MotoNews.pl
3 Zapach benzyny !?! (49300/12)

Zapach benzyny !?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko. Miesiąc temu wymieniłem wszystkie przewody paliwowe, sprawdziłem czy wszystko jest szczelne, ale nadal w środku (kabinie) śmierdzi benzyną. Czy ktoś może wie dlaczego

mnie tez troche smierdzi, ale nie ubywa

od momentu jak poczulem zapaszek to co stoje na asfalcie to ogladam czy plamy nie ma - i nie ma nic

najprawdopodobniej zapach dobywa sie z odpowietrznika, bo taki w ukladzie zasilania gdzies na pewno jest

w motocyklu mam odpowietrznik w korku, jak za duzo nalałem to czasami az chlapło - to musi smierdziec

Mnie też śmierdzi olejami, benzyną - nie za mocno, ale daje się wyczuć, że to nie hulajnoga - i drażni to mój wrażliwy węch... Żona dlatego też olewa Łaciatą , jak już musi do niej wejść, to jak za karę...

Sprzedaj złom - albo zamiast narzekać weź się za niego- skoro wstąpiłeś do klubu

Panowie! A przypadkiem nie leje sie Wam z pompki paliwowej?
Mi sie juz pare razy lało. Raz to tak mocno,ze jak uchyliłem rozgrzany silnik to sie ta benzynka zapaliła, bo była na kolektorze!
Na szczescie szybko zgasla!

w mojej siódemce też dawało się wyczuć benzynkę - zapach ulatniał się właśnie przez odpowietrznik...
ja sobie z tym poradziłem prostym sposobem - na odpowietrznik założyłem przewód paliwowy i poprowadziłem go na dół poza auto (w tej wnęce na bak jest otwór odprowadzający wodę i właśnie tamtędy wyprowadziłem przewód)

obejrzyj bak.... moze miec malutka dziurke...
no i wszystkie przewody... bo mnie tez kiedys spadl z gaznika i lalo na kolektor

A mi lekki zapach benzynki (ale naprawdę leciutki bo jak za mocno czuć to głowa boli) bynajmniej nie przeszkadza i wolę jego niż jakieś Ambipurcary, choinki zapachowe i inne pefumy do samochodu. Dla mnie auto kupa żelastwa i ma pachnieć (lub śmierdzieć jak kto woli) jak samochód a nie perfumeria.
Oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać

u mnie w samarze....czu plaiwem po ostrym podjezdzie pod gore.... wtedy wlasnie zapach wydobywa sie przez odpowietrznik.... na szczescie smierdzi tylko na zewnatrza auta z tyłu....

Warto tez sprawdzić poziom pływaka w gaźniku.

U mnie dawało benzyną szczególnie po zatankowaniu.
POWÓD: rurka odpowietrzająca bak była niedrożna. Po udrożnieniu już nic nie śmierdzi.

Dzięki wszystkim za pomoc . Sprawdzę wszystko jeszcze raz.

PS. Paweł dziękuje Ci za twoje mądrości życiowe. Życzę powodzenia z takim doradzaniem.

Cytat:
2004-05-15 21:22:52, Dark_Rider pisze:
PS. Paweł dziękuje Ci za twoje mądrości życiowe. Życzę powodzenia z takim doradzaniem.

po małym przeglądzie dzisiejszej napiętej sytuacji na forum, śmiem wątpić czy aby te słowa były skierowane do Ciebie...
ale na ten temat Paweł się pewnie wypowie...

Dark: Podejdź do tego,że tego posta nie było! Dziś była nienajlepsza atmosfera, ale już wszyscy się kochamy, a przede wszystkim nasze piękne Łady!

Sorry - dark Rider - ale to było do postu przed moim
Pozdr
paweł

Nie ma sprawy. Nic się nie stało, itd. Pozdrawiam. I jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

[ wiadomość edytowana przez: Dark_Rider dnia 2004-05-15 23:33:55 ]

Dark: wyjmij bak i oglądnij go od spodu. Może być minimalny przeciek i będzie cuchnąć, a plam nie zostawi. U mnie poprzedni właściciel inteligentny inaczej, zamiast gumy pod bak nasypał tam piasku i z czasem najnormalniej w świecie bak się przetarł.
Co do odpowietrzenia, nie wiem jak w 2107, ale u mnie odpowietrzenie było bardzo długim wężykiem (ze 2 wysokości baku) i wychodziło pod klapką zaraz obok wlewu paliwa. Nie miało prawa nic zalatywać. Może np. spadł Ci z błotnika fartuch ten dookoła wlewu i zaciąga do środka ?
Pozdro.

Witam
Cytat:
2004-05-15 21:58:14, pawel_krakow pisze:
Sorry - dark Rider - ale to było do postu przed moim
Pozdr
paweł

Hmmm... Mariusznia też już nie jest trendy??...
Pawełku nie przesadzasz ostatnio trochę?
Wracając do tematu, chyba Leszek natrafniej określił przyczynę hmmm... zapaszku w kabinie..., poziom paliwa w komorze pływakowej gaźnika, za wysoki poziom paliwa w gaźniku powoduje że nadmiar paliwa lubi sobie parować i z reguły czuć wyraźnie to w kabinie, szczególnie w upalny dzień...
Jeśli to nie to, to sprawdź radę Perzana

[ wiadomość edytowana przez: sheriffnt dnia 2004-05-16 02:35:51 ]

W swojej Ładnej miałem swego czasu podobny problem. Powodem zapachu benzyny w środku był zbyt szczelny korek wlewu paliwa - do tego stopnia, że w miarę ubywania benzyny powstawało podciścienie powodujące wylewanie zupy przez odpowietrzacz.
Dwie małe dziurki wewnątrz korka ( oczywiście nie na wylot ) załatwiły sprawę.
Odkręć zaraz po długiej jeździe korek i sprawdź czy nie będzie syku.

Z tym zapachem benzyny to: "Ten typ tak ma" i już.
Miałem dwie siódemki i obie pachniały jak było ciepło.