MotoNews.pl

JAK ZDEMONTOWAĆ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
KTO WIE JAK DOSTAĆ SIE DO ZARÓWEK PODŚWIETLENIA POKRĘTEŁ WIATRAKA W VECTRZE B? TE POKRĘTŁA NIE CHCĄ ZEJŚĆ!

Ja w omedze b (są podobne) ściągałem kombinerkami łapiąc przez grubą gume bo też miałem problem z zejściem .

Witam
Dokladnie nie pamietam jak to jest w vectrze, ale poketla z lekkim oporem powinny dac sie spokojnie. Jezeli jedno z nich po wyciagnieciu zalacze podgrzewanie szyby z tylu to trzeba bedzie lekko podwazyc. Ogolnie wtymiana zarowek to kijowa obota bo trzeba rozebrac prawie cala konsole, wiec u siebie - nastepnym razem - zrobie to jak mi sie wszystkie spala.

Niczego nie rób na siłę i kombinerkami.Cienki i płaski śrubokręt włóż pomiędzy pokrętło a obudowę / i to bardzo delikatnie/ i szukaj zatrzasku.Jak go pociśniesz / trafisz/ śrubokrętem to spokojnie i bez używania żadnej siły gałki muszą wyjść.To wymaga troszke sprytu i cierpliwości.Pozdrawiam

Cytat:
płaski śrubokręt włóż pomiędzy pokrętło a obudowę / i to bardzo delikatnie/ i szukaj zatrzasku.Jak go pociśniesz / trafisz/ śrubokrętem to spokojnie i bez używania żadnej siły gałki muszą wyjść.To wymaga troszke sprytu i cierpliwości

zgadzam sie ze wszystkim oprocz jednego - to wymaga mnostwo cierpliwosci (i jeszcze troche)

pzdr

Cytat:
2004-05-12 22:17:54, scoodie pisze:
Cytat:
płaski śrubokręt włóż pomiędzy pokrętło a obudowę / i to bardzo delikatnie/ i szukaj zatrzasku.Jak go pociśniesz / trafisz/ śrubokrętem to spokojnie i bez używania żadnej siły gałki muszą wyjść.To wymaga troszke sprytu i cierpliwości

zgadzam sie ze wszystkim oprocz jednego - to wymaga mnostwo cierpliwosci (i jeszcze troche)

pzdr

Chyba też to robiłeś i stąd wiesz ile cierpliwości to wymaga.Nie chciałem straszyć, ale zgadzamy sie w tej kwestii co do joty.Cholernie dużo cierpliwości wymaga tak prosta sprawa, jak wymiana tych malutkich żaróweczek.Nawiasem mówiąc do do d..py rozwiązanie.Tak elementarne sprawy, a taki skomplikowany demontaż i dojście do tych świcidełek!!!Pozdrawiam

to ciekawe co piszecie, bo w mojej VB przed liftem nie zdejmuje się tych gałek, tylko cały ten element maskujący podważając z boku (od strony pasażera). Co więcej - udała mi się ta operacja dosyć szybko i raczej bez problemów...

Pozdro
Grisza

Vectra Klub Polska
www.vectraklub.pl

[ wiadomość edytowana przez: grisza75 dnia 2004-05-13 10:11:31 ]

Cytat:
2004-05-13 10:10:47, Grisza75 pisze:
to ciekawe co piszecie, bo w mojej VB przed liftem nie zdejmuje się tych gałek, tylko cały ten element maskujący podważając z boku (od strony pasażera). Co więcej - udała mi się ta operacja dosyć szybko i raczej bez problemów...

Pozdro
Grisza

Vectra Klub Polska
www.vectraklub.pl

[ wiadomość edytowana przez: grisza75 dnia 2004-05-13 10:11:31 ]

Czy mógłbyś bardziej szczegółowo opisać tę operację?Czy wychodzi wtedy wszystko, czy tylko jakieś elementy.To ważne, bo każda wymiana tych cholernych żaróweczek to istne piekło!!!Pozdrawiam

Nie zdejmujesz pokręteł. Zdejmujesz plastikową pokrywę ( jeden element), w której pokrętła są umieszczone - plastik dookoła pokręteł.
Pokrywa ma 4 zatrzaski - 2 od góry (krawędż granicząca z wnęką radia) i 2 od dołu. Musisz włożyć coś płaskiego i sztywnego (najlepiej z boków) i lekko podważać. Niestety na to nie ma "sposobu", trzeba użyć trochę siły, ale ostrożnie i z umiarem. W TIS instrukcja demontażu mówi o pociądnięciu tej pokrywy po prostu w kierunku "do siebie".
Pod pokrywą są 3 żarówki 1,2 W, 12V.
Powodzenia i pozdrawiam
Robert

Cytat:
2004-05-13 15:51:34, Gielmo pisze:
Nie zdejmujesz pokręteł. Zdejmujesz plastikową pokrywę ( jeden element), w której pokrętła są umieszczone - plastik dookoła pokręteł.
Pokrywa ma 4 zatrzaski - 2 od góry (krawędż granicząca z wnęką radia) i 2 od dołu. Musisz włożyć coś płaskiego i sztywnego (najlepiej z boków) i lekko podważać. Niestety na to nie ma "sposobu", trzeba użyć trochę siły, ale ostrożnie i z umiarem. W TIS instrukcja demontażu mówi o pociądnięciu tej pokrywy po prostu w kierunku "do siebie".
Pod pokrywą są 3 żarówki 1,2 W, 12V.
Powodzenia i pozdrawiam
Robert

Dziękuje za te informacje!!! Zdejmowałem te pokrętła w Astrze i myślałem, że w Vectrze jest tak samo.Po przeczytaniu twojej instrukcji kamień spadł mi z serca, bo wymiana tych świecidełek w Astrze to była duża robota,wymagajaca cierpliwości i sprytu!!!
Pozdrawiam