MotoNews.pl

OD KIEDY ALUMINIOWE CHŁODNICE?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś calkiem przez przypadek oglądałem Poldzia 1,6 GLE z 1996 roku. Coś mi się widział że był bity, ale mniejsza z tym. Mial aluminiową chłodnice, taką jak w plusach. Czy to możliwe by 96 GLE miał taką chłodnicę?

mój 96 ma aluminium ale to abimex

a w 96 roku były jeszcze gaźniki?

96 nie mógł być gle, alu dopiero były w plusach,
w tych rocznikach były juz szerokie chłodnice ale nie alu

Po pierwsze nie jest mozliwe GLE z 96 - musi byc przerobka. Produkcja GLE zakonczyla sie w maju 1995 gdyz od 1 czerwca 1995 wszystkie nowo rejestrowane auta musialy miec katalizatory.
Chlodnica byla pewnie wymieniona jednak jest mala szansa ze jest to jeden z ostatnich egzemplarzy GLE - w FSO mogly sie skonczyc stare chlodnice i wcisneli ta szeroka.
Szerokie chlodnice zaczeli stosowac gdzies od czerwca 1995 tj wycofania GLE; przy okazji wszedl system Lucas'a

[ wiadomość edytowana przez: road_runner dnia 2004-05-11 21:47:21 ]

Wg tego co było na wywieszce był to 1996 rok, i ciężko mi się zdawało że było napisane GLE, ale nie dam głowy, bo tylko rzuciłem okiem.
A więc to możliwe że była to juz aluminiowa chłodnica, taka jak w plusiku?

Cytat:
2004-05-11 21:54:40, MAJCHAL pisze:
Wg tego co było na wywieszce był to 1996 rok, i ciężko mi się zdawało że było napisane GLE, ale nie dam głowy, bo tylko rzuciłem okiem.
A więc to możliwe że była to juz aluminiowa chłodnica, taka jak w plusiku?

Jezeli byla taka jak w plusie czyli blyszczaca to nie jest to fabryka - byla wyminiona bo byl rozbity albo co bardziej prawdopodobne byla juz nieszczelna.
Jakie mial nakladki progowe - te szerokie czy juz waskie?

Zasadniczo się nie przyglądałem, więc nie wiem. Zastanowiała mnie ta chłodnica.

Cytat:
2004-05-11 22:05:14, MAJCHAL pisze:
Zasadniczo się nie przyglądałem, więc nie wiem. Zastanowiała mnie ta chłodnica.

jaa też mam chłodnice alu (błyszcząca) a samochodzik nie był bity. tylko orginalna zaczęła ciec i cos musiałem zrobić

Cytat:
2004-05-11 22:14:12, Jojo pisze:
jaa też mam chłodnice alu (błyszcząca) a samochodzik nie był bity. tylko orginalna zaczęła ciec i cos musiałem zrobić

Pod tym wzgledem najlepsze sa stare (waskie)

na tą nie narzekam

[ wiadomość edytowana przez: Jojo dnia 2004-05-11 22:24:09 ]

A w poldoroverach jaka jest chlodnica? Bo sam juz nie wiem

W moim roverze z 95 roku jest taka duza czarna.

a ja mam wlasnie małą srebrną ...

Cytat:

a w 96 roku były jeszcze gaźniki?

96 nie mógł być gle, alu dopiero były w plusach,
w tych rocznikach były juz szerokie chłodnice ale nie alu

Po pierwsze nie jest mozliwe GLE z 96 - musi byc przerobka. Produkcja GLE zakonczyla sie w maju 1995 gdyz od 1 czerwca 1995 wszystkie nowo rejestrowane auta musialy miec katalizatory.

Prawda to czesciowa. W maju 1995 zakonczono produkcje gaznikowcow na Polske - na eksport do niektorych krajow dalej szly 1.6 GLE.
W 1995 pojawila sie szersza chlodnica, nawet na poczatku kasowali za nia ekstra. Ale to nie byla (chyba) jeszcze alu.

Pozdr.
Adamus

Adamus - masz racje. W 1997 roku byly szersze chlodnice ale nie byly to aluminiowe, a na fakturze mam napisane doplata za szersza chlodnice.

Dopłata,a w czym były lepsze,że trzeba było płacić lepsze chlodzenie
U mnie z wąską raczej występowały problemy z niedogrzaniem,nie przegrzaniem.

Cytat:
2004-05-12 09:34:42, Nabauab pisze:
Dopłata,a w czym były lepsze,że trzeba było płacić lepsze chlodzenie

Jedyny plusem szerokich jest to ze mozna wstawic drugi wiatraczek. Ogolnie sa gorsze bo sie szybciej sypią niz waskie.

Jezu co za firma te fso kazali sobie dobpłacać do chłodnicy która chłodzi , do układu hamulcowego który hamuje ( lucas ) i do silnika który jakoś pracuje ( rover ) oraz do układu kierowniczego zdolnego do manewrowania przy parkowaniu ( wspomaganie ) to ja się nie dziwię że to trochę ludzi delikatnie mówiąc zniechęciło... A wracając do postu to aluminiowe chłodnice to bym tak oceniał na rok 2000 albo i 2001 , bo sam mam caro plus z 97 , i oglądałem dużo plusów z 98 i tam żadnego alu nie znalazłem, mało tego do firmy gdzie pracuję kupiono trucka w 2000 roku i też nie ma alu... a swoją drogą czy chłodnica alu lepiej oddaje ciepło ? bo wiem że jest lżejsza i ponoć tańsza w produkcji.

Miedź jest lepsza (vide coolery do cpu) ale cięższa.