Czy warto jeszcze na LPG?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zakupiłem daihatsu charade 1.0B, 3-cyl, gaźnik 94r realny przebieg 150-180 tys, spręż 10,5-11.5 ale bierze olej ok. 0.75l/1000km. czy warto w to jeszcze gaz montować

Przy takim przebiegu "Szarad" nie powinien brac 0,75 chociaz tragedii tez nie ma. Moze warto zmienic olej na jakis mineralny (nie wiem jaki masz teraz), powinno mniej ubywac. Co do instalki LPG to wszystko zalezy ile jezdzisz klik tu ... aby zobaczyc podobny temat

pozdr

Właśnie. Jeśli robisz miesięcznie 1 tys. km, to nie warto zakładać instalacji. Natomiast gdy ilość kilometrów miesięcznie dochodzi i przekracza 2,5 tys. km, to spokojnie instaluj.

EEE no 1000km to juz spoko przeciez instalke do gaznika mozna juz za 800-1000zl zalozyc

pozdr

wielkie dzieki, olej zalany był półsyntetyk a robię tak ok.20 tys rocznie, więc chyba się zdecyduję i zamienię olej na mineralny
za instalację chcą ok. 1200 złociszy. jezeli na sobie przerobiliście i polecacie jakiś dobry i niedrogi warsztat w okolicach Wa-wy to dajcie znać. poszukam jeszcze jakieś info na forum bo widzę że ten temat wraca, tylko trochę się pękam przed kryptoreklamą

pzdr

Cytat:
2004-05-17 16:15:21, Bufi pisze:
Właśnie. Jeśli robisz miesięcznie 1 tys. km, to nie warto zakładać instalacji.

Why?

Poszukaj zakladow w Siedlcach lub w okolicach Radomia bedzie taniej

pozdr

Pewnie, ze moze i bedzie taniej, ale wez pod uwage, ze na wszelkie regulacje przeglady bedziesz musial wlasnie jezdzic tam, bo tam bedziesz mial gwarancje. Tez zrobilam taki blad.. pare zlociszy taniej, gazownik sierota jak sie pozniej okazalo, niepotrzebne marnowanie czasu na dojazdy, i tak w koncu wyregulowalam instalke u solidnego gazownika w gdansku, a i przeglady robie u kogos innego, bo tylko pierwszy byl darmowy. Biorac pod uwage, ze musialabym wydac 20zl na dojazd i iles tam za przeglad do wole podjechac do dobrego gazownika i 20zl zaplacic za przeglad i wymiane filtra. Radze wiec poszukac dobrego gazownika blisko Ciebie...

Cytat:
2004-05-16 22:56:02, lout pisze:
zakupiłem daihatsu charade 1.0B, 3-cyl, gaźnik 94r realny przebieg 150-180 tys, spręż 10,5-11.5 ale bierze olej ok. 0.75l/1000km. czy warto w to jeszcze gaz montować

Bierze olej i sprężanie cosik niskie. Nie wiem jakie twój silnik ma ciśnienie gdy jest nowy, a jakie jest najniższe dopuszczalne? Jakie jest dopuszczalne przez fabrykę zużycie oleju? Może powinieneś się dowiedzieć. To będzie świadczyło o orientacyjnym zużyciu.
Mój galant ma maks ciśnienie 13, min 9 , a jak zakładałem gaz to też było około 10,5-11. A po jakimś czasie zaczął pić olej litrami.
Ale mój błąd też był: zalałem go syntetykiem.

Z INSTRUKCJI DO SILNICZKA WYNIKA, ŻE MIN. CIŚNIENIE TO 10.5 A MAX. TO 12.5, PRZY CZYM RÓŻNICA NIE POWINNA BYĆ WIEKSZA NIZ 1.5. BĘDĘ CHCIAŁ PRZED ZAŁOŻENIEM GAZU ZMIENIĆ JESZCZE PIERŚCIONKI. NIESTETY NIE MOGE NIGDZIE ODNALEŻĆ ILE OLEJU MA PRAWO BRYCZKA BRAĆ LEGALNIE.

Cytat:
ODNALEŻĆ ILE OLEJU MA PRAWO BRYCZKA BRAĆ LEGALNIE.

1 l/ 1000 to zwykle podaja producenci.

Cytat:
2004-05-19 08:01:18, karolkaa pisze:
Pewnie, ze moze i bedzie taniej, ale wez pod uwage, ze na wszelkie regulacje przeglady bedziesz musial wlasnie jezdzic tam, bo tam bedziesz mial gwarancje. Tez zrobilam taki blad.. pare zlociszy taniej, gazownik sierota jak sie pozniej okazalo, niepotrzebne marnowanie czasu na dojazdy, i tak w koncu wyregulowalam instalke u solidnego gazownika w gdansku, a i przeglady robie u kogos innego, bo tylko pierwszy byl darmowy. Biorac pod uwage, ze musialabym wydac 20zl na dojazd i iles tam za przeglad do wole podjechac do dobrego gazownika i 20zl zaplacic za przeglad i wymiane filtra. Radze wiec poszukac dobrego gazownika blisko Ciebie...

Niby sie zgadza ale ja bym wolal zalozyc instalke taniej. Pojechac na regulacje po 1000 (lub jak tam jest w danej umowie) i tyle. Jesli cos by padlo z elementow instalki to jedziesz i wymieniasz na gwarancji. A do kwstii regulacji bym znalazl blisko siebie zdolnego gazownika

pozdr