MotoNews.pl

[yaris] - demontaż tylnej kanapy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiedziony chęcią poprawienia osiągów Hicksmobilu na 400 m i podpatrzywszy to u Nika, zacząłem kombinować z wymontowaniem tylnej kanapy i całego tego stuffu z bagażnika.
Jednak poległem na dwóch śrubach
W wersji po FL kanapa trzyma się na dwóch śrubach przykręconych do konstrukcji progu pod kanapą i na dwóch trzpieniach które puszczają się karoserii kiedy się składa kanapę.
Nie było by problemy gdyby nie kształt łbów tych śrub (notabene takich samych użyto do przymocowania prowadnic foteli) - są okrągłe, a w środku mają wycięcie a la imbusowe i dodatkowy, płytki frez jak do płaskiego wkrętaka. Żadnym znanym mi kluczem do tego nie mogłem podejść. Z tego co widziłem w yarisie sprzed FL to są tam zwykłe śruby, chyba 13-ki.
Czy ktoś z Kolegów Yarisowców zdejmował już kanapę w modelu po FL bez zbędnej dewastacji tych śrub ?

BTW: czyżby toyota zabezpieczyła się przed takimi majstrami jak ja ? W końcu mocowanie kanapy to jeden z punktów bezpieczeństwa...

Hicks! Nie męcz sie człowieku! Jak masz czas to skocz furą do Toyoty Marki - poproś Pana Krzysztofa Dąbrowskiego - swietny mechanik i fajny facet - jak przyjdzie to powiedz ze jestes z Klubu TKP i ze Nik od Yarisa TSa czarnego cie polecił i jak by mógł to czy moze ci pokazać jak odkręcic tylną kanape i ze chcesz przy tym byc i zobaczyc jak i co.... powiedz ze chcesz przewiezc zmywarke napewno ci pomoze bezpłatnie wszystko zrobi i pokaze!! A jak go nie bedzie to sądze ze kazdy inny w serwisie ci to zrobi bez problemu-i nie wazne czy u nich serwisujesz czy nie!!!

Nie marnuj czasu i jedz bo juz spot niedługo!!

Pozdro.
Nik

buuhahahaha panie krzysiu wsyzscy nagle zaczeli wozic zmywarki

Pan Józek z aso nie ma co pokazywac tylko lepiej niech pozyczy odpowiedni klucz albo da cynka gdzie go kupic Hicks wie jak to odkrecic tylko nie ma klucza
przed FL to jest bodajze 14.....

to jest przykręcane torxem czyli zmutowanym imbusem, można dostać końcówki w większości sklepów z narzędziami czy w jakimś OBI czy ciastoramie. Z doświadczeń wwtcka wiem że trzeba być jego rozmiarów albo mieć helpa do wytargania tego z auta bo to ponoć diabelnie cieżkie

Na allegro są zestawy różnych mniej lub bardziej typowych kluczy - cena około 30 pln

Mission accomplished !
Dzięki za trzeźwe porady (krystek ) i resztę komentarzy