{126} przeguby chomokinetyczne foto

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co sądzicie o takich przegubach?

Sluchajcie - nei moge znalezc na waszej stornie artykulu Fortiego na temat przegubow homo. Byly kiedys, ale archwium nie przewiduje takiej pamieci czytelnikow. Ktos moze pdoeslac linka?

EDIT:
Dobra - znalazlem

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2004-05-08 20:28:34 ]

Forti kiedyś napisał że to jest dobre,ale strasznie drogie,a wręcz nie dla każdego oplacalne...

jakos watpie, przegub zajebisty bedzie to jak tam bedzie trzymac to beda dyfry leciec jedne za drugim albo choinki

chyba latwiej zabierak/przegub wymieniac niz bebechy w skrzyni

jakby sie dalo to by sie przydal jakis inszy opis..nie tylko fotka...na ktorej za duzo to nie widac...
jakis opis...albo wiecej fotek..np ze zdjeta guma ochronna...ze zdjetym kolem...itd...ale najlepszy bylby opis z rysunkami/szkicami...prawie technicznymi

Cytat:
2004-05-09 00:34:31, ZoLt4R pisze:
jakos watpie, przegub zajebisty bedzie to jak tam bedzie trzymac to beda dyfry leciec jedne za drugim albo choinki

chyba latwiej zabierak/przegub wymieniac niz bebechy w skrzyni

Czyli wychodzi na to, że przeguby w malcu pełnią też funkcje "bezpiecznika" (zabezpieczenie przed przeniesieniem zbyt dużego momentu) .

u mnie bezpiecznikami są sworznie na końcach półosi które sobie je rozrywają, na wskutek czego ukręca sie półos

Cytat:
2004-05-09 00:46:39, Madcar pisze:
jakby sie dalo to by sie przydal jakis inszy opis..nie tylko fotka...na ktorej za duzo to nie widac...
jakis opis...albo wiecej fotek..np ze zdjeta guma ochronna...ze zdjetym kolem...itd...ale najlepszy bylby opis z rysunkami/szkicami...prawie technicznymi

Jeszcze się tym nie zająłem

Bylem dzisiaj na Slomczynie i na Zeraniu przyjrzec sie dokladnie na temat mozliwosci zaadaptoowania polosi od cc/sc do malucha, pomierzylem suwmiarka srendice lozysk, piast i za cholere tego nie widze... Srednica zewnetrzna piasty malucha (ta w ktorej siedza lozyska, zeby nei bylo niedomowien) jest mniejsza od srednicy zewnetrznej lozyska piasty cc. Z tego wynika, nie da sie stoczyc piasty maluchowskiej od srodka tak, zeby weszlo lozysko (patrz opis Fortiego).

Na zdjeciu zas widac, ze piasta mlauchowska, albo jest skrocona, albo barziej wysunieta na zewnatrz (dystans pomiedzy kolem wahaczem a kolem), jendakze na bnak jest (wiac sruby).

Kolejna rzecz to to, ze przegub homo kreci sie z polosia co dziwne nie jest. W cc opiera sie on o bieznie wewnetrzna lozyska w piascie i polos slrecona jest od zewnetrznej storny. Na zdjeciu przegub rowniez jest oparty tylko o co? To musi byc element, ktory musi sie obracac. A wiec cos co sie kreci w paiscie. Tylko co?

Jak dla mnie rozwiazanie z piasta cc jest zbyt duze do rzezbienia. Ciekawe od czego jest polos i homo na zdjeciu. Poprosze o ta informacje!!!!!

ja tam sie nei znam, ale mozna przeciez zastosowac pzreguby ktore znajduja sie przy skrzyni w jakiejs przednionapedowce (nie mowie o CC tylko np o VW) albo od tylnonapedowki (sa wlasciwie takei same, np porshe 924 ma z tyly takei same przeguby jkak passat przy skrzyni. byloby chyba latwiej dopasowac cos takiego

Przegub pochodzi od uno tyle że trzeba przerobić frez bo niepasuje na kielich od malca. To dziwne rozwiązanie bo przegub malucha tam wytępuje tyle że jest obcięty do połowy a kielich jest przykręcona odwrotnie i z drógiej strony. Silnik tego malca ma ok 55km i jakoś przegubów niezrywa.

moj mial 54KM i nie zrywal - przekrecal polosie a zapewne mial wiekszy moment obrotowy niz ten tu przedstawiony

Cytat:
2004-05-09 15:36:34, RUFF pisze:
Przegub pochodzi od uno tyle że trzeba przerobić frez bo niepasuje na kielich od malca. To dziwne rozwiązanie bo przegub malucha tam wytępuje tyle że jest obcięty do połowy a kielich jest przykręcona odwrotnie i z drógiej strony. Silnik tego malca ma ok 55km i jakoś przegubów niezrywa.

Euff - jaki frez i jaki kielich???? Mozesz to opisac dokladnie step by step idac od strony polosi dlugiej - przegub homo, ktory opiera sie o... ??? itede. Bedzie znacznei latwiej to zrozumiec, bo na razie za grzyba nei rozumiem gdzie niby jakis kielich mialby sie tam znajdowac.... Nie iwdze tego po prostu.

Cytat:
Euff - jaki frez i jaki kielich???? Mozesz to opisac dokladnie step by step idac od strony polosi dlugiej - przegub homo, ktory opiera sie o... ??? itede. Bedzie znacznei latwiej to zrozumiec, bo na razie za grzyba nei rozumiem gdzie niby jakis kielich mialby sie tam znajdowac.... Nie iwdze tego po prostu.

Niech będzie Euff Jak bym wiedział step by step to dane przeguby latały by sobie już u mnie , mam zdjęcie, niejasny wymijający opis autora przerubki, i byłem ciekawy czy ktoś coś w związku z tym wymyśli jak to zbudować?