MotoNews.pl
2 Zapach gazu w kabinie - pomocy !!! (50001/0)

Zapach gazu w kabinie - pomocy !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może ktoś mi pomoże i odpowie na moje pytanie. Dlaczego wyczuwam zapach gazu w kabinie.
Jak się to objawia:
Odpalam auto na benzynie jak jest zimne - wszystko OK.
Przejadę jakieś parę kilosów w między czasie przechodzi z Pb na gaz - również jest wszystko OK.
Zatrzymuję się gaszę silnik, odpalam go ponownie teraz już na gazie bo jest ciepły i przez kratki wylotu powietrza dostaję dawkę smrodu w postaci gazu. Dosłownie tylko jak zacznie chodzić dmuchawa przez pierwsze 20 sekund śmierdzi później jest wszystko OK.

Pomocy bo sie zagazuję

Witam.
Coś mi się zdaje, że resztki niewykorzystanego gazu (przy ponownym odpalaniu na LPG) wydostają się przez filtr powietrza do komory silnika, a stamtąd do wnętrza auta, myślę, że odpalanie na benzynce powinno ten problem załatwić, ale mogę się mylić.

Dzięki Danek.
Czy ktoś jeszcze czyta te forum i może miał podobny problem. Panowie piszcie.

dosyc czesto zdarza sie to przy MPI, tam zostaje sporo niewykorzystanego gazu (mieszanki) w kolektorze - stad m. in. te slynne puffanie. Ta mieszanka jak wspomnial kolega wraca sobie przez filtr i wydostaje na zewnatrz przez filtr. Moze byc tez taka przyczyna, ze jak uruchamiasz na gazie to od razu podajesz gaz, w trakcie uruchamiania mieszanka moze sie "zabujac" w kolektorze (np z powodu sporych przedmuchow ze skrzyni korbowej - przez odpowietrzenie) i czesc jej zostanie wypchnieta na zewnatrz a ze jest jeszcze troche niespalonej przed chwila - to czujesz ten gaz. Przy zimnym silnku ten niewykorzystany ladunek jest juz "przewietrzony i rozchodzi sie gdzies po ziemi.
Albo masz dziure w zbiorniku
Pozdrawiam

Albo poprostu filtr gazu

Kumplowi w asterixie tez zawsze wanialo hmm

pozdr

Co do filtra albo nieszczelności to chyba odpada bo smrodek byłby wyczuwalny zawsze, a nie tylko po odpaleniu ciepłego silnika na LPG. Tak myślę.

W sumie razcja

Wychodzi na to ze przy cieplym ma zbyt bogata mieszanke moze regulacja

pozdr

Niebede zasmiecal forum wiec napisze tu:

A mianowicie podczas jazdy przy otwartym szyberdachu lub oknie, smierdzi gazem niesamowicie zaciaga go z zewnatrz, i niewiem czy to od wydechu zalezy czy od instalki

Cytat:
2004-05-21 11:22:01, staho pisze:
Może ktoś mi pomoże i odpowie na moje pytanie. Dlaczego wyczuwam zapach gazu w kabinie.

Tez tak mialem na instalacji II generacji. Okazało się że była nieszczelność na parowniku. Wzieli mi parownik na warsztat i jakoś
go uszczelnili (podociskali membrane czy jakoś tak). Sprawdzenie szczelności pianką nie pomagało, dopiero specjalnym urządzaniem do badania gazu udało się wykryć miejsce jego ulataniania. Od tamtej pory jest ok.
Gaz czuć tylko wtedy gdy za wcześnie przełącze zasilanie na gaz a silnik jest za zimny. Wtedy następuje wydzielenie gazu na parowniku do komory silnika i następnie do kabiny przez wentyalcje.

U mnie zawsze wali gazem w samochodzie nie waze czy cieply czy zimny....nie wali tylko wtedy jak wlacze zamkniety obieg powietrza.....jak cos dajcie cyne na crasul@go2.pl