Hmm nowy pomysł na światła postojowe tył.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Więc tak w klapie bagażnika są swiatła przeciw mgielne jest to żarówka 25w
I właśnie wpadlem na pomysł żeby wrypać tam żarówke dwuwłóknową 5w/25w. Miała by ona za zadanie (5w) świecić jako postojowa .
Rezultatem tego jest potrójna lampa światła postojowego.
Czyli fajny efekt cały tył będzie się świecić.
Hmm.
Czekam na wasze opinie !!!

potrojna lampa....jak dla mnie to juz ciut za duzo i ciekawe co na to panowie policjanci by powiedzieli

SUPER!
A zrobiłeś już to?
Czy masz to dopiero w planach?
Faktycznie można tak zrobić i będzie to działało? Ta pozycja będzie się żeczywiście świecić? Czy trzeba będzie z kabelków jakieś obejście zrobić?

ten pomysł to ja miałem już 3 lata temu

efekt - odbłyśnik przeciwmgielnych jest inny od pozycyjnych. Nawet zastosowanie żarówki 5W/25W nic nie daje - bo 5W w przecimgielnych duuuużo jaśniej świeci.....

Ja kombinowałem na różne sposoby - i efekt "jasności" niweluje pomalowanie żarówki zwykłą farbą na czerwono. Niestety, wtedy różni się kolorem od reszty - jest taki ala wiśniowy

Drugim sposobem jest zastosowanie - takiej małej żaróweczki jak do świateł pozycyjnych, ale ta też o dziwo daje bardziej "wiśniowy" kolor

..tak więc rok temu się poddałem

Polecam podciągniecie świateł stopu do pokrywy bagażnika, oprawka jest przystosowane do zarówki dwu-włóknowej, wystarczy dolutować grzybek, wsadzić nową żarówke, wszystko podłączyc i gotowe
AHA - warto doprowadzić dodatkową mase do oprawki - gdyż te fabryczne z wiekiem zanikają - co skutkuje przygasaniem świateł pozycyjnych przy np włączonym kierunkowskazie

Cytat:
2004-05-09 01:40:04, Tomek-Mydlowski pisze:
Polecam podciągniecie świateł stopu do pokrywy bagażnika, oprawka jest przystosowane do zarówki dwu-włóknowej, wystarczy dolutować grzybek, wsadzić nową żarówke, wszystko podłączyc i gotowe

nawet nie trzeba wymieniac zarowki, u mnie juz byla 2-wloknowa, wystarczylo tylko kabelek i grzybek z cyny - efekt fajny, tylko musze sie przyjzec tej masie...

Światło stopu w klapie mam już zrobione
A co do mojego pomysłu to właśnie obawiałem się
Cytat:
efekt - odbłyśnik przeciwmgielnych jest inny od pozycyjnych

tego no i kapa
czyli nic z tego nie będzie

U mnie i tak by nic sie nie dało zrobic mam inną blende poprostu swiatło pozycyjne i przeciwmgielne mam zespolone i w jednym odbłysniku(szeroka lampa) w innych esperakach przeciwmgielny jest oddzielnie od postojowego(podwójna) no i własnie swiatło pozycyjne w blendzie mam nieco słabsze od tych w błotnikach kombinuje co z tym zrobic, zamieniłem kabelki- swiecilo włokno 25W zamiast 5W, efekt- zbyt mocne! Ale mysle dalej!!!

Może by tak dać polę do popisu układowi elekrtonicznemu poprzez płynną regulację napięcia.

hmm... to o czym mowisz mam juz chyba dwa lata zobacz zdjecie nr.5 w moim profilu, baaanalnie prosta sprawa

Kurcze... a ja nawet nie wiem, jak mi te stopy świecą. Próbuję osiągnąć prędkość wyższą od prędkości światła, aby to zobaczyc i ciągle nie daję rady.