MotoNews.pl

Listwy boczne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam yarisa z 2001, w tym modelu brak, jak to jest w aktualnych modelach, bocznych listw na drzwiach. Czy ktos moze montowal sobie takie listwy i czy orientuje sie jaka jest cena i gdzie najlepiej kupic ???
Ponadto chciałbym sie dowiedziec o Wasze doswiadczenia zwiazane z zawiewkami na szybach w przednich drzwiach?Strasznie mnie denerwuje hałas przy otwrtych szybach choc mam rowniez wrazenie ze przy zamknietych powstaj nadmierne hałasy.
Pzdrawiam

Cytat:
2004-05-12 10:05:53, mihal pisze:
Czy ktos moze montowal sobie takie listwy i czy orientuje sie jaka jest cena i gdzie najlepiej kupic ???

Nie montowalem ale mam zamiar - 15tego bede w ASO na przegladzie i zapytam (jak nie zapomne). O ile mnie pamiec nie myli to sa 2 modele: z napisem i bez, jeden kosztuja ~190zl, drugie ~210zl ale ktore ile to juz nie pamietam. Wiem, ze z napisem sa wezsze, te bez sa mniej wiecej szeroskosci czarnych listew na zderzakach w Terra Plus.

Listew nie mam.

Zamontowałem sobie tylko takie gumowe listewki na rant drzwi co już raz mi lakier uratowało.

Zamontwałem owiewki firmy HEKO. (do wersji 3d) ciszej nie będzie. A moja żona twierdzi że jest głośniej.

Zaleta jest taka, że w deszczu możesz spokojnie uchylić szybkę oraz taka, że powietrze wpadające ma chyba lepszą cyrkulację (tzn nie wieje w kark).

Co do jakości tych owiewek to myślałem że będzie lepiej. Tzn mają tylko jeden punkt na którym jest klej (w tylnej części). Owiewka prawa jest dobrze dopasowana, a lewa jest trochę bardziej luźna. Muszę pokombinować i jakoś ją podkleić.

Pozdr

Cytat:
2004-05-12 11:43:53, Lapa pisze:
Zamontowałem sobie tylko takie gumowe listewki na rant drzwi co już raz mi lakier uratowało.

gdzie to można nabyć? i czy można w kolorze nadwozia? (listwy boczne do wersji 3d nie wygladają fajnie)

zapytajcie grzybka on odkleil listwy boczne i juz ich nie przykleja moze odsprzeda jak jeszcze ma...

mam mam ale trzeba by troche klej z nich zdrapac i przykleic tak jak oryginalne na tasme 2 stronna....

Są dostępne na allegro:
Tu
i tu

Cześć,
listwy boczne to jest rzecz która źle założona potrafi nieźle oszpecić auto. Dlatego kupiłem i założyłem to w ASO razem ze wpisem do książki gwarancyjnej. Koszt ok. 300 zł. Mam 3d i listwy z napisem "Yaris". Wg ASO ten produkt jest zrobiony w Polsce i jest trochę tańszy od tych oryginalnych. Wygląda to wg mnie b. dobrze - listwy są płynnie wyprofilowane i te łuki dobrze się komponują z dachem auta. Te oryginalne są trochę za wysokie i kanciaste.

Cytat:
2004-05-12 18:16:20, Qnoor pisze:
Cytat:
2004-05-12 11:43:53, Lapa pisze:

gdzie to można nabyć? i czy można w kolorze nadwozia? (listwy boczne do wersji 3d nie wygladają fajnie)

takie gumowe nakładki na ranty można kupić w Makro, Norauto i wielu innych (takie długie gumowe w kolorze czarnym lub srebrnym coś jak chrom). Optycznie nie jest to również najpiękniejsze

Cytat:
takie gumowe nakładki na ranty można kupić w Makro, Norauto i wielu innych (takie długie gumowe w kolorze czarnym lub srebrnym coś jak chrom). Optycznie nie jest to również najpiękniejsze

No moja mama oszpecila tym sobie nowa micre ale co zrobic... jak machnie drzwiami w garazu to az tynk sie sypie nie mowiac o lakierze... na dodatek minelo pol roku od zalozenia i guma sie zestarzala i juz sie slabo trzymaja... ponoc ostatnio 1 spadla...

fajnie jakby to to robili przezroczyste... a moze ktos widzial takie?
g.

Cytat:
2004-05-13 11:02:50, gak pisze:
fajnie jakby to to robili przezroczyste... a moze ktos widzial takie?

Norauto - chyba 9.90zl tyle, ze nie jest to przezroczyste jak szyba, jest lekko "zabielone".

Mam Yarisa od 23.02 3d. W ASO w Łodzi załozyli mi listwy boczne bez napisu (360 zł.). Niestety, są przyklejone nie w najszerszym miejscu samochodu, tylko niżej. W związku z tym pełnią rolę głównie dekoracyjną. Troche wkurzony zadzwoniłem do ASO. Miły pan wyjaśnił, że listwy zakłada się zgodnie z wymogami estetycznymi, n.p. na tej same wysokości, co ochronne listwy na zderzaku. Przyjrzałem się samochodom różnych marek i rzeczywiście: dużo samochodów ma listwy założone zgodnie z zasadami estetyki, a nie logiki. Natomiast w moim poprzednim samochodzie, Fieście z 1999, listwy były założone logicznie, w najbardziej wypukłym miejscu drzwi. Aha, podobno listwy w czasie odklejania mogą łatwo zostać zdeformowane.

był już wątek o listwach bocznych do Yarisa... i powtórzę się... tez mam te listy, podobają mi się ale swojego zadania nie spełniają... dlatego jak już kiedyś powiedziałem, są to listwy DEKORACYJNE moim zdaniem.
Czyli jak ktoś ma 200-300 zł które są mu niepotrzebne to proszę bardzo... ale czy warto to już inna kwestia...

Cytat:
2004-05-14 23:31:52, alan03 pisze:
był już wątek o listwach bocznych do Yarisa... i powtórzę się... tez mam te listy, podobają mi się ale swojego zadania nie spełniają... dlatego jak już kiedyś powiedziałem, są to listwy DEKORACYJNE moim zdaniem.
Czyli jak ktoś ma 200-300 zł które są mu niepotrzebne to proszę bardzo... ale czy warto to już inna kwestia...

Zgadzam się - jak ktoś ma obić nam drzwi to i tak obije, czy listwy będą czy nie.

Cytat:
2004-05-13 19:13:53, wlodek100 pisze:
Mam Yarisa od 23.02 3d. W ASO w Łodzi załozyli mi listwy boczne bez napisu (360 zł.).

Dzisiaj zamontowalem, przy okazji przegladu, listwy z napisem: ~180zl + 30zl montaz a ze dostalem 5% rabatu to wyszlo mniej.
ps. na przegladzie po roku (9000km) sprawdzono filtry, hamulce, przesmarowano zaciski, wymieniono olej:
- przeglad ~140zl
- filtr oleju + podkladka ~35zl
- gumki wycieraczek ~40zl (sciagaja rewelacyjnie)
- listwy ~170zl
- montaz ~30zl
Lacznie: niecale 410zl - z autem wszystko ok.
Przy okazji zalapalem sie na jazde Corolla Verso D4D - super auto, o silniku duzo nie napisze - nie jechalem ostro bo auto ma 60km wiec zal mi bylo dusic. Wyposazenie jest takie ze szok ... kamery z tylu i z przodu, DVD, LCD, .... kosmos
ASD Ukleja Suchy Las ... oczywiscie jak zawsze - bdb
ps2. zgadnijcie ile kosztuja oryginalne listwy do Yarisa ???

TMW... te bez napisu sa drazsze... te z napisem wykonuje jakas firma dla Toyoty

Cytat:
tmw Wysłany: 2004-05-15 14:10:55
2004-05-13 19:13:53, wlodek100 pisze:
Mam Yarisa od 23.02 3d. W ASO w Łodzi załozyli mi listwy boczne bez napisu (360 zł.).

ps2. zgadnijcie ile kosztuja oryginalne listwy do Yarisa ???

nie wiem ale ja również mam listwy bez napisu (cena 310 + 30 zł montaż).

Cytat:
arus Wysłany: 2004-05-15 14:18:10

czyli te bez napisu są oryginalne albo to jest podbórka inkszej firmy od tej co produkują podróbki z napisami

Cytat:
2004-05-15 14:18:10, Darus pisze:

Moze, modeli jak sie okazalo jest wiecej niz mi sie wydawalo
Ja wybralem te z napisem ktore maja lekki luk od dolu i przylepia sie je lekko po skosie (3d). Mieli tez z napisem proste ale tylko do 5d.

A co do tego kto to wykonuje ... oryginalne nie maja napisow i powiem Tobie, ze ich jeszcze u nikogo nie widzialem - sa brzydkie i ta cena (za moment). Te ktore mozna spotkac na ulicach sa robione przez jakas firme moze i w Polsce i takie dostaja ASD od centrali.

Co do ceny ... 1077zl netto czyli 1314 zł brutto - przez chwile zastanawialem sie czy nie kupic

Cytat:
2004-05-15 14:39:55, alan03 pisze:

nie wiem ale ja również mam listwy bez napisu (cena 310 + 30 zł montaż).

czyli te bez napisu są oryginalne albo to jest podbórka inkszej firmy od tej co produkują podróbki z napisami

Oryginalne kosztuja jedyne 1314zl wiec masz podrobki.