Wbity zamek w tylnej klapie MkIV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ktos probowal wejsc do samochodu wbijajac zamek w tylnej klapie bagaznika, czy ten zamek da sie naprawic, jak go wykrecic bo teraz nie moge bagaznika otworzyc.

Hmmm nie wiem. Pewnie musisz to zrobic od srodka.Siedzenia rozluz i popatrz. Spytaj sie Majkela on usuwał zamek w MK4. Fajnego masz badlooka moze tylko by sie biale kierunki przydaly jeszczeHEHE

BIale kierunki beda na razie nie mam czasu na zabawe. Od srodka bedzie ciezko ale to chyba jedyny sposob na ten zamek.

w wersji 5 drzwi trudno sie niedostac do bagaznika tylko gorzej z tym zamkiem. A tam sie czasem nie odkreca tego bolcowato podobnego coś to co jest do tylniej belki,blachy przykrecone to chyba jest. Stary przyjedzie z roboty to zobacze czy to jest przykrecane czy jak.

Ostatnio to robiłem

...podnosisz siedzenie tylne, kładziesz oparcie, wyjmujesz wszystko z bagażnika, bieżesz latarkę, kładziesz się wygodnie na pleckach z głową w bagażniku i zaczynasz....

odkręcasz najpierw 6 plastikowych "wkrętów" - wystarczy przekręcić o 90st.
...jak zajrzysz do środka na pewno zauważysz że jest tam taki profil przy zamku który się rusza, jak go pociągniesz w prawo (prawo-samochodu i Twoje prawo - jeśli leżysz na plecach

bagażnik masz już otwarty ....teraz leżąc możesz od razu wyciągnąć taką blaszką blokującą zamek w klapie... wygląda ona jak poszerzone U położone na boku..... ramiona tego U są wciśnięte między blachę klapy, a występy w zamku od prawej do lewej.... wystarczy złapać za wygięcie z prawej strony (czyli na dole U przed przekręceniem) i pociągnąć w prawą stronę - byc może trzeba będzie się poszarpać, ale pójdzie.... potem można juz wyjąć zamek z klapy....

zalewasz zamek ze wszystkich stron WD40, czekasz kilka(naście?) minut, bierzesz imadełko i młotek, kładziesz zamek na imadełko tak żeby wychodzący przycisk-zamek wchodził między szczęki imadła i zaczynasz stukać..... lekko, mocniej, najmocniej, aż do skutku.....
(u mnie podziałało)
...jak juz wyjdzie w tę stronę.... jeszcze raz dolewasz WD40, kładziesz odwrotnie i wciskasz spowrotem.....

potem wyciskasz, potem znów wciskasz, i jeszcze raz, ijeszcze..... aż zacznie luźniutko chodzić.....

....jak już zacznie luźniutko chodzić, przedmuchać to czymś i zalać jakimś olejem do mechanizmów precyzyjnych - najlepiej napakowac tego do środka, żeby usunąć WD40 .....poruszać, poruszać..... i zamontować

...u siebie zrobilem jakis miesiąc temu... i chodzi jak aniołek (tylko nie szarp sie z włącznikiem lampki bagażnika, ja zahaczyłem i teraz mi cały czas świeci - tzn. już nie świeci [wogóle] bo odłączyłem od lampki zasilanie )

Powodzenia!