki silniczek. Czasem chociaż bedzie można uwagi wymienić.