Omega B kombi DMC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanie jaka jest dopuszczalna masa całkowita przyczepy z hamulcem jaką może ciągnąć Omega kombi B jak w tytule? Czy jest ktoś z szanownych klubowiczów kto ma coś takiego wpisane w dowodzie, a jeśli nie to napewno jeżeli miał sprowadzane autko z niemiec to jest to w brifie.
Pozdrawiam

Mam dla sedana:

dopuszczalna calkowita masa przyczepy - 1850kg - dane z wuciagu swiadectwa homologoacji.

najprościej byłoby otworzyć maskę silnika i tam na tabliczce jest wszystko napisane.
poważnie!

Tyle, że jeszcze nie mam takowej Omegi a zastanawiam się czy będzie można do niej bez problemu zaczepić przyczepę kampingową albo lawetę(cojakiś czas jest potrzebna). I właśnie nad tym się zastanawiam bo nie wiem jeszcze jakie autko kupić. Bo niestety sprzedałem moją Omegę A kombi a zastanawiam się poważnie nad B.

ciagnalem oma auto 2,5 tony. Ledwo poczula. spalanie 11.3l/100.
Pod gorke (sporą) na trojce to szla jak przecinak.

Witaj,

Dane są wybite na tabliczce pod maską(dla A caravan 2.4 jest to 1600). Jest tylko jedno małe ale - w Polsce obowiązują ciut inne przepisy w stosunku do innych państw. Mianowicie dopuszczalna masa całkowita przyczepy < masy własnej pojazdu. I nie ważne jest, że samochód może pociągnąć więcej. Dowiadywałem się o to przy okazji Nissana Patrola(w/g homologacji może ciągnąć 3.5 tony) a w Polsce coś ponad 2. Oczywiście można się nie przejmować, ale warto wiedzieć co się ryzykuje(jak trafisz na złośliwego gliniarza, to Ci każe odpiąć przyczepę ).

Mały.

Z tym się zgodzę. Bo w mojej A mieli wpisane 850kg a dodam, że miałem silnik 2,3 DTR czyli TD intercoolerem. To jest dopiero paranoja. Ale to nie wszystko drążę ten temat bo ostatnio musiałem sobie zrobic nowe prawko E do B czyli z przyczepą powyżej 1000kg bo mi za dużo mandacików wlepiali. A teraz szukam auta najlepiej Omesi B kombi

Cytat:
Pod gorke (sporą) na trojce to szla jak przecinak.

Vino:

weiss_ ale MV6 co nie??

E do B nie dotyczy przyczep powyżej 1000kg, tylko zestawów samochodu na który przysługuje B z przyczepą, gdy masa takiego zestawu przekracza 3,5 tony. Czyli omego ok1500kg i przyczepa 1500 kg wystarczy prawko B

Cytat:
weiss_ ale MV6 co nie??

No MV6....