Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rallyfilip (M) Furious Moderator Fiat CCS x 2 Tychy | 2004-05-14 14:12:59 niestety szczegółów nie znam ale jest to na pewno kosztowne gdyż potrzebna jest opinia rzeczoznawcy czy samochód jest oryginalny, pewnie jeszcze inne duperele dochodza, a potem już chyba nie trzeba robić przeglądów. |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-05-14 14:30:37 500 zł łapówki + 200 zł + 300 rzeczoznawca tablice .
Tak w skrócie napisał mi znajomy !!! On rejestrował jakiegos pontiaca i mówił ze bez łapówki to to potrwa z 2 mce a tak w 2 dni. |
Hudy05 F&F Wolny Słuchacz :) Świętochłowice | 2004-05-14 14:32:37 to taki interes sie nie oplaca
az tak drogo ?? |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-05-14 14:36:53 Więc podobno da sie legalnie !!!!
I jest taniej !!!! Ale kolega próbował i dał sobie siana . Czepiaja sie pierdół typowych czyli np ze ta czesc wyglada na nieoryginalna itp. |
Hudy05 F&F Wolny Słuchacz :) Świętochłowice | 2004-05-14 14:39:37 a powiedz mi widziałęm samochody normaalnie rejstrowane ale maja znizki na oc za wiek jak to jest ??? |
Demmo Gliwice | 2004-05-14 17:40:46 ano jest tak.. w PZU na auto, które ma powyżej 25 lat... wtedy jest jako weteran szos i wcale nie musi być zarejestrowane jako zabytek..
z tego co wiem ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-14 20:07:03
Jest jak mówi - ja tak mam więc wiem ![]() |
![]() dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2004-05-15 09:57:30
Bo to dwie odrebne sprawy. PZU ma własne przepisy (jeśli ma) ze samochód dowolnej marki powyżej 25 lat płaci połowe stawki OC. A rejestracja jako zabytek to coś innego. Jeśli posiadasz samochód kolekcjonerski w b.dobrym stanie ktoremu minęło powyżej 25 lat lub/i stanowi jakis cenny okaz w historii motoryzacji (zabytek/prototyp/małoseryjna wersja) to możesz spróbowac sie przebic przez biurokrację i zarejestrować na żółtych blachach. W tedy chyba nie ma corocznych przeglądów i możesz sobie pozwolić na patetnty tupu brak świetlnych kierunkowskazów, pasów czy inne typowe dla danego modelu bajery z ktorymi nie wypuścili by cię normalnie na drogi. PS: Gabber czemu tak seplenisz ? ![]() |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-05-15 11:49:15 Ale sa i minusy !!!
Jedziesz za granice na zlot i do konserwatora o zgode na tymczasowy wywóz zabytku narodowego za granice !!!!!!!! 50 zł wydanie takiego czegoś - kolega jeździ na zloty za granice !!!! Troche uciazliwe . Zwykle nei sprawdzaja ale dwa razy sie zdarzyło !! Auto musi byc podobno 10 lat po zakonczeniu produkcji ???? Jest duzo niedomówien w tym temacie !!! |
Demmo Gliwice | 2004-05-15 12:12:26 kiedyś słyszałem, ze jak już masz auto jako zabytek to mozesz dostawać jakieś tam fundusze na jego konserwację i takie tam...
tyle że jak nie będziesz dbał o zabytek w twoim posiadaniu, to chyba mogą go odebrać pod zarzutem niszczenia dóbr kultury czy coś tam... przed taką decyzją radzę dokładnie poczytac jakieś ustalenia prawne zwiazane z taką rejestracją, bo zapewne jest tam kilka kwiatków... ![]() |
![]() Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2004-05-15 13:54:46
A jak to będzie teraz kiedy jesteśmy w unii???? Chyba jesli będzie się chciało wyjechac za granicę (ale na tereni unii) to juz taka zgoda nie bedzie potrzebna, czy się mylę?? |
![]() Janek_125p F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 125P Pavulon Team :D | 2004-05-15 13:59:13 A mam takie pytanie bo coschyba jest że jakaś ilość rzeczy w samochodzie nie musi być orginalna, że istnieje jakiś procęt od którego może być uznawany za zabytek....wiecie ile wynosi procęt ? |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-15 14:05:42
A teraz jak już formalnie nie ma granic to po UE chyba można śmigać bez tego, czy nie ![]()
![]() ![]() |
![]() andrzej_krakow (S) ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-05-15 19:42:23
No chyba jednak się mylisz, jesteśmy w Uni ale jeszcze nie jesteśmy objęci układem z Schengen (chyba to o ten układ chodzi ![]() |