Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() nokerman BMW 325i Puławy | 2004-05-11 08:23:13 Kolego musze cie zasmucić. źle wybrałeś (chodzi iczywiście tylko o silnik bo marka to najlepszy wybór). Silnik 2,4 jest znzny z tego że odwalił BMW tzw. "krecią robotę". Okazało sie że w obydwu wersjach zarówno wolnossącej jak i turbodoładowanej był zaskakująco mało żywotny. Nagminnie zdarzały sie przypadki pękania głowicy w miejscach pomiędzy gniazdami zaworowymi oraz wypadania komór wstęnych (a niestety pęknięta głowica w BMW to KONIEC SILNIKA). Przwie wszystkie wady tego typu silnika BMW usunęło wypuszczając model 2,5 tds ale jest on montowany tylko w piątkach. Jeśli lubisz duże pojemności i bulgotanie z sześciu garków to może dobrym rozwiązaniem byłoby 2,5 litra w benzynie, a koszty na instalacji gazowej napewno są niższe niż w dieslu.
Pomyśl o tym póki nie jest za późno. Jak się chcesz dowiedzieć czegoś więcej z praktyki i eksploatacji to pisz do p. Macieja G. (mechanik BMW z Łomianek) serwisbmw@poczta.onet.pl pozdrawiam |
Arkadius321 Ciechanów | 2004-05-11 13:40:49 Właśnie wysłałem e-mail do pana Macieja G. Czekam na odpowiedź. Ciekawe co odpisze. Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc. Pozdrawiam. |
okropnymarcin BMW E30 324TD Krapkowice | 2004-05-25 14:13:42 Hej! ja mam e30, 324 td, no i jestem zadowolony...ale to prawda o głowicy, że pęka, ta wersja wymaga poprostu pielęgnacji i extra dbania, http://www.pietka.com.pl/ tu jest link do firmy w której regenerowałem moją głowicę,BARDZO DOBRZY FACHOWCY!! miałem pękniętą, przejechałem już na niej 45000km i jest okej! Ale po remoncie jedzie jak nowy, zimą -20 nierobi wrażenia, grzejesz świece i pali, tylko trzeba dbać...No i koniecznie sprawne wskazania temp.silnika, bo mimo, że w wersji td jest chłodnica oleju to przy niesprawnym ukł.chłodzenia łatwo można przegrzać... Krótko mówiąc, jeśli niejesteś mechanikiem i nielubisz grzebać to niekupuj 324td, albo benzyna albo nowszy e36 - 325tds.
bulgotu rzędowej szóstki w dt nic nieprzebija!!! ![]() ![]() jak by coś to pisz... chętnie pomogę ![]() |