Gdzie produkowali espero na rynek Niemiecki ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
troche dziwne pytanie ale bardzo istotne.

chodzi mi czy Espero kupione w niemczech jest produkcji PL czy skosnookiej? jakby bylo PL to nie ma problenu z clem (place tylko akcyze i podatek) przy sprowadzeniu tego auta do nas ale jak jest produkcji koreanckiej to trzeba jeszcze dodac clo

dzieki

Szły z Korei... Te co nie poszły, jechały do Polski

Z tego co wiem to Espero nigdy nie było produkowane w Polsce, były natomiast demontowane w Słowenii i drogą morską transportowane do Polski, a następnie montowane.
Pozdr.

Cytat:
2004-05-09 17:04:01, Krzysztof_L pisze:
Z tego co wiem to Espero nigdy nie było produkowane w Polsce, były natomiast demontowane w Słowenii i drogą morską transportowane do Polski, a następnie montowane.
Pozdr.

no i wtedy (skaldane w PL) maja "naszywke" made in UE czyli wolne od cla. a jak sa prosto z koreii to niestey trzeba bulic clo

No to wiadomo, po to była Słowenia.
Pozdr.

Cytat:
Krzysztof_L pisze:

Nie w Słowenii lecz w Rumunii.

Cytat:
2004-05-09 09:20:30, ppmarian pisze:
troche dziwne pytanie ale bardzo istotne.

... jakby bylo PL to nie ma problenu z clem (place tylko akcyze i podatek) przy sprowadzeniu tego auta do nas ale jak jest produkcji koreanckiej to trzeba jeszcze dodac clo

cła juz nie ma..moze byc wiec skladany i na "ksiezycu" i juz nie zaplacisz cla

[/quote]

niestety mylisz sie. clo nadal obowiazuje ale na auta wyprodukowane poza unia. czli koreanczyli, japonczyki, USA, ipt

nie obowiazuje clo na auta prodfukowane/skladane w uni np: HONDA skladana w Angli, Daewoo skladane w PL itp

Chyba jednak Słowenia - transporty szły przez port morski w Rijece

Pozdr.,
Wrolo.

W Rumunii była montownia Daewoo. Nic mi nie wiadomo o tym, aby daewoo miało jakieś zakłady w Slowenii.

Cytat:
2004-05-09 21:41:57, ppmarian pisze:

niestety mylisz sie. clo nadal obowiazuje ale na auta wyprodukowane poza unia. czli koreanczyli, japonczyki, USA, ipt

nie obowiazuje clo na auta prodfukowane/skladane w uni np: HONDA skladana w Angli, Daewoo skladane w PL itp
[/quote]

ale jezeli chodzi Ci konkretnie o espero a espero juz nie produkuja od jakiegos czasu i chcesz przyciagnac z Niemiec uzywane to nie placisz cla

cło dotyczy samochodow nowych a nie uzywanych

i znowu skopał ktoś wątek! Nie cytujcie sie tak namiętnie, a jeśli to robicie to z głową! Bo potem sie krzaczą te wątki i do dupy się czyta

korea pod nadzorem opla

Z tym cłem to jest tak: jak auto jest z Japonii albo USA, to kiedy kupuje się taki wóz z drugiej ręki we Francji, Belgii lub Niemczech, to cło już zostało opłacone przez pierwszego właściciela. Tak samo podatek VAT. I dlatego jak takie auto przywozi się do Polski, to nie ma opłaty VAT-u i cła. Pozostała tylko akcyza (podobno też ma zostać zniesiona). Cło jest na nowe wozy z terenów poza UE.

W Rijece kończył bieg transport morski. Stamtąd do Żerania kolej. Cyba bezpośrednio.

Pozdr.,
Wrolo

Cytat:
2004-05-10 11:17:05, wrolo pisze:
Z tym cłem to jest tak: jak auto jest z Japonii albo USA, to kiedy kupuje się taki wóz z drugiej ręki we Francji, Belgii lub Niemczech, to cło już zostało opłacone przez pierwszego właściciela. Tak samo podatek VAT. I dlatego jak takie auto przywozi się do Polski, to nie ma opłaty VAT-u i cła. Pozostała tylko akcyza (podobno też ma zostać zniesiona). Cło jest na nowe wozy z terenów poza UE.

W Rijece kończył bieg transport morski. Stamtąd do Żerania kolej. Cyba bezpośrednio.

Pozdr.,
Wrolo

sprawdzilem i rzeczywiscie masz racje

dzieki - rozwialem moje watpliwosci

Forum » Klub Daewoo Espero

« Starszy wątek | Nowszy wątek »