| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-05-14 17:53:57 to sie nazywa wyczerpujaca odpowiedz |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-05-14 18:22:24 Zuraw co to za silnik w ktorym "numery zanikly" ?? o so chosi?? [ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2004-05-14 18:23:19 ] |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-05-14 20:21:13 no,no chyba należą Ci się słowa uznania za trud włożony w zasięganie tych inf.
mnie to troche rozjaśniło sytuacje. ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-14 21:09:44
A jeżeli w wyniku wypadku jakiś element zamocowany w komorze silnika (lub jakieś "ciało obce" np. pręt stalowy zbrojony/kamień/inne twarde badziewie Wiem że to troche jak szukanie dziury w całym ale nie chcę bynajmniej legalizować niczego kradzionego, a jedynie znaleźć sposób na ulatwienie sobie życia i obniżenie kosztów wymiany legalnego silnika.
OK, przyjmijmy że tak właśnie zrobiłem i mam ten silnik już legalnie w aucie, w DR nie ma wpisanego jego numeru. Czy owy nr jest gdziekolwiek zapisany? Czy w takim przypadku mogę już sobie przekladać silniki tyle raz ile tylko będę chciał? A teraz kolejna sytuacja - kupuje u nas w kraju (PL) silnik bez numerów (np. z dowolnego "amerykana") - co wtedy? Taki silnik nie ma (chyba) w ogóle numeru seryjnego więc nie ma nawet możliwości sprawdzenia jego pochodzenia. Idąc tym tropem można by nawet zarejestrować auto z własnoręcznie zrobionym (eXtremalnie przerobionym jak np "połówka" Świątka) ale nie odbiegajmy aż tak bardzo od tematu. No i jak to jest ogólnie z tym brakiem numerów? Czy w którymś z powyższych przypadków (silnik z UE lub USAuto) silniki sa jednak gdzieś ewidencjonowane?? Czy jeśli juz mam w DR to "B" (brak numeru) to mogę jeździć legalnie z zamontowanym dowolnym silnikiem na który mam papier (umowe KS czy cuś)? No bo skoro nie ma numeru w DR to jak podczas kontroli stweirdzić czy to TEN silnik nie miał numerów |
Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2004-05-14 21:12:45 Race_D - powiem tylko tyle, ze twoj tok rozumowania jest prawidlowy |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-15 13:14:50
No fajnie, ciesze się, że mamy podobne poglądy jednak nadal nie znam odpowiedzi na podstawowe pytanie - czy jakiekolwiek dane silnika, który rejestrują mi w aucie, są gdziekolwiek zapisane Bo tutaj jeszcze dochodzi kwestia rodzaju silnika. OC z tego co mi wiadomo naliczane jest nadal od pojemności (jak jest w Unii?), więc ewentualna wymiana (jezeli jest dopuszczona przy tym braku numerów) to jedynie na silnik o identycznej konstrukcji (a przynajmniej pojemności). Jeśli tak jest to problem SWAP'ów pozostaje. A czy ktokolwiek wie jak jest?? Żuraw - masz jeszcze numer do tej kobiety, która Ci to wszystko tłumacyła? |