MotoNews.pl

Rzepy do bagażnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy koś wie gdzie można dostać mocowane rzepami do tapicerki bagażnika elastyczne mocowania do wszystkiego. Zapobiegają przesuwaniu się koła zapasowego, skrzynki, walizki itp.? Przez chwilę były pokazywane przez red. Zientarskiego w programie 4x4.
Z góry dziękuję.
Artur

Poszukaj w takich sklepach jak NORAUTO przy Auchan czy FUEVERT przy Geant - oni często mają takie "bajery" do samochodów.

A ja mogę polećić fajne sakwy przyczepiana właśnie na rzepy do tapicerki bagażnika. Sakwy są w Selgrosach za niewielkie pieniądze (mała kosztuje ok. 17 zł). Przydają się na narzędzia i inne drobiazgi. McBigos takie prezentował na zlocie we Wrocku.

Pozdr.,
Wrolo

sakwy to ciekawa propozycja ...

Panowie, jeżeli nie macie w bagażniku gumowej wykładziny to przyczepianie czegokolwiek cięższegop niż 1kg. do wykł. podłogi za pomocą rzepów WYBIJCIE SOBIE Z GŁOWY.
Ja mam pokrowiec na koło zapasowe właśnie z rzepami mocującymi go do podłogi i po ostrzejszych zakrętach wykładzina latała wraz z kołem po całym bagażniku. Jak otworzyłem bagażnik i zobaczyłem,że wykładzina pozwijana jest w kłebek to od razu wywaliłem te rzepy.
Problem leży w tym,że wykładzina nie jest mocowana do podłogi bagażnika kołkami plastykowymi, a trzyma się tylko na belce wzmacniajacej koło kanapy. Gdyby jescze wykł. była dobrej jakości, ale to szmelc, miejscach przegięć jest ponacinana a co za tym idzie po przyczepieniu do niej czegoś cięższego wykł. w tych miejscach zaczyna się odrywać.
Latające koło zapasowe sprawiło że mam wykładzinę składającą się z 2 części-oderwała się od całości część przykrywająca podnośnik i narządzia.
Jeżeli chcecie coś do niej mocować to przymocujcie ją kołeczkami do podłogi

U mnie się trzyma na osłonie kanapy od strony bagażnika... czyli praktycznie wogóle się nie trzyma. Dodatkowo materiał z którego jest wykonana nie zapewnia dobrego "lepienia" rzepów.
Jak ktoś już jest bardzo zawzięty, to w sklepie pasmanteryjnym można kupić rzepy (obydwie strony) na metry w cenie około 1-1,50 za metr, wyjąc wykładzinę, zatrudnić jakąś kobietę (polecam kochankę) aby w wybranych miejscach przyszyła "miśka" od rzepa i tyle.

Cześć

Rzepy to dobra rzecz, ale raczej nie sprawdzi sie w naszych furkach. No ewentualnie coś o małych gabarytach i niezbyt ciężkiego - np. gaśnica. Zdaje sie, że taki manewr wykonał Łukasz Gajer. Wydaje mi sie jednak, że skrzyneczki z narzędziami, jakiś cięższych pudełek nie zabezpieczysz tym sposobem, bo nasza wykładzinka nie zapewnia dostatecznie dużej przyczepności.

Cytat:
2004-05-13 13:48:13, Sportsterek pisze:
... Przez chwilę były pokazywane przez red. Zientarskiego w programie 4x4.
Z góry dziękuję.
Artur

Wiem o co chodzi, bo też oglądałem ten program. Pokazane tam były "klocki" w kształcie prostopadłościanów, których cała powierzchnia była "rzepowa". Były na tyle wysokie-szerokie, że zapewniały dobre trzymanie w czasie przyspieszeń, zakrętów, itp. Ale tak jak powiedziałem wcześniej ... chyba niestety nie u nas.

Polecam popularną juz skłądaną skrzyneczkę zamocować w bagażniku przy pomocy np linki, które kiedyś używano w maluchowskich bagażnikach dachowych do ściągania przewożonego towaru.

Pozdrawiam.

Cytat:
2004-05-14 08:57:11, piotr-ek pisze:
U mnie się trzyma na osłonie kanapy od strony bagażnika... czyli praktycznie wogóle się nie trzyma. Dodatkowo materiał z którego jest wykonana nie zapewnia dobrego "lepienia" rzepów.
Jak ktoś już jest bardzo zawzięty, to w sklepie pasmanteryjnym można kupić rzepy (obydwie strony) na metry w cenie około 1-1,50 za metr, wyjąc wykładzinę, zatrudnić jakąś kobietę (polecam kochankę) aby w wybranych miejscach przyszyła "miśka" od rzepa i tyle.

Piotrek - najpierw trzeba miec kochanke

Ja zastanawiałem się nad siatką, która jest przymocowana do podłogi i pod którą można włożyć np. zakupy. Takie siatki są w niektórych autach montowane fabrycznie, ale nie wiem gdzie można taką kupić i jak później ją przymocować.
Może ktoś coś wie na ten temat?

BTW ja miałem koło w pokrowcu na rzepy i trzymało się świetnie (ale teraz koło leży na balkonie).
Mam też "sakwy", ale one się na rzepach nie chcą trzymać, więc wsadziłem je pod zakończenie maty i oparłem o ściankę bagażnika, ale nie jest to zbyt wygodne, więc szukam jakiejś alternatywy.

Panowie
Ja też zastanawiałem się ja rozwiązać problem z rzeczami wożonymi w bagażniku. Zrobiłem to w ten sposób, że kupiłem w sklepie ze śrubami 5 śrubek z oczkami zamiast łba. Wykorzystałem fabryczne otwory (bodajże o średnicy 6mm) rozmieszczone w naszych bagażnikach na wysokości ok 10 cm (dwa w tylnej jego części musiałem sam wywiercić) i powkręcałem tam w/w śruby. W motoryzacyjnym kupiłem gumy bagażnikowe i już nic tam nie przemieszcza się swobodnie.

zapraszam na zlot - bedzie mozna obejrzec te sakwy o ktorych pisal wrolo na zywo

trzymaja sie swietnie - maja rzepy od spodu i na bokach i pasuja we wneki zaraz za swiatlami
sa dwa rodzje jedne idealne na 5l butle z plynem do spryskiwaczy albo olejem
drugie dluzsze i nizsze na jakies inne gadzety

sa z takiego filcu jak dywanik wiec wygladaja jak oryginaly

Witam,

Ponieważ mam gaz i butla spoczywa w miejscu koła zapasowego, zapas leży w bagażniu. Pojemność butli to 60L więc mam trochę wybrzuszony bagażnik. Obok koła mam skrzynkę z rupieciami wszelakiej maści (syndrom malucha ). Kupiłem taśmę szerokości około 2 cm z blokadą powodującą napięcie taśmy po przełożeniu jej przez blokadę. Przełożyłem taśmę przez koszyk założyłem za gumowe nakładki na śruby w nadkolach i "otoczyłem" koło a następnie zacisnąłem taśmę. W momencie gy potrzebuję wyjąć coś z koszyka, poluzowuję taśmę. Czasami taśma spadnie z gumowej nakładki, ale zdaża się to stosunkowo żadko.
Co się tyczy siatek bagażnikowych to widziałem takowe w gazetce Lidl'a, ale szczerze mówiąc nie pamiętam ceny ani rozmiaru. Taśmę kupiłem w Kerfurze za jakieś 16 czy 17 zł.

Pozdrawiam,

slayter

a czy ktoś z was używa gumowego dywanika do bagażnika? Chcę taki kupić, ale nigdzie nie można go dostać. Na Kotsisa je mieli ale chwilowo brak (cena 75 pln).
Ma je też koleś na allegro, ale za 95 pln. Chciałbym jednak znaleźć te tańsze...

Ja mam taki bardziej plastikowy niz gumowy wklad od poloneza. Nie pasuje wprawdzie idealnie, ale dosc dobrze pokrywa cala powierzchnie bagaznika. Koszt nie wiem jaki, bo byl kupiony juz z samochodem.