Zmina klimy na klimatronic ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
wieczorem jadę po samochody do niemiec i może znajdę klimatronic za grosze na szrocie i tu pojawia się pytanie czy można zamienić klimę manualną na klimatronic bez większych problemów?? Czy ktoś już coś takiego robił?? Na co mam patrzeć rodzaj sprężarki, itd??

Pozdrawiam
Shinobi

Dziś test prędkości na niemieckiej autostradzie

Skomplikowana sprawa...

- sprezarka - taka sama
- sterowanie - rozne ( klima manualna podcisnieniowe, klimatronik serwomechaniczne )

Tak wiec wymiana wszystkiego pod deska rozdzielcza. Moim zdaniem bez sensu.

też o tym myślę, nawet mam - części podobno wszystkie ale nikt nie chce tego zrobić

Cytat:
2004-05-12 15:34:31, DrA pisze:
Skomplikowana sprawa... - sprezarka - taka sama - sterowanie - rozne ( klima manualna podcisnieniowe, klimatronik serwomechaniczne ) Tak wiec wymiana wszystkiego pod deska rozdzielcza. Moim zdaniem bez sensu.

odgrzewam temat moze ktos cos nowego wniesie.
czyli do wymiany cal sterownik pod deska + sterowanie na panelu. A jak kwestia z instalacja elektryczna ? i jakie czujniki i gdzie.

noj znajomu dokonal tego czynu i wszystko dzialalo bez problemu podobno jest kupa roboty trzeba cala konsole sciagac obudowe nagrzenicy wymieniac i sie w instalacje wgryzac..szczegolow nie znam...na wiosne sam bede robil wiec jak zrobie to bede ciut madrzejszy..napewno dokumentacja foto bedzie..pozdrawiam

Cytat:
2007-03-05 17:03:00, BartekMV6 pisze:
noj znajomu dokonal tego czynu i wszystko dzialalo bez problemu podobno jest kupa roboty trzeba cala konsole sciagac obudowe nagrzenicy wymieniac i sie w instalacje wgryzac..szczegolow nie znam...na wiosne sam bede robil wiec jak zrobie to bede ciut madrzejszy..napewno dokumentacja foto bedzie..pozdrawiam

nie ma rzeczy niemozliwych. Jak juz sie uporasz to czekam na info bo mysle ze w lato ja sie wezme za przekladke.

hehe... klima na klimatronic... Jak wyrwiesz wszystko, i wymienisz powinno działać... A teraz kilka porównań rozwiązań technicznych:
Po pierwsze: klima jest zależna od Ciebie włączasz i wyłączasz ustawiasz prędkość wentylatora, klimatronic włączasz ustawiasz temperature i zapominasz.
Klimatronic jest rozszerzony o elektronikę sterującą która steruje temperaturą, i prędkościami wentylatora i wydajnością obiegu chłodniczego.
Po drugie Z obiegu chłodniczego wynika że (teoretycznie - jeszcze nie sprawdziłem) aby klimatronik działał prawidłowo potrzebny jest jeszcze EZR a nie TZR czy AZR jak w zwykłej klimatyzacji. Chodzi o to że kiedy nasze autko jest już wychłodzone do naszej temperatury zadanej i wentylator w trybie auto przełączył się na najniższy bieg, może nie dochodzić do całkowitego odparowania cieczy w parowniku co w konsekwencji może doprowadzić do zalania sprężarki cieczą, a to w następstwie skraca żywotność sprężarki.

Aby dokładnie odpowiedzieć czy w obiegu chłodniczym są zmiany muszę się wesprzeć fachową literaturą. Jak się czegoś dowiem to napiszę.

kiedyś o to i ja pytałem ale bardziej mi chodziło o zmianę plastyków z czarnych na drewnopodobne, jak ktoś to zrobił zachowująć zwykłą klimę to niech da znać.

Pozdr.

Cytat:
kiedyś o to i ja pytałem ale bardziej mi chodziło o zmianę plastyków z czarnych na drewnopodobne, jak ktoś to zrobił zachowująć zwykłą klimę to niech da znać.

Pozdr.

no to tez sie przyda akurat z kumplem cos takiego chcemy u niego zrobic ... a skoro takie komplikacje sa ze zmiana man.klimy na climatronika, to moze narazie sobie odpuscimy kombinowanie..
ale rozwiazanie jak najbardziej potrzebne ..pozdrawiam i zycze sukcesow...

Cytat:
2007-03-07 19:29:17, Schizm pisze:
kiedyś o to i ja pytałem ale bardziej mi chodziło o zmianę plastyków z czarnych na drewnopodobne, jak ktoś to zrobił zachowująć zwykłą klimę to niech da znać. Pozdr.

mi dali w serii