[OT] Aparaty cyfrowe - co polecacie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, lekki OT, ale może tutaj ktoś się znajdzie kompetentny i doradzi

Pozbyłem się cyfraka 1.3mpix dosyć kiepskiej jakości i rozglądam się za czymś ciekawszym... Czy da się coś kupić rozsądnego w przedziale 400-600 PLN? Niby ofert jest dużo, jednak co wybrać? Małą matrycę (2mpix) ale lepszej firmy aparat? Czy może zacząć już od 3mpix niemarkowego? Jaki typ matrycy jest najlepszy (CCD?, CMOS?). Jak poznać, czy obiektyw się do czegoś nadaje?
Z ciekawych propozycji rozpatruję tego Kodaka za 666zł z Media (3mpix + 3x zoom opt.), jednak na razie nie mam jeszcze odłożonej kaski.

Wszelkie sugestie mile widziane, a najlepiej poparte nieskopresowanymi fotkami

Pozdrawiam wszystkich amatorów fotografii cyfrowej!

Ojciec sprzedaje aparaty i z tego co wiem to Kodak robi całkiem niezłe cyfrówki.

Aparaty HP maja dobra opinie. Ja bym polecal model 735

Polecam Olympus, Minolta, HP i chyba nic więcej

za 600-650zł można kupić kodaka/olympusa z matryca 3,12-3,2Mpix jak dobrze poszukasz to nawet z 4x zoomem optycznym i cyfrowym x3

Potwierdzacie moje przypuszczenia...

Powiedzcie mi jeszcze, czy ktoś z Was stykał się z aparatami firm nie mających wiele wspólnego z fotografią, takich jak Trust itp. Parametry i ceny mają niby OK, ale cholera wie jak to się sprawdza... Swoją drogą sam napis na obiektywie "Made in Japan" bez nazwy firmy jakoś do mnie nie trafia...

Aha - jeszcze jedno - czy porównując dwa modele tej samej firmy, ale jeden z normalnym stałoogniskowym obiektywem, a drugi z zoomem powiedzmy 3x, to ten zoomowalny będzie lepiej łapał fotki (oczywiście nie używając przybiliżenia).

Jakby ktoś z Was mógł przesłać jakieś próbki fotek z adnotacją, na jakim aparacie były wykonane, byłbym bardzo wdzięczny (jak już mówiłem interesują mnie aparaty w przedziale 400-600zł). Mój mail to 112@vp.pl Nic nie zastąpi takiej próbki możliwości... a te próbki na stronach firmowych wiecie do czego się nadają

W zimie kupiłem sobie cyfrówkę i uczę sie teraz troszkę
Powiem tyle: NIE KUPUJ aparatu który nie ma możliwości manualnych ustawień czasu i przesłony. Zoom optyczny też wskazany, z cyfrowego i tak się nie korzysta. Zwróć uwagę czy da się ustawić czułość ISO jak najmniejszą, np 50, góra 160. Mniejsza czułość = mniejszy szum i ładniejsza fotka Czasem warto kupić aparat z mniejszą matrycą i większą możliwością ustawień. Pozdrawiam.

P.S

Sam używam Canona A80, jestem z niego zadowolony. Jeżeli szukasz czegoś tańszego rozglądnij się za A60, na allegro widziałem w naprawdę rozsądnej cenie.

po pierwsze www.pstryk.pl, tam znajdziesz najlepsza oferte aparatow cyfrowych po cenach lepszych niz dostepne w sklepie.
po drugie wal zoom cyfrowy, bo to chujnia, wiec im wiekszy ma zoom optyczny tym lepiej.
po trzecie sprawdz ile kosztuja karty pamieci do poszczegolnych aparatow. tak czy siak bedziesz taka musial kupic, a 128-ka jest wystarczajaco najmniejsza
po czwarte nie kupuj zadnych hp czy kodakow, bo oni dopiero ucza sie robic cyfrowki.
po piate rozgladaj sie za cyfrowkami od 3,2mpx. wieksza rozdzielczosc przyda ci sie jak bedziesz dupom robil fotki czy inne ladszafty o formacie na papierze dwa na dwa metry.
po szoste lepiej kupic aparat z ladowarka i akumulatorem niz na baterie. na jednym ladowaniu akumulatora robie ponad 220 zdjec w tym polowe z lampa.
po siodme polecam canona ixusa w metalowej obudowie obojetnie czy jest to trojka czy czworka.
po osme nie kupuj aparatu z pamiecia na cd jak sony.
po dziewiate i tak wszysko zalezy od kasy, a i tak, jak wszystkich dup na swiecie nie przeruchasz tak wszystkiego w jednym aparacie nie bedziesz mial. wiec ciesz sie z tego co kupisz.
po dziesiate przeczytaj to raz jeszcze.

[ wiadomość edytowana przez: PGN dnia 2004-05-18 09:19:10 ]

Ja widzialem fotki z trusta 5 mpix - obiektyw wielkosci lebka od szpilki, praktycznie nie ma mozliwosci robienia fotek w pomieszczeniach /tak sa ciemne ze nawet wbudowana lampa blyskowa niezbyt pomaga/ generalnie jakosc zdecydowanie gorsza niz z takiego np sony dsc P52

Z marek wybieralbym miedzy SONY, CANON /troche drozsze/ a MINOLTA, OLYMPUS, KODAK, FUJI

Za te pieniądze sugerowałbym HP735,
wady: brak preselekcji czasu i przysłony, lubi raczej więcej światła,
sposób ustawiania trybu pracy nie najbardziej szczęśliwy - trzeba korzystać z rozbudowanego menu, zniekształca trochę kształty,
zalety: bardzo ładnie łapie kolory, niedrogi, nieduży, 3xzoom optyczny, i w ogóle jest fajny, uważam że za te pieniądze jest w tej chwili jednym z lepszych.
I nie sugeruj się tym, że inne aparaty mają więcej funkcji, spójrz na ich cenę, poza tym z większości bajerów i tak byś nie korzystał.
W wolnej chwili podeślę Ci parę fotek.

olimpus,sony(sam mam),Hp z wyszszej polki bo inne robia gowno a nie zdjecia

Cytat:
2004-05-18 09:15:06, PGN pisze:
po pierwsze www.pstryk.pl, tam znajdziesz najlepsza oferte aparatow cyfrowych po cenach lepszych niz dostepne w sklepie.
po drugie wal zoom cyfrowy, bo to chujnia, wiec im wiekszy ma zoom optyczny tym lepiej.
po trzecie sprawdz ile kosztuja karty pamieci do poszczegolnych aparatow. tak czy siak bedziesz taka musial kupic, a 128-ka jest wystarczajaco najmniejsza
po czwarte nie kupuj zadnych hp czy kodakow, bo oni dopiero ucza sie robic cyfrowki.
po piate rozgladaj sie za cyfrowkami od 3,2mpx. wieksza rozdzielczosc przyda ci sie jak bedziesz dupom robil fotki czy inne ladszafty o formacie na papierze dwa na dwa metry.
po szoste lepiej kupic aparat z ladowarka i akumulatorem niz na baterie. na jednym ladowaniu akumulatora robie ponad 220 zdjec w tym polowe z lampa.
po siodme polecam canona ixusa w metalowej obudowie obojetnie czy jest to trojka czy czworka.
po osme nie kupuj aparatu z pamiecia na cd jak sony.
po dziewiate i tak wszysko zalezy od kasy, a i tak, jak wszystkich dup na swiecie nie przeruchasz tak wszystkiego w jednym aparacie nie bedziesz mial. wiec ciesz sie z tego co kupisz.
po dziesiate przeczytaj to raz jeszcze.

Pagan nie wiem dlaczego ale z kazdym postem uwazam ze bez Ciebie FSO AK to nie bylo by to.

ahas, jak bedzie obiektyw carl zeissa to lepiej nie mozesz trafic.

rys, nie ma ludzi niezastapionych.

Cytat:
2004-05-17 23:58:31, Mebig pisze:
Polecam Olympus, Minolta, HP i chyba nic więcej

nigdy w zyciu hp!!!! uzywam dwóch, jeden 6 razy w serwisie, drugi tylko 3 . Nie chcą sukinsyny kasy zwrócić.

Tylko sony-ten co ma olek, 3,2 MPix

Polecacie koledze SONY, a nikt z Was nie wspomniał, że pamięć do tych aparatów (memorystick) jest koszmarnie droga.
Z takich, które robią zdjęcia a nie coś zdjęciopodobnego, z czego trzeba się domyślać, co zostało sfotografowane:
Canon A200 (2 mpix) lub A300 (3 mpix)
Olympusy ze starszej serii, bodaj C220 (2 mpix)
Nikon 3100 (3 mpix)
Wszystkie mają stosunkowo tanią pamięć.

Aha, w tej kwocie nie ma raczej szans na nowy, sensowny aparat. Kupowanie Trustów, Musteków itp. badziewia to wyrzucanie kasy. Lepiej przepić

Jezeli nie zalezy Ci na 15mpikselach opcji GPS i Podczerwieni to mozesz sproobowac znalezc fajny lekko uzywany aparat na allegro albo na gieldzie pod stodola - ceny aparatoow, jak kazdych gadzetoow, szybko spadaja wraz z premierom nowych sprzentoow - czesto ludzie ktoorzy musza miec najnowsze sprzedaja stare niechciane zabawki... Mam kilku kolegoow ktoorzy za bezcen sprzedali na allegro fajne aparaty - zdawali sobie sprawe ze mimo ich obiektywnej wartosci nie da sie uzyskac odpowiedniej ceny - Jezeli masz czas napewno cos sie zlapie

^^^
W moim imieniu pisał kolega - Fuzzy.

Rety... ciężko to wszystko ogarnąć. Wnioskuję tylko jedno z waszych propozycji - albo wezmę na jakieś raty (czego poprostu nienawidzę) aparat w kwocie ok.1000zł, albo poszukam jakiegoś sensownego aparaciku używanego (tu jest strach przed wtopą!). Bo w aparat za 500zł nie ma się chyba co bawić - i tak będzie to lipa...

Cytat:
Pagan nie wiem dlaczego ale z kazdym postem uwazam ze bez Ciebie FSO AK to nie bylo by to.

Popieram!

Dziękuję wszystkim za porady!

a co myślicie o tym?
www.allegro.pl/show_item.php?item=25268311

Cytat:
2004-05-18 13:08:59, czeczun pisze:
a co myślicie o tym?
www.allegro.pl/show_item.php?item=25268311

Na papierze parametry może i ładnie się prezentują w stosunku do ceny, ale żeby fotki były dobrej jakości, to raczej powiedzieć nie można... Czuję że przy kiepskim oświetleniu to ten aparat w ogóle nie robi zdjęć... Nie spodobał mi się szczerze mówiąc...

a mój HP po numerach w Wawrze spisuje sie bez zarzutu.