MotoNews.pl

Dziwne lampy w fiacie 125

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeglądam właśnie schemat instalacji elektrycznej Fiata 125p i znalazłem tam np. "lampa schowka z wyłącznikiem" oraz "lampy oświetlenia bagażnika", samochód, z któregho od czasu do czasu korzystam był w mojej rodzinie już 19. lat (kupiony jako nowy fabrycznie) i jak żyję czegoś takiego nie zauważyłem, nie mówiąc już o pozycji nr. 17 "lampy oświetlenia silnika", czy przyczyną jest to, że został on wyprodukowany w stanie wojennym i w związku z tym brakuje w nim kilku elementów (np. obrotomierza, czy zapalniczki), o co tu chodzi? Jakiej mocy są te światełka, jakbym chciał sobie je wstawić? I od razu przepraszam, ak to jakaśgłupota jest.

To wszystko sie zgadza, w stanie wojennym zaczęli wyrzucać co sie dało ze 125. W moim DF z '86 nie ma oświetlenia schowka ale wyraźnie widać miejsce na lampkę i wyłącznik ( z lewej strony). Lampka taka była np w DF sąsiada z '78r, który pozwolił mi wyszabrować co nieco od siebie. Szkoda, że tej lampki nie zdążyłem. A oświetlenie bagażnika u mnie jest. Sprzężone co prawda ze światłami pozycyjnymi ale nawet działa po wymianie zarówki (4W). Jest co prawda za butla gazową i oświetla tył siedzenia oraz część butli za siedzeniem ale jest. Inne rzeczy znam tylko z książek.

Lampę oświetlenia silnika to montowali tylko przez parę pierwszych lat. Moi rodzice mieli rocznik '73 to już jej wtedy nie było.

Jak najbardziej FSO125 ma 100% racji. Ja mam model z 83r. i mam lampke w schowku i bagazniku. Moj fiacior ma oznaczenie "L" czyli LUX Byly to wersje kierowane na export, fabrycznie wyposazone w te lampki, zapalniczke, jak i mocniejsza dmuchawe (wersje skandynawskie). Lampka oswietlajaca silnik byla mocowana w najwczesniejszych modelach, ale nawet i dzisiaj mozna spotkac takie samochody (UAZ). Taka lampka jest wlasciwie przydatna, jak cos padnie w silniku w szczerym polu (przekaznik albo cus) to nie trzeba latac z latarka hehe. Ponoc w instalacji zostalo zachowane podlaczenie.....

no to jak przyjadziem do domku, to się trochę pobawim

Model 'L' nie byl tylko kierowany na eksport! Byla to wersja "wzbogacona", dostepna takze w kraju.

Lampka osw. silnika byl ajeszcze w modelu z 1971 r.

Pozdrowka
Adamus

Ja sobie i tak zamontuje oswietlenie bagaznika i silnika i to niedlugo. Musze tylko przeciagnac kabel plusowy do bagaznika

zapomnieliście jeszcze o czerwonych lampkach w drzwiach które zapalały się po otwarciu , oczywiście drzwi.

tej pozycji na schemacie nie ma

bo one były bardzo daaaaaawno temu.

Usuneli je chyba w 1980 roku razem z listwami progowymi

Dzieńdobry . Lampki w drzwiach usunęli w sierpniu 1979 roku

Zamiast tych świateł w drzwiach były montowane takie specjalne trójkątne odblaski, tzn. miały taki kształt, że po otwarciu odblask był prostopadle do boku auta. Miałem takie w DF kombi z 81 roku.

Cytat:
2002-11-17 14:07:33, Grzech pisze:
Zamiast tych świateł w drzwiach były montowane takie specjalne trójkątne odblaski, tzn. miały taki kształt, że po otwarciu odblask był prostopadle do boku auta. Miałem takie w DF kombi z 81 roku.

Jakby ktoś miał zapotrzebowanie na takie odblaski, to znalazłbym kilka takich w moich szpargałach...

Pzdr
Myshon

A ja w moim poldolocie, jak go wyciszałem w lato, to po wyciągnięciu wszystkiego ze środka zrobiłem porządek z elektryką. Ciągnąłem nowe kable głośnikowe, więc stare wykorzystałem do zasilania dodatkowych lampek. Mam lampkę w schowku zapalającą się po jego otwarciu. Nad lusterkiem lampa zespolona Helli z VW transportera ze światłem punktowym do czytania dla pasażera, od dołu drzwi przednich lampki zapalające się po otwarciu drzwi, oświetlające podłoże, na tylnym pasie nad szybą i siedzeniami, dwie lampki(na wzór starych polonezów), w bagażniku miałem, ale dodałem po drugiej stronie drugą i przerobiłem, że w momencie kiedy pociągnę za wajchę otwarcia bagażnika to już się zaświeca(wcześniej razem ze światłami tylko) no i oczywiście pod maską też sobie zrobiłem. Te w środku zaświecają się po otwarciu drzwi i po zamknięciu zaraz gasną, dodatkowo mam do nich przełącznik-mogę wyłączyć całkiem, lub włączyć w czasie jazdy(przydatne pasażerom z tyłu), a w tej nad lusterkiem są niebieskie diody świecące poprzez wyłącznik czasowy(kiedy odbezpieczam alarm i otwiera się centra to już się zaświecają)
Także mam jaśniutko w aucie
1.6 GLI LPG'96

Cytat:
2002-11-15 19:41:56, Elvis_Canapca pisze:
Przeglądam właśnie schemat instalacji elektrycznej Fiata 125p i znalazłem tam np. "lampa schowka z wyłącznikiem" oraz "lampy oświetlenia bagażnika", samochód, z któregho od czasu do czasu korzystam był w mojej rodzinie już 19. lat (kupiony jako nowy fabrycznie) i jak żyję czegoś takiego nie zauważyłem, nie mówiąc już o pozycji nr. 17 "lampy oświetlenia silnika", czy przyczyną jest to, że został on wyprodukowany w stanie wojennym i w związku z tym brakuje w nim kilku elementów (np. obrotomierza, czy zapalniczki), o co tu chodzi? Jakiej mocy są te światełka, jakbym chciał sobie je wstawić? I od razu przepraszam, ak to jakaśgłupota jest.

I co założyłeś te lampy?

Grzech! Społeczniak-nekrofil psia krew!