MotoNews.pl

Najlepszy olej na świecie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie,
Panowie pozwoliłem sobie otw. nowy watek ponieważ uważam, że jest on tego Wart! [Jezeli admin zdecyduje inaczej to go przeniesie, albo deletuje .].

Panowie naczytałem się w poście dot. Oleju do Fabii, że oleje Castrol sa słabe. Wiekszość z Was używa Mobil 1, ale czy wiecie,
że Mobil 1 jest olejem sprzedawanym z supermaketu i jeżeli tam go kupujecie to ....

[Znam się nieco na polityce handlowej i wiem, ze firmy prod. specjalny sprzęt [mam na myśli sportowy] dla klientów z salonów sportowych i dla klientów z supermarketów. Oba profukty wygladają tak samo tylko że nie sa tej samej jakości, jak i nie tej
samej ceny. No ale to było na marginesie.

Wracając do Oleju.
Ja używam od początku Quaker State 10W-40 I już mam ponad 220.000 tys. i niec z silnikiem się nie dzieje.

Uważam, że jest to najlepszy olej. A co Wy sądzicie na ten temat. Kto z Was używa tego oleju...

Specjalnie znalazłwem pustą butelkę i zrobiłem sc[k]an,
docencie to bo sobie skaner naoliwiłem

Zapraszam do dyskusji.

Poniżej zamieszam zdjęcie mojego oleju i dodatkowo w linku drugie zdjęcie z opisem marketingowym na reversie butelki.

Ulotka promocyjna dot. oleju. Revers butelki - wielkość zdj. 169 kB (poniżej ta sama ulotka tylko większy rozmiar)

Ulotka promocyjna dot. oleju. Revers butelki - wielkość zdj. 189 kB

RAZ JESZCZE ZAPRASZAM DO DYSKUSJI

Cytat:
2004-05-15 16:32:46, FGM pisze:

Ja używam od początku Quaker State 10W-40 I już mam ponad 220.000 tys. i niec z silnikiem się nie dzieje.

Uważam, że jest to najlepszy olej. A co Wy sądzicie na ten temat. Kto z Was używa tego oleju...

stwierdzenie ze ten czy tamten olej jest najlepszy w przypadku naszym (zwykłych kierowcow, mechanikow) to jak powiedzenie ze Borygo do chlodnicy jest lepsze niz jakis inny podobny plyn...olej w silniku dla zwyklego uzytkownika to rzecz tak "nienamacalna" ze ciezko stwierdzic ze ten czy tamten olej jest lepszy no bo niby jak-uwazasz FGM ze jakbys zalewal Mobila, Castrola czy Valvoline to nie dojezdzilbys do 220 tys km?? dojezdzilbys...

kazdy markowy olej jest dobry

Petersen, masz rację, kurcze myślałem, że jakoś agresywniej bedzemy odpowiadać

No ale Mobil1 bym nie wlał podobnie jak nie radzę Wam kupować sprzętu narciarskiego w Supermarkecie, mozecie mi wierzyć
bo siedze w tym temacie od 4 lat.

No ale Quaker jest używana w US Armi [czy jakoś tak się to pisze]
no i na rajdach też na nim jezdzą.

Cytat:
2004-05-15 16:49:59, FGM pisze:
kurcze myślałem, że jakoś agresywniej bedzemy odpowiadać

A co, chciałeś tym postem wsadzić tzw. "kij w mrowisko" ?
Otóż jak każda reklama, tak i ta o QuakerState, wykorzystuje dla swojego produktu coś czego nie ma konkurencja.
I tak QuakerState jest podobno robiony z najlepszej na świecie ropy pennsylwańskiej, posiadającej najlepsze właściwości smarne

Cytat:
No ale Mobil1 bym nie wlał podobnie jak nie radzę Wam kupować sprzętu narciarskiego w Supermarkecie

A kto Ci każe kupować Mobila w supermarkecie ?
Nie lepiej w stacji serwisowej z beczki ?

A podsumowując.
QuakerState - tak jak to niektórzy mówią o gazie - jest dobry, bo jest tani

[ wiadomość edytowana przez: Andrzei dnia 2004-05-15 17:27:45 ]

a ja jezdze na Lotosie i mam to gdzies. Nic z autem sie nie dzjeje i od kiedy jezdze roznymi autami to tylko leje lotosy i jest OK - a jak nie widac roznicy to po co przeplacac

Jezeli chodzi o przebiegi to 200tys. km dla naszych aut to nie powinien byc powód do zmartwienia! i to nie wazne na jakim oleju sie jezdzi i jak sie jezdzi, ni8e jest to takze wielka sztuka przejechac 200 czy 300tkm i miec dobry silnik. Przejedzcie 100000km to jest cos! bez remontu!!! mój wujek ma własnie w swoim seacie z 94 roku 25tys km. silnik chodzi jak ta lala(oczywiscie nie jak nowy). Ale za cholere nie moge sobie przypomniec jaki on to olej leje(na bank z beczek)i nie zaden wypas!

Carek:

Cytat:
ni8e jest to takze wielka sztuka przejechac 200 czy 300tkm i miec dobry silnik. Przejedzcie 100000km to jest cos! bez remontu!!! mój wujek ma własnie w swoim seacie z 94 roku 25tys km. silnik chodzi jak ta lala(oczywiscie nie jak nowy).

Chyba chciałeś napisać 1 000 000 km

Poz

Andrzei:

Cytat:
A co, chciałeś tym postem wsadzić tzw. "kij w mrowisko" ?

Dokładnie

Cytat:
I tak QuakerState jest podobno robiony z najlepszej na świecie ropy pennsylwańskiej, posiadającej najlepsze właściwości smarne

No i czy tak właśnie jest? Nie znam sie na olejach, wiec nie wiem. Ale to co widać na twoim zdjeciu wskazuje, że jest lepiej - chyba ze źle go czytam.

Cytat:
QuakerState - tak jak to niektórzy mówią o gazie - jest dobry, bo jest tani

Ale powiedz jak to jest z tym olejem, czy na serio jest dobry bo tani, czy naprawdę jest dobry. Przecież na wszystkich rajdach samochodowych są reklamy, załogi podobno też go stosują. [Oczywisćie nie jestem społeczeństwem, które patrzy na reklamy
wiec to dla mnie nie ma większego znaczenia, no ale w końcu jeśli się reklamuje tzn. ze w wilelu autach na zachodzie jest stosowany]

Może wiesz coś więcej na temat oleju, kiedyś chciałem go zmienić na Mobil1 [z beczki] ale facet w warsztacie mi powiedzia, żeby mnie ręka 'boska' broniła przed zmianą z Quaker na Mobil1 i bądz tu człowieku mądry.

Primo to z ropą to ponoć kit... Słyszałem, że jej już nie stosują, a reklama "została".

Przeciętny półsyntetyk i tyle. Fakt, że tani.

Teoria hipermarketu o kant d... QS sprzedają ludzie na Allegro

Co do rajdów... Nie jeżdżą, ani na Mobilu, ani na QS. Tylko najprędzej na Motulu

Cytat:
Teoria hipermarketu o kant d... QS sprzedają ludzie na Allegro

Nie za bardzo zrozumiałem!!!

Cytat:
2004-05-15 18:11:35, FGM pisze:
jak to jest z tym olejem, czy na serio jest dobry bo tani, czy naprawdę jest dobry. (---) kiedyś chciałem go zmienić na Mobil1 [z beczki] ale facet w warsztacie mi powiedzia, żeby mnie ręka 'boska' broniła przed zmianą z Quaker na Mobil1 i bądz tu człowieku mądry.

Po pierwsze to taki komunikat:

"W następstwie przejęcia amerykańskiej firmy Pennzoil-Quaker State Company przez koncern Shell, firma Shell Polska uzyskała pełne prawa do marek Pennzoil i Quaker State na naszym rynku. Zdecydowano, że produkty Shell i Pennzoil sprzedawane będą nadal, zaś marka Quaker State zniknie z polskiego rynku."
Shell Polska wyjaśnia, że każdy z produktów wycofywanej marki Quaker State posiada swój odpowiednik - o takich samych lub lepszych parametrach - w grupach olejów Shell Helix lub Pennzoil.
Źródło

Po drugie:
szwajcarska firma Oel Brack, która dotychczas miała licencję na produkcję oleju QuakerState, postanowiła kontynuować produkcję w/g dotychczasowej technologii oleju pod nazwą handlową MicroOil. Jednak już nie z ropy pensylwańskiej. Podobno jednak (jeżeli znów wierzyć reklamie) mają te oleje załkowicie zastąpić QuakerState na rynku europejskim.

Po trzecie:
ja sam jeżdżę na oleju Mobil1, ale oleje QuakerState mają naprawdę dobrą opinię i jedynie słaba reklama, a przy tym niska cena (co tanie to złe ?) była przyczyną niskiej popularności tego oleju.

Podobno jest rekord w księdze Guinnesa:
"928.000 km bez remontu silnika przejechał Don Champion samochodem Cadillac Sedan de Ville. Jedyny olej jakiego używał to Quaker State"

Wystarczy ??

No to jak to będzie. Shell miesza w moim silniku.

Cytat:
Shell Polska wyjaśnia, że każdy z produktów wycofywanej marki Quaker State posiada swój odpowiednik - o takich samych lub lepszych parametrach - w grupach olejów Shell Helix lub Pennzoil.

Jak by nie było to inny olej i inne składniki, jak to wpłynie na silnik który ma ponad 220.000 i od poczatku jeżdzi na tym oleju. Nie mam zamiary zmieiać oleju.

Cytat:
szwajcarska firma Oel Brack, która dotychczas miała licencję na produkcję oleju QuakerState, postanowiła kontynuować produkcję w/g dotychczasowej technologii oleju pod nazwą handlową MicroOil. Jednak już nie z ropy pensylwańskiej.

To i tak będzie inny skład, to fatalnie się porobiło.

od kiedy Quaker schodzi ze sprzedaży, musze kupic sobie na zapas.

Cytat:
"928.000 km bez remontu silnika przejechał Don Champion samochodem Cadillac Sedan de Ville. Jedyny olej jakiego używał to Quaker State"

Nie wiedziałem, że jest taki rekord.

Cytat:
2004-05-15 17:47:29, Czarek_Rej pisze:
".....mój wujek ma własnie w swoim seacie z 94 roku 25tys km. silnik chodzi jak ta lala(oczywiscie nie jak nowy).....

Noooo!!....25 tys.km Seatem bez kapitalnego remontu silnika to rzeczywiście rekord do księgi Guinessa!!!
Czarek! Koniecznie zapytaj wujka jak nazywa się ten CUDOWYNY olej na którym zdołał osiągnąć tak nieprwdopodobny przebieg!!??

Cytat:
2004-05-15 20:22:49, FGM pisze:
od kiedy Quaker schodzi ze sprzedaży, musze kupic sobie na zapas.

Kontrakt na sprzedaż amerykańskiego Quakera i Pennzoila w Polsce wygasł w 2002 roku i już w marcu tego samego roku wszelkie prawa do tej marki wykupił Shell.
A informacja o wycofaniu Quakera z rynku została podana bodajże w marcu bieżącego roku.
W związku z tym radzę ruszać "w Polskę" na poszukiwania zapasów

A tak przy okazji zapytajcie taksówkarzy, na jakim oleju jeżdżą. Oni robią "trochę" więcej kilometrów w ciężkich warunkach niż każdy z nas. Prawdopodobnie duża część odpowiedziałaby, że jeździ na QuakerState

A jeżeli chodzi o MicroOil.
Ja bym zawierzył firmie, która co prawda z innej ropy, ale w/g sprawdzonej technologii będzie produkowała zamiennik Quakera ...

Poniżej trochę cen olejów:

Dla jasności sprawy. Nie mam nic wspólnego z firmą Micromarket w Łodzi
Chyba im robię darmową reklamę. Będę się musiał do nich zgłosić po tantiemy

Cytat:

Wystarczy ??

no tak, tylko że ów Cadillac posiada pewnie ośmiolitrową "maszynownię", pracującą na prędkościach obrotowych podobnych do ciężarówek...
A samochody ciężarowe często przekraczają milion km do remontu (nie mówię tu o starach ).
Pozdr. P.

no pyrekcb - WIELKIE brawa
bo z tym cadilaciem to pewnie święte słowa

Cytat:
2004-05-15 20:32:44, bogdan1 pisze:
Cytat:
2004-05-15 17:47:29, Czarek_Rej pisze:
".....mój wujek ma własnie w swoim seacie z 94 roku 25tys km. silnik chodzi jak ta lala(oczywiscie nie jak nowy).....

Noooo!!....25 tys.km Seatem bez kapitalnego remontu silnika to rzeczywiście rekord do księgi Guinessa!!!
Czarek! Koniecznie zapytaj wujka jak nazywa się ten CUDOWYNY olej na którym zdołał osiągnąć tak nieprwdopodobny przebieg!!??

Tak seat ma 25 tys km na liczniku ....po raz drugi, licznik przekrecił sie po przejechaniu 1 000 000 km i kreci od nowa! (zle sformułowałem poprzedni post za co przepraszam)

Panowie Shell Polska zaleca stosować w naszych bolidach olej Helix Plus.

Czy ktoś może się wypowiedzić na temat tego oleju?
Martiwe się, że jak zmienie teraz z QS 10W-40 po przejechaniu 230.000 tys. na Shell Helix Plus to silnik będzie zdenerwowany
i coś może się walnie. Czym mam podstawy aby tak sądzić?

Oto tabele doboru Olejów ze strony shell.pl
O co chodzi z tymi Esperakami, ja mam z 96 roku i mam miskę 4.5 czy 4.25. no ale mam 95 KM.

a i jeszcze jedno wysłałem do nich Maila z pytaniem o ten Helix Plus czy z ropy pensylwańskiej itd... Ciekawe co odpowiedzą

FGM na razie (póki możesz dostać w sklepach) lej Quakera, silniki nie przepadaja za zmianami olejów (zwłaszcza gdy te różnią się parametrami).

Co do Quakera to na moim poprzednim forum Poloneza było kilka osób które zalały Quakerem i też były oszołomione rezulatatmi (dosłownie). Popychacze zaworów przestały grać, silniki stawały się cichsze, więc coś musi być na rzeczzy, że tak powiem.
Bardzo dobrze ludzie wypowiadali się tez na temat Texaco.

Czarek co do Seata wujka.... to zapewne diesel VWna, prawda????

Co do sportów motorowych to nie wiem czy czasem Nascar nie jeździ na Quakerze....

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-05-16 08:40:58 ]