| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-12 11:44:59 No i wiedziałem, ze sobie wykrakam coś! Pomyślałem, że wymnienie amorki na kórych ostatecznie można było się przemieszczać, choć bardzo już niebezpiecznie zapewne i napewno się coś stanie Mam nadzieję, że to tylko jakaś kosmetyczna sprawa A, no i jak by się ktoś pytał to mam 1,8 jak jest zresztą napisane w profilu. Kończę krótkim: HELP ME!!!!!!! |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-17 13:16:27 Napinacz to chyba pompa wodna, czyż nie? No i nie wymieniałem |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-05-17 14:30:34 Plump, pompa wodna jest jedynie napędzana tym samym paskiem, napinacze powinno się wymieniać razem z wymianą paska, ale czasami niektórzy mechanicy praktykują wymianę raz napinacze na 2 wyminay paska,a to niestety tylko pozorna oszczędność, sprawdź naciąg paska, może faktycznie to jest przyczyna. Jeżeli częstotliwość pukania wzrasta wraz z obrotami to prawdopodobieństwo takiego stanu rzeczy jest duże. |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-18 07:32:02 ??? No to ja już teraz zgupiałem Jak dzwoniłem przed wymianą paska rozrządu do ASO to właśnie powiedzieli mi, że wymienia się pompę wodną, więc po co - pytam - jeśli nie ma ona za zadanie naciągać tego paska? No i posłucham tego pukania czy faktycznie wzrasta wraz z obrotami. A i tak chyba nie obędzie się bez wizyty u mechanika jakiegoś |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-05-18 08:29:25
Plump, pompę wodną wymienia się zapobiegawczo przy wymianie paska ale przy przebiegu 120kkm, bo taka jest mniej więcej żywotność tego elementu i męczące by było robić pasek + napinacze przy 120kkm , a za 10kkm znowu to rozbierać by wymienić pompę. [ wiadomość edytowana przez: krzysiek-diackon dnia 2004-05-18 09:15:07 ] |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-18 08:42:28 hmm... no to ja mam 96kkm, czyli na razie nie musiałem wymieniać pompy... Ale będzie bydło jak się okaże że trzeba rozbierać rozrząd jak to napinacze faktycznie! jedno mnie pocisza, że mam 1,8 czyli ponoć niekolizyjny więc może to sukanie, pukanie, nie doprowadzi w końcowym etapie do rozpadu silnika, nawet jak będę dalej jeździł... No chyba, że się mylę |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-05-18 09:03:13 No wiesz silnik jest bezkolizyjny, co najwyżej stanie , ale zawory nie powinny pocąłować tloków.
Szkoda że nie ma możliwości przeslania tego pukania bo to może nie być związane z rozrządem. Wibracje jak wiemy lubią się przenosić ( pisali o tym w Auto Świecie A poza tym jeżeli to pukanie przypomina bardziej cykanie i to raczej normalny dźwięk dochodzący od wtryskiwaczy |
akofreda Espero 2.0 CD Płock | 2004-05-18 09:13:02 Pompą wodną reguluje się naciąg paska - mimośród. Na pompę nakłada sie taki specjalny klucz i obraca sie ja do uzyskania pożądanego naciągu. W moim przypadku przy 126.000 km wymieniłem pompe napinacz i pasek. Po zmontowaniu zacząłem słyszeć metaliczne stuki z okolic pokrywy paska rozrządu. Po wizycie u mechanika i demotażu wszystkiego okazało się, że w nowym napoinaczu jest gumka tłumiąca. W moim przypadku nie wystawała poza korpus i napinacz walił w metal. Sprawdziłem na starym napinaczu i tam wystawała ok. 2mm. Podłożyliśmy coś - gumka sie wysunęła i stuki ustały. Pozdarwiam klubowiczów. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-05-18 09:24:52
No i jest mi głupio Kolega ma rację, jest taka możliwość. Az wykasowałem część mojego postu |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-18 09:41:41 Czyli miałem rację No ale jak już pisałem, mimo waszych rad myślę, że "pacjenta na odległość się nie wyleczy", więc wizyta w warsztacie będzie nieunikniona |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-05-18 09:56:49 Plump, ale naciąg paska można wstępnie ocenić poprzes nacisk kciukiem, powinien uginać się mniej więcej na niecały cenymetr ( tak przynajmniej było w Polonezach |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-05-18 13:35:29 Ale pasek jest pod tą osłoną czarną, a nie wiem czy ja jestem na tyle zdolny by to odkręcić |