MotoNews.pl

Wymieniać nie wymieniać - pompa wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniać w ciemno pompę wody przy kazdej wymianie rozrzadu czy nie .
Papraki twierdza ze jak nie ma symptomów to dać spokój.
Wg nich mozna to ocenić po luzach na łożyskach i przecieku w jakimś punkcie (wgłebieniu na pompie??).

dzieki za info
wozi

u mnie pompa przeżyła 180 tys km - dalej nie będę ryzykował - w sobotę wymiana razem z rozrządem

to zalezy ile masz na niej przejechane.Srednio wytrzymuje do 150 tys, mi siadla przy 130.Tak wiec jezeli pasek wymieniasz co 60 tys to co druga wymiane bym to juz zrobil a wiec 120 tys.Inaczej raczej nie ma sensu, szkoda kasy.

Ja wymieniłem jak zauważyłem problemy z ciągle obniżającym się stanem wody. Nieźle była zajechana. Auto przy wymianie miało jakieś 225k km. Czy ktoś wymieniał ją wcześniej (zanim kupiłem auto) tego nie wiem (a raczej wątpię... ).

Wozi powiem z innej beczki ja rozwaliłem łożysko w przednim kole też niebyło żadnych znaków że się konczy poprostu staneło i rozwaliłem piaste, także decyzja nalezy do Ciebie.

moim zdaniem wymieniac najpozniej co druga wymiane rozrzadu.
jesli placisz za wymiane (nie robisz tego sam...) - zmieniaj za kazdym razem - koszt 100 pln z pompe to i tak pewnie mniej niz babranie sie drugi raz z tym samym, na dodatek jak pojdzie pompa i wszystko ulegnie zamoczeniu - zabrudzeniu to pewnie wymienisz tez pasek...
co zas do symptomow padania pompy - jesli juz czujesz luz na lozysku - ostatni moment do wymiany, tak samo w wypadku kiedy widzisz zawilgocenia w otworze umieszczonym na obudowie pompy w poblizu lozyska - otwor ten ma przelot pod sam simmering uszczelniajacy walek - jesli simmering puszcza przez otwor ten zaczyna kapac woda...
moim zdaniem jesli simmering puszcza to szybciej (bez rozbierania rozrzadu...) zauwazysz klopoty po spadajacym poziomie plynu.

Niedawno ja zmieniałem pompe i rolke napinacza. Zaczeło cos chałasowac wszyscy stawiali na pompe. Po wymontowaniu okazało sie ze pompa jest jeszcze wpełni sprawna czyli nie cieknie niema luzów i obraca sie z lekkim oporem (jest to podobno objaw sprawnej pompy) chałasowała rolka napinacza. Mam przejechane 101tys km

Jak masz pow 120 000 km to wymieniaj nawet jak nic sie nie dzieje. Ja przez to gowno 2 razy wymienialem rozrzad.

Nie wymieniać, tylko zbadać pompę którą masz: na luzy i CIŚNIENIE.Papraki powinni o tym wiedzieć,a jeśli nie maja odpowiedniego sprzętu, to znajdź warsztat, który Ci takie badane pompy zrobi.Pozdrawiam

A czy pompa ma jakieś połączenie z olejem silnikowym ?

ja wymieniam zawsze, bo to nie jest duży koszt, a jest pewność, że nie stanie.

Cytat:
2004-05-14 11:00:41, LUK pisze:

Jeden z moich znajomych wymienił zapobiegawczo pompę przy wymianie rozrządu i pkazało się,że nową szlag trafił po kilkudziesięciu kilometrach.Powrócił do starej i jeździ na nie j bez przeszkód. To że nowa, wcale nie oznacza że dobra!!!Pozdrawiam

Podzielam zdanie Harrego, że przy wymianie rozrządu warto wymienić pompę (ta sama robota), koszt pompy to ok. 120 zł. Tylko nie kupój włoskiego badziewia.
Ja wymianiam pompę razem z rozrządem co 60 tys. km.
W silniku X18XE tak samo jak w X20XEV pompa może narobić "bałaganu" w rozrządzie. Było to już opisywane, przeszukaj archiwum.

Cytat:
2004-05-14 11:09:14, dulczas pisze:
Cytat:
2004-05-14 11:00:41, LUK pisze:

Jeden z moich znajomych wymienił zapobiegawczo pompę przy wymianie rozrządu i pkazało się,że nową szlag trafił po kilkudziesięciu kilometrach.Powrócił do starej i jeździ na nie j bez przeszkód. To że nowa, wcale nie oznacza że dobra!!!Pozdrawiam

Jak tak się do tego podchodzi to najlepiej nic nie wymieniać. Jeździć na starym oleju, nie wymieniać opon, bo może te nowe się przebiją itd.
Prawdopodobieństwo uszkodzenia jest przy nowej rzeczy mniejsze i to chyba logiczne.

dulczas - zbadanie pompy na luzy i cisnienie ???

PODKRESLAM - TO MOJA I TYLKO MOJA OPINIA:

dulczas ....
buuahahahaha...

przy pomocy odpowiedniach narzedzi ????

buahahaha...

juz widze jak badaja cisnienie z rotacyjnej pompy wody. i juz widze jak wsadzaja pompe na odpowiednie przyrzady aby sprawdzic lozysko pompy wodnej.

o czym ty mowisz, takich narzedzi to chyba nie maja nawet w fabryce opla, a juz z pewnoscia nie robia tego w naszych serwisach.
a jesli na rachunku miales pozycje "badania pompy wody" to mozesz miec pewnosc ze zbadal pan franek ciagajac lapa za rolke pompy. i takie to specjalistyczne narzedzie.

JESLI JEST INACZEJ PODAJ MI PROSZE NAZWE NARZEDZI, PODAJ NUMER OPLOWSKI NARZEDZIA (nie mam pod reka TIS) i podaj nazwe serwisu ktory to robi.

jesli nie mam racji - przepraszam forumowiczow i ciebie dulczas...

sam zas nabiore wiecej szacunku do serwisow i zastanowie sie nad marketingowymi przyczynami stosowania takich procedur. o szczegolach moich watpliwosci powiem jak okaze sie ze nie mam racji.

Koledzy!
Ja mam podobny problem. Tylko, ze u mnie strasznie źęzi ta pompa i wydaje przedziwne dzwięki. Auto zachowuje sie bez zarzutu, ale ta pompa . . .
Przeczytałem w jednej z opinii że to wcale nie musi tak wyć pompa wodna, że to równie dobrze może być jakiś napinacz. Jak to sprawdzić i gdzie tego szukać. Proszę o pomoc
POzdrawiam
gregory_z

Ja zmieniłem jak tylko kupiłem auto, bo kumple w warsztacie stwierdzili że cieknie. Zmieniłem na pompe SKF kosztowała 111 zł podobno firma pewna. Na razie 5 tyś i chodzi spoko nic nie bierze.
Pozdrawiam

PO CO WYMIENIAC COS CO JEST DOBRE ??? !!!!!!!!!

Jesli zaczyna wydawac jakies dziwne dzwieki to lepiej tego nie lekcewazyc !!! Siedze w mechanice i juz nie raz widzialem co potrafi nabroic W swojej ASC wymienie dopiero jak bedzie sie odzywac i "wolac o wymiane nieprzyjemnym grechotaniem" podejzewam ze przezyje ten silnik ktory jest zamontowany

Corsa 1.7D - przebieg 120kkm. Czy w tym silniku pompa napędzana jest z tego samego paska co alternator ? Jak skomplikowana jest wymaina takiej pompy ? Czy przy tym przebiegu warto pomyśleć o wymianie ?