MotoNews.pl

Po czym poznać że katalizator jest padły?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy wiecie jak ten stan rozpoznać? Nie mam pojęcia jak on działa i czy jego wadliwe działanie lub niedziałanie ma wpływ na resztę auta, moc, spalanie, hałas itp?
Pozdrawiam
Piotr

Omesia zaczyna chodzic glosniej,poloz sie pod autko i posluchaj,czy niedzwoni ci w katalizatorze.Czasami nastepuje minimalne zwolnienie schodzenia z obrotow na nizsze.

jak katalizator jest padniety to w spalinach czuc charakterystyczna woń zgnilych jaj

pozdr

Z opisów na forum wychodzi na to że pada mi katalizator.

W poniedziałek po przejechaniu kilku km. z prędkością 130/h

w pewnym momęcie silnik przymuliło,przełączyłem na benz.to samo.Odczekałem kilka minut na poboczu ,fetor wokół auta niesamowity.
Dziś powtórka z rozrywki.

Wszystko pasuje do opisu Geparda,jazda na krótkich odcinkach, ostatnie półtora roku robię

10 km. z rana i powrót po południu.Pewnikiem to skróciło jego żywotność.Przebieg ponad 140 tys.km.
Znajomy jakiś czas temu skasował Daewoo Tacumę.
Pytanie.
Czy katalizator od niej pasuje do Omegi ?

Jak zatkany jest katalizator to auto zamula i niejedzie. Nawet do tego stopnia że niechce się wkręcać i gaśnie. Miałem taki przypadek w Lanosie. Sprawdziłem kompresje-miał ok,rozrząd-ok.Ki diabeł???Niedziała...i śmierdzi. Odkręciłem wydech od kolektora wyd. i zakręciłem silnikiem a tu kolektora taki czarny dym poszedł a motor odrazu odżył i zaczął się wkręcać. Ja usiebie w omie mam pusty katallizator i tak jest dobrze. tzn. mnie nieprzeszkadza ten głuchy dźwięk.

Małe info. Katalizator zaczyna sam się czyścić po osiągnięciu 400 st C, ale trwa to około 4 h, przy 600 st C to trwa od 10 do 60 min

Sorry
to chodziło o sondę lamda. po..bało mi się

[ wiadomość edytowana przez: Hohlick dnia 2007-01-11 07:06:50 ]

Jednak to chyba nie katalizator.

Po zczytaniu błędów wygląda to tak :

0130/Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l
0335/Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego „A"
0100/Nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza
0340/Nieprawidłowy sygnał z czujnik wałka rozrządu
0351/Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 1 + 4 za niskie napięcie

Objawy:

1-gdy silnik dojdzie do temp. 50-60 stopni ni stąd ni z owąd przymula ,jakby odcinało paliwo czy iskrę,gdy nie zdejmę nogi z gazu następuje strzał w wydech .Dzieje się tak bez różnicy czy gaz czy benz.

2- po pierwszym strzale zapalił się chek i świeci do dziś

3-zmieniły się wolne obroty,na gazie były 700-750 teraz od 1200-1800 przy rozgrzanym silniku.

4-gdy wróci do normalnych obrotów,przy ruszaniu z lekka go dusi i szarpie(z rana jak zimny to nie występuje)

Odnośnie w/w błędów ,możecie mi podpowiedzieć od czego zacząć

coby nie popaść w niepotrzebne koszty.

Ja nie mam katalizatora.Poprzedni właściciel je wyciął

a nie masz czasem klapy anty wybuchowej przed przepływomierzem i spadła ci ta guma po strzale zobacz dolot potem wylot

Odnośnie katalizatora, ile taki kat może wytrzymać km np w omie B? A i słyszałem, że można taki padnięty sprzedać na złom czy coś, ponoć niezła kasa, ma ktoś info na ten temat?
pozdro

Cytat:
2007-01-23 18:59:03, mumos pisze:
Odnośnie katalizatora, ile taki kat może wytrzymać km np w omie B? A i słyszałem, że można taki padnięty sprzedać na złom czy coś, ponoć niezła kasa, ma ktoś info na ten temat?

Ma

Dzięki Immo, leń trochę ze mnie czasem.. jak z każdego z nas.. to się więcej nie powtórzy

Witam

Proszę o porade co się stanie jak z TD wytnę katalizator? Czy warto to zrobic nie wiem jaki jest jego stan ale auto wydziela dużo sadzy jak go pogazuje to bucha tak sadzą że czarno na aswalcie się robi i nie wiem czy nie jest pozapychany

Z tego co wiem to żaden diesel nie ma kata

Cytat:
2007-01-29 12:17:27, Solltys pisze:
Z tego co wiem to żaden diesel nie ma kata

mam diesla który ma katalizator.

Dodam trzy grosze

Kat do diesla jest masakrycznie drogi, np do VW około 6 koła

Cytat:
2007-01-29 17:54:21, fomin pisze:
mam diesla który ma katalizator.

Mówisz o takim czymś? :
Cytat:
Filtry cząsteczek stałych w silnikach diesla (DPF)

Najnowsze filtry cząsteczek stałych w silnikach diesla (DPF) są filtrami zamkniętymi wykonanymi z ceramicznej struktury przypominającej plaster miodu, która może przefiltrować ponad 99% cząsteczek. Sadza, która pozostaje we wkładzie filtrującym, musi być okresowo wypalana do czego potrzeba temperatury około 600°C, znacznie więcej niż temperatura spalin. Dlatego opracowano kilka metod wykorzystania katalizatorów spalania sadzy w temperaturach niższych. Spalanie sadzy, podobnie jak ciśnienie wsteczne w filtrze, zwiększa nieznacznie zużycie paliwa.

Żeby nie to "okresowe" wypalanie to by toto nawet nie stało obok katalizatora jeśli chodzi o działanie.

Noo, ale rozumiem ulica gada "katalizator"

Czytałem w książce sam naprawiam(psuje) że miały katalizator diesle nie chodzi o filtr cząstek tylko katalizator.

Oczywiście, że jest katalizator w omie 2,5TD.

stanislaw i jak z twoimi objawami udalo sie cos zalatwic, bo dzis mi sie zdazylo to samo, katalizator wczesniej juz mi smierdzial, dzis przykatowalem auto i potem strzal i juz lipa sie zaczela dziac az ostygl, po ostygnieciu prawie ok ale juz rusza inaczej, jeszcze bardziej zamula niz bylo