MotoNews.pl

Wspomaganie kierownicy Omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, Jestem tu nowy. Mam na imie Robert, mieszkam w wawie. Teraz cos o mojej niuni. Posiadam Opla Omege B 2,5 benzyna, 1998r, pelna wersja oprocz skory. Mam maly problem, mianowicie wspomaganie kierownicy nie dziala na wolnych obrotach, po dodaniu troszke gazu pojawia sie. Moze wiecie gdzie moze lezec przyczyna problemu lub poprosze, jak moglibyscie podac namiary na jakis dobry warsztat. Bede bardzo wdzieczny za info. Pozdrawiam All klubowiczow!!

Ostatni raz jak miałem "przyjemność" jechania Omegą B z takim właśnie objawem - brak wspomagania na wolnych obrotach - to niestety okazało się że do wymiany była pompa wspomagania... koszt niestety astronomiczny prawie... jeśli poziom płynu w zbiorniczku masz OK i pompa nie jest po prostu zapowietrzona to niestety może być właśnie to...

POZDR

no no pompa wspmagania, heh to zapewne to, czesc troche kosztuje , niestety, pamietaj po wymianie zeby było dosyc płynów. pozdrawiam

Powiedzcie mi jak odpowietrza sie pompe wspomagania ukladu kierowniczego czy moze lepiej pojechac do jakiegos warsztatu?
Pozdrawiam All

Witam
Identyczny problem mialem z moim poprzednim Opelkiem, Vectra B. Dolalem plyn, ale nic nie pomoglo..... zostala wymiana pompy.
hmmmm rozwiazalem ten problem tak.... przy parkowaniu trzymalem noge lekko na gazie..... i dzialalo..hehhehe.
Wstrzymywalem sie z wymiana pompy tylko dlatego, ze auto bylo do sprzedania

Pozdrawiam

Jak odpowietrzyć pompę ja zrobiłem to tak przód do góry zalełam zbiornik olejem, i machałem kierownicą to w lewo to w prawo do oporu i tylko dolewałem oleju, później rozruch i jest OK do tej pory.

Witajcie!
Zdaje się że mam podobny problem w mojej omesi, tylko że u mnie póki co wspomaganie działa jak należy. Problem polega na tym, że jak odpalam silnik to przez ok. 30 sek. z okolicy pompy wydobywa się głośny metaliczny przydzwięk, jednak po krótkim czasie lub jak dodam gazu to przestaje hałasować. Dodam jeszcze że na pompie i w jej okolicy(na przewodach) jest wyciek. Co myślicie czy ten dzwięk to od pompy? i co z tym można zrobić?
Pozdr.

A klimę masz. U mnie dzieje się to samo ale dzwięk wydaje sprężarka klimy.

No mam, ale jak ją wyłącze to spręzarka chyba nie chodzi
A te dzwięki są przy wyłaczonej klimie

Jak widzę nie jestem sam z tym problemem

Niestety chciałem "zaoszczędzić" i kupiłem pompę używaną - i jak bywa w takich razach wywaliłem w błoto sporo kasy (pompa + wymana) oczywiście kupiona pompa była w takim samym stanie jak moja.

Do tej pory boję się pytać ile kosztuje nowa

A ile właściwie kosztuje nowa pompa i ile wymiana?

Przypomniało mi się z poprzedniego autka. Wyglądało, że szwankuje pompa wspomagania. Pomogło wymiana płynu na nowy. Z reguły się go nie wymienia jednak wszystko się zużywa i traci swoje właściwości. Koszt niewielki ok. 20PLN. Płyn dobiera się kolorem. Jak masz pomarańczowy to trza wlać pomarańczowy.

nowa kosztuje dużo , nowa nielegalna mniej, a ja kupiłam uzywke i jest oka, chociaz przez pare dni musiała sie "przyjąć".

pozdrDECA

jeśli masz wyciek, to ten przydźwięk to prawdopodobnie efekt ślizgania się paska, powinno sie nasilić przy maksymalnym skręceniu kierownicy. Jesli chodzi o wymianę płynu, to proponuję zalać układ wspomagania olejem hydraulicvznym ( np L-HL 68 ) jest tańszy od tych farbowanych płynów a jest to to samo.

Chyba jednak Paweldm miałeś racje, ten przydźwięk( bardzo metaliczny) ma związek z klimą, bo wczoraj to sprawdziłem jak tylko włączyłem klime to odrazu ucichło. Pochodził tak na klimie przez 5 minut i od tego czasu cisza-nic- zero przydzwięku. Jak pisałeś może to być sprężarka, ale co takie objawy wskazują? Chyba klima mi nie padnie

Hmmm Panowie, mamy auta nie nowe przeciez i coz.... zawsze cos zabrzeczy, wyda metaliczny dzwiek itp. Coz taki nasz los, proponuje inne rozwiazanie... tanie i dziala..zawsze .... .
Jak tylko odpalice autko to dajcie radio..glosiej...i wszystki stuki i brzeczenia ustana...ummmmm dziala sprawdzcie......