Auto z UE tak? czy nie.?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej chciałbym poznać wasze zdanie na temat sprowadzenia furki z UE na przykład Espera albo Nexii.?

Nie rozumiem pytania.

Nie wiadomo jeszcze ile kosztuje sprowadzanie...

Wiadomo. Kosztuje tyle co auto + akcyza zależnie od wieku +... no właśnie kiedyś tutaj był VAT, a teraz nie wiadomo co ma być. Auto należy zarejestrować w ciągu 30 dni i do końca maja młotki z rządu mają czas na wymyślenie czegoś zamiast VAT-u.

Według prawa UE nie ma czegos takiego jak import czy export w krajach należących do UE.
Ze względu na to, że podatek może być TYLKO od importu lub exportu VATu nie będzie.
Akcyza też nie jest zgodna z prawem unijnym, tzn samo jej istnienie nie jest niezgodne ale jej charakterystyka zależąca od wieku.

Do tej pory utrzymuje sie akcyza na poziomie 65% od aut używanych starszych niż 10 lat.
Najdziwniejsze jest to ze na nowe auta akcyza jest 3% (do 2000cm3) i 12% (powyzej 2000cm3)

Unia walczy.. zobaczymy co wywalczy

Nio tak po trochu wszyscy mijacie się ze stanem faktycznym jako że jak wszystko się uda to za nie długo przywiozę jakieś DAEWOO z Niemiec orientowałem się tu i tam co z tymi opłatami...

i tak akcyzę nalicza sie od aut starszych niż 2 lata i proporcjonalnie do 2000cm 3% powyżej 13% teraz za każdy kolejny rok doliczamy do wartości akcyzy 12% obojętnie od pojemności. Powiedziane jest w tym miejscu że łączna wartość akcyzy nie może przekroczyć 65%.

i mamy ze za autko z 95 roku do 2L mamy 65% akcyzy za auto 96 mamy 63% itp...

Co do VATu to sprawa jest prostsza mianowicie od auta używanego nie płaci się podatku VAT oczywiście mowa tu o "imporcie" prywatnym firmy zajmujące się przywozem pojazdów już mają to inaczej rozwiązane.

Urzędy skarbowe wydają decyzje o zwolnieniu takiego pojazdu z VAT.!
Problemy zaczynają się w urzędzie komunikacji, bo tam to jeszcze nic niewiadomo czy można rejestrować pojazdy, które w krajach UE niemiały ważnych badań technicznych.?
Czy wolno sprowadzać samochody starsze niż 10 lat.?
Wiadomo, że nie jest już wymagane zaświadczenie EURO 2 (emisja spalin) tak wiec można przywieść samochody, których sprowadzenie nie było możliwe przed integracją ciekawe tylko co oni z tym zrobią na razie niewiadomo.?

I tak teraz licząc to Nexia/Espero z 95r w niemczech można kupić już od 500E co daje nam 2450zł do tego doliczamy 65% akcyzy co daje nam jakieś 1500zł mamy 4000zł do tego jeszcze ubezpieczenie rejestracja przeglądy i paliwo z Niemiec ogólnie koszty powinny się zamknąć w 5000zł taki samochodzik u nas jest warty 11-14 tys zł biorąc pod uwagę wyposażenie standardowe jakim w Niemczech jest PODUSZKA POWIETRZNA. Dużo lepsza tapicerka, prawie w każdym przypadku elektryczne szyby w dużym przypadku espero szyberdach ABS i klima. Oczywiście należy tu też stwierdzić że stan techniczny auta z Niemiec będzie lepsze niż odpowiednik polski z uwagi na stan dróg i jakość paliwa.!

tak wiec generalnie chyba warto..???? co wy na to.?

Cytat:
2004-05-10 12:54:46, Adminek pisze:
I tak teraz licząc to Nexia/Espero z 95r w niemczech można kupić już od 500E

500 euro... to chyba, za wersję "złom & wypas".

Cytat:
500 euro... to chyba, za wersję "złom & wypas".

to prawda..jakos nie chce mi sie wierzyc ze jest tak rozowo..sam myslalem nad sprowadzeniem takiego autka ale moim zdaniem koszt odbrego egzemplarza po zsumowaniu kosztow bedzie bardzo bliski polskim cenom..jedyna roznica ze bedziemy miec wersje niemiecka..po za tym '95?? hmm dla mnie to jednak ciagniecie zlomu..wiem wiem zaraz sie zacznie dyskusja ze dla jednych zlom dla innych calkiem przyzwoite auto..ale 10letnie espero to raczej krok w tyl..

Cytat:
2004-05-10 14:45:47, qbaj pisze:
po za tym '95?? hmm dla mnie to jednak ciagniecie zlomu..wiem wiem zaraz sie zacznie dyskusja ze dla jednych zlom dla innych calkiem przyzwoite auto..ale 10letnie espero to raczej krok w tyl..

Łoooo... jaką ja mam starą żonę

Cytat:
Łoooo... jaką ja mam starą żonę

hehehehe dobre........

nie no panowie sami jezdzimy esperakimi 96/97 wiec 95 to niewielka roznica...

druga spawa niemowie ze wszystkie espera w niemczech kosztuja 500E to są oczywiście okazje i nanie trzeba trafic.!

Trzecia kwestia ja nieche tego auta dla siebie ja już mam Espero

Okazje... każde auto ma jakąś wartość - 1000E, 2000E, 3000E i jeśli pojawia się jakiś egzemplarz z ceną zaniżoną o 50 czy 80% to nie jest to okazja, a raczej podejrzana sprawa. 500E za Espero jest właśnie taką podejrzaną ceną.

Adminku niestety koledzy maja racje, espero za 500 euro to kupa zlomu poskrecana na ksztalt espero i nic wiecej. Siedze w temcie sprowadzania samochodu od kilku miesiecy i orientujac sie po cenie espero w niemczech to stwierdze tylko tyle ze egzemplarze z 96 roku potrafia byc warte nawet wiecej w niemczech niz ja dostalbym za swoje z 99 roku.

Sprawdz sobie link to espero warto kupic mobile.de

tyle ze wedlug tego to ja swoje espero z 99 roku powinienem wziasc 30 tys. (byloby super bo oznaczaloby to ze w ciagu 5 lat stracilem tylko 10% z ceny takim wynikiem nie pochwali sie nawet VW ), a szczesliwy bede jak wezme 17 tys.

hehehe 12 tys km przez 8 lat ..... hehe za ten czas do ja wieci3ej kilometrów natrzaskałem chdząc do kibla w domu niż on jeżdząc....

dobra pozyjemy zobaczymy jak coś przywioze dam wam foty..

wita

Apropo tej akcyzy... czy nie jest przypadkiem tak, że jest ona naliczana od ceny gieldowej a nie od ceny zakupu?? Jeśli jest tak jak myślę to cenę chyba troszkę więcej wzrośnie.

pozdrawiam

500 to mało, ale 5000 to stanowczo za dużo.

Piotrku podalem skrajny przypadek tzn. ostatni z listy mobile.de , a adminek podal pierwszy samochod z tej listy, ale ogolnie ceny sa w okolicach 3.5 tys Euro wiec i tak duzo.

na allegro pojawily sie auta sprowadzone...np Astry z 92-93r kosztuja ok 9 tys pln, juz oplacone i gotowe do zarejestrowania

Ciekawy artukuł o zawyżonych cenach samochodów z drugiej ręki w Polsce.

a co zrobi nasze MF??
przyp...... akcyze na samochody uzywane a zakupione w polsce i juz nie bedzie dyskryminacji zato wplywy do budzetu wzrosna i beda zadowoleni

bo raczej watpie zeby ustapili unii i zdjeli akcyze

akcyza na auta jest naliczana od wartosi wg eurotaxu ...nie ma tak dobrze jedyna roznica jest brak vatu ale sa klopoty z rejestracja mozna zaplacic 500 a mozna 5000

Pozdrawiam