Przyciemnianie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy przednią czołową szybę można legalnie przyciemnić .

Nie...

tak samo jak boczne kierowcy legalnie nie mozesz przyciemnic... :/

Moich dwch znajomych z OKP w tamtym roku drapało przednie boczne szyby był to warunek zwrotu dowodu rejestracyjnego, wiem, że istnieje coś takiego, żę jeśli samochód jako całość otrzymał homologacje z fabrycznie przyciemnionymi szybami to można nim spokojnie jeździć chyba

boczne przednie bodajże można przyciemnić - piecowo... przedniej czołowej w ogóle nie można...

[ wiadomość edytowana przez: Kruchy dnia 2004-05-17 19:52:11 ]

NIE!

A jest to ciekawe, bo przecież np. Renault ma taką mocno niebieskawą szybę - z tlenkami srebra, której przejrzystość jest na poziomie 60% - a w tańszych wersjach jest to zwykła, przezroczysta szyba(90% przejrzystości), ew. atermiczna (lekko zielonkawa - 80% przejrzystości).
Folią na pewno nie można.

A może piecowo?

przednie do 30% ogolnego przyciemnienia można!! czyli ejzeli mamy oryginalne przyciemnienie rzędu np. 20% to folia jedynie plus 10% max!!
Zaskoczeni pewnie?? no trudno
Przedniej w ogole nie można niestety

boczne przednie mozna przyciemniac 30% ale TYLKO piecowo ( bo tylko ta firma jako jedyna ma atest ktory honoruje drogowka i badania techniczne)

zgadzam sie z konradem że można do 30 % w sumie (mówimy o przednich bocznych ) a piecowe nie polecam z dwóch powodów po pierwsze jak sie porysuje to do wymiany a tak to tylko folie sciagnąc po drugie ja sie raz wypiecuje to pozniej jakby szybke wybili czy cos cieżko wypiecowac tak by był idealnie tan sam odcień a po trzecie dobrze założona folia w jakis sposób utrudnia życie włamywaczom

Boczne do 30% przednie wogule.Trzeba mieć atest na szybe razem z folią co jest nie realne albo piecowo razem z certyfikatem co i tak pod czas kontroli może zakończyć sie zabraniem dowodu i skierowaniem samochodu na badanie techniczne bo pan policjant miał uzasadnione podejrzenie

Cytat:
zgadzam sie z konradem że można do 30 % w sumie (mówimy o przednich bocznych )

bocznych nie mozna zadna folia bo zadna nie ma takiego atestu ktory dopuszcza do ruchu ulicznego (wyjatek: piecowe)
bocznych przednich nie mozesz przyciemnic folia nawet o przyslowiowy 1%

Przednie boczne szyby można do max.30% przyciemnić,a ja już seryjnie mam 15% przyciemnione i jak mi położą folie 30%,bo mniejszej niemają,albo niema,to będzie już 45% przyciemnione i niespełni przepisów,a same tylne boczne z tylną szybą to fajnie niewyglądają,a na przednią to se możesz taki pasek na góre nakleić i napisać np.Tuning (żart) .Przeniej szyby niewolno przyciemniać.Co do bocznych przednich to wiele osób róznie to interpretuje,jedni mówią ,że wolno,ale gdy spełnione są warunki,a drudzy,że pod żadnym pozorem niewolno.Ja mam spokój,bo postanowiłem nic nieściemniać

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2004-05-18 00:37:45 ]

i robi się masło maślane - bo każdy powtarza to co już zostało powiedziane...

prosto i na temat cały tył można zamalować na czarno - czołowej i przednich bocznych lepiej nie ruszać!!!

ja myślę że starczy już tych prawidłowych odpowiedzi

THE END

[ wiadomość edytowana przez: Kruchy dnia 2004-05-18 00:29:22 ]

Kruchy, a co przyciemniasz w swoim bolidzie ? Polecam AutoFolSzyb. Koszt ok. 350 zł do Yarisa 3dr.
Jeśli tak to w Twoim 5dr będzie trzeba wywlekać szyby z drzwi
Nie dotyczy 3dr.

Ja narazie nic takiego nie robię - niestać mnie.. zbieram gorączkowa na następny bak paliva

może kiedyś w przyszłości...

Cytat:
Przednie boczne szyby można do max.30% przyciemnić

skad ty masz te informacje chlopie?
zaden policjant ani chłop z badan technicznych Ci tego nie potwierdzi.... (no chyba ze sa zrobione piecowo ale nie folia)

Ale właśnie można przednie boczne ale tylko jedna firma która robi piecoeo ma odpowiednie papiery aby to potwierdzić a co za tym idzie z tej jednej firmy jest zatwierdzone przyciemnianie przednich bocznych szyb. Reszta czyli poza przednią może być folią nawet w 90 % jak ktoś lubi

Cytat:
2004-05-18 00:07:56, faworyt pisze:
Przednie boczne szyby można do max.30% przyciemnić,a ja już seryjnie mam 15% przyciemnione i jak mi położą folie 30%,bo mniejszej niemają,albo niema,to będzie już 45% przyciemnione

Ja Ty to liczysz??? To jak założę 2 x 50% to będę miał zasłoniętą szybę? Chyba nie. Nie sądzę, że można tak dodawać procenty.

Cytat:
2004-05-18 11:48:45, grzybek-r pisze:
Cytat:
Przednie boczne szyby można do max.30% przyciemnić

skad ty masz te informacje chlopie?
zaden policjant ani chłop z badan technicznych Ci tego nie potwierdzi.... (no chyba ze sa zrobione piecowo ale nie folia)

grzybek rozmawiałem z policjantami i mówią ze można przednie przyciemniac folią o ile dostanie sie taki certyfikacik z ISIC a z tego cos ie orientowałem to wiekszośc foli w profesjonalnych zakładach go ma
W sumie przejrzystość szyb bocznych przednich ma siegać 70 %

Cytat:
2004-05-18 14:27:57, bisua pisze:
grzybek rozmawiałem z policjantami i mówią ze można przednie przyciemniac folią o ile dostanie sie taki certyfikacik z ISIC a z tego cos ie orientowałem to wiekszośc foli w profesjonalnych zakładach go ma
W sumie przejrzystość szyb bocznych przednich ma siegać 70 %

Certyfikat musisz mieć nie na folje a na szybe z folią i zaden zakład go nie ma po za ISIC. Atest na folie to możesz sobie w domu za podkładke pod kawe zastosować.

Cytat:
Ale właśnie można przednie boczne ale tylko jedna firma która robi piecoeo ma odpowiednie papiery aby to potwierdzić a co za tym idzie z tej jednej firmy jest zatwierdzone przyciemnianie przednich bocznych szyb

janooop to powiedzial i ma racje !

Cytat:
z tego cos ie orientowałem to wiekszośc foli w profesjonalnych zakładach go ma

badz tak mily i pokarz mi choc jeden taki certyfikat w firmie ktora wykleja szyby folia ktory dopuszcza folie do ruchu drogowego?!

postawie Ci normalnie browar...nie ma takiej firmy
a tymi certyfikatami co oni przedstawiaja mozna se d**e podetrzec i jeszcze zrobic z siebie blazna przed policjantem i na badaniach technicznych... kto co lubi