Automat w KANCIKU...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie !!! Jestem nowy na forum, ale niektórzy mnie już znają ... Mam ważne pytanko i bardzo prosiłbym o odpowiedzi bo to dla mnie ważna sprawa Jak jest z włożeniem automatu od 131/132 do kancika z silnikiem poldka standardowym??? Chodzi mi tutaj o samą skrzynie, a także o sam osprzęt... Jaki to osprzęt i jaki byłby orientacyjny koszt takiej operacji??? No i na koniec, jak wszystko by sie układało to kto mógłby sie podjąć i za ile
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
Aha, żebyście mnie nie uznali za szaleńca...Kancik jest moim drugim autkiem, więc nie musi być szybki, stąd ta decyzja o spowolnieniu go jeszcze troche...chodzi mi tu o komfort i nietuzinkowość

Aha no i jeszcze pytanko czy ktoś nie ma przypadkiem do sprzedania takowego sprzętu

W gdańsku stoi argenta z automatem. Silnik 2.0l ostatnio poszedł ale skrzynia nadal jest.

a w Kraku byla argenta 2.0 na automacie, prawie ja kupilem , prawie bo miala wielkie braki nadwozia szczegolnie w okolicy tylnej osi a mial to byc samochod do jazdy od zaraz a nie nastepna skarbonka {do dzis nie wiem na czym sie zawias z tylu trzymal } ale miala dobry silnik, sprawny automat i gaz... cena byla o ile pamietam 1000 albo ciut wiecej... moze jeszcze jest?? stala na ulicy Krupniczej, kolor jasny grafit.....

mozna by było dobrze poszukac i kupić 125 z oryginalną automatyczną skrzynią, mało takich egzemplazy wyprodukowali, znalezc po takim czasie tez juz by było cieżko,ale spróbować mozna,
pozdrawiam

Cytat:
2004-05-17 07:03:26, simon_pg pisze:
W gdańsku stoi argenta z automatem. Silnik 2.0l ostatnio poszedł ale skrzynia nadal jest.

A dałbyś rade sie dowiedzieć za ile by ta skrzynia była?
No i bebechy dodatkowe do niej
I ewentualnie czy dałbyś rade mi ją wysłać
Aha no i jak ze spasowaniem tej skrzyni do kanciaka...bo to jest najważniejsze chyba

Aha jeszcze pare pytanek... Ile biegów ma automat od argenty? Czy ma ktoś zdjątko wnętrza argenty i ewentualnie dużego fiaciora z automatem?jeśli tak to baaardzo prosze o wrzucenie i ostatnie jak bedzie ze wskazaniami licznika przy takiej skrzyni??...

moj kumpel mial 132 2.0 z automatem i skrzynia miala 3 biegi. Byl program 1,2,D i R, 1 i 2 chyba nie wrzucaly odpowiednio 2 i 3.

Hmm...czyli awarie w tych automatach sie zdarzają...czy ktoś jeszcze ma doświadczenia z tymi skrzyniami? Aha i czy nie wie ktoś gdzie w okolicach krk jest zakład zajmujący sie poszerzaniem felg? po3ebuje poszerzyć motylki i nie moge znaleźć takowej firmy a kancik przecież musi ładnie wyglądać ...jeśli ktoś ma dostęp do czegoś takiego to jeszcze chciałbym orientacyjny koszt Ale ja jestem upierdliwy ale wziąłem sie w końcu za polepszanie fiacika po 4 latach eksploatacji i chce go jak najszybciej doprowadzić do fajnego wyglądu

Jezeli chodzi ci o moja wypowiedz to nie pisalam o zadnej awarii tylko o tym jak dzialaja programy "1" i "2".

Aha... myślałem ze to awaria jakaś... a możesz dokładniej wytłumaczyć o co z tym chodziło? Dzięki

to moze ja polecam google: tu masz opisane jak dziala automat na biegu 1 i 2 i kiedy sie go uzywa

[ wiadomość edytowana przez: yaceck dnia 2004-05-17 14:05:01 ]

silnik poldka standard (1.5 lub 1.6) + skrzynia 132 automat?
czarno to widze - trzeba pamiętać że koło zamachowe od 132 jest większe a małe szanse żeby dało się do automatycznej skrzyni przykręcić dzwon od "małej" skrzyni - bezpośrednie połączenie (bez jakiejś flanszy albo czegoś tam) raczej niemożliwe - inna średnica i co za tym idzie inaczej rozstawione śruby mocujące
może lepij całość -skrzynia z silnikiem
chyba że od 124/131 - tam niektóre silniki miały chyba "małe sprzęgło"?

Dzięki za linka w sumie myślałem ze jakiś problem w tej skrzyni był a co do tego koła zamachowego to myślałem ze jest takie samo ... ale skoro silnik 2.0 można połączyć ze standardową skrzynią używając kołnierza (czy jakoś tak) to może automat od 2.0 też sie da połączyć w podobny sposób z silnikiem 1.5
Z jednej strony chciałbym silnik 2.0 ale w kwestii finansowej jest średnio, a poza tym sporo osprzętu w moim 1.5 jest wymienione i sporo kaski w to poszło więc szkoda by było... ale musze jeszcze pomyśleć... a co oprócz samej skrzyni jeszcze tam przychodzi jak sie automacik montuje?? Dzięki za dotychczasowe i następne odpowiedzi POZDRÓWKA

a jaki jest sens montowac automat od 2,0 do zwyklego silnika? przeciez na recznej skrzyni owiele lepiej da sie wykorzystac wlasciwosci silnika tym bardziej ze ten silnik nie jest niewiadomo jak mocny,
w stanach ludzie specjalnie doplacaja by miec skrzynie manualna, a niektorzy to nawet na manualnej jezdzic nie potrafia.

Jeśli chodzi o sens montowania do 1.5 to sie zastanawiam, a jeśli chodzi o sens w ogóle to jak najbardziej bo nie jest to moje jedyne autko, tylko moja maskotka służąca do zrelaksowanej jazdy więc automat jak najbardziej tam chce mieć... jedyna moja obawa to jak sobie 1.5 poradzi na automacie... bo jeśli ruszy z miejsca i bedzie sie rozpędzał szybciej niż seryjny MALAN to uważam ze całkowicie takie osiągi wystarczą... do szybkiej jazdy jest drugie autko teraz musze poprostu zebrać kaske i może bedzie to 2.0 bo wtedy byłby pełen komfort ze wspomagankiem może znajde argente na automacie na pocięcie i wtedy lajtowo

No dobra... doszedłem do wniosku ze faktycznie nie ma co ładować automatu do 1.5... pozostaje mi więc zakup 132 z automatem
Jeśli ktoś mieszka lub bywa w miare często w okolicach krupniczej to miałbym prośbe zeby looknął czy nie ma jeszcze tamtej korozji do sprzedania i ewentualnie odpisał nr kontaktowy z góry dziękuje . Poza tym czy ktoś wie co bede musiał przerobić... nie chodzi mi o wkładanie silnika bo to już na pamięć znam i temat wałkowany... chodzi o skrzynie i ponawiam pytanie o poszerzanie felg bo to dla mnie ważne Z góry dzięki za odpowiedzi i POZDRAWIAM

Marek Czaja poszerzal felgi stalowe mozesz zapytac, ale watpie ze nadal bedzie mu sie chcialo cos takiego zrobic... ul podlesna 3 wieliczka. tel. 278 18 21

Cytat:
2004-05-18 07:56:08, Bart128 pisze:
Marek Czaja poszerzal felgi stalowe mozesz zapytac, ale watpie ze nadal bedzie mu sie chcialo cos takiego zrobic... ul podlesna 3 wieliczka. tel. 278 18 21

Dzięki za namiary

Pytanko szczególnie do Barta 128... masz może numer do tego gościa od argenty na automacie??? oglądałem ją dzis ale nie było zadnej kartki ani nic... jezeli ktoś inny ma namiar na gościa to bardzo prosze o podanie... z góry dziekuje
POZDRAWIAM