Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Trawa Polonez Atu Plus 2.0 ... Toruń | 2002-11-17 16:10:19 Mam mały problem. Wymienilem uszczelke pod głowicą. Teraz mi silniczek nie chce odpalić. Wyjmowalem aparat zaplonowy i moze go troszke przestawilem. ![]() |
![]() MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2002-11-17 17:02:53 Jest kilku ekspertów od zapłonu. Daj cunka do OLO, jest dobry w te klocki |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2002-11-20 21:25:15 Krótki opis jak awaryjne ustawić zapłon (bo prawidłowo to powinno się ustawić na lampie stroboskopowej):
- wrzucasz piąty bieg (lub czwarty jeśli nie masz piątego) i pchając autem (obojętnie czy w przód czy w tył) ustawiasz wał korbowy w pozycji właściwej dla danego modelu, tj. znakiem na kole pasowym dla silnika 1.5 na 7 stopni (książka mówi p 5 stopniach, ale nie jest to dobre ustawienie, tym bardziej, że wcześniejszych latach produkcji zalecano właśnie 7-9 stopni) wyprzedzenia kąta zapłonu (czyli w połowie między pierwszą - zgodnie z ruchem wskazówek zegara – a drugą kreską na blaszanej pokrywie obudowy rozrządu) a dla silnika 1.6 będzie to 10( nawet do 12) stopni, czyli dokładnie na pierwszej kresce na obudowie rozrządu; uwaga: po samym ustawieniu na znakach nastawczych rozrządu nie można się zorientować, czy jest to moment zapłonu właściwy dla 1 czy dla 4 cylindra; żeby się o tym przekonać należy zdjąć pokrywę klawiatury zaworów i sprawdzić w którym z tych cylindrów są zamknięte zawory – jeśli są zamknięte to przy prawidłowo ustawiony luzie zaworowym, musi się dać poruszać w granicach luzu dźwigienkami obydwu zaworów; więc powinno się dać to zrobić dla 1 cylindra – w 4 garku zwór wydechowy kończy się zamykać wydechowy i zaczyna się otwierać ssący, więc luzów nie będzie; jeśli jest odwrotnie to należy obrócić wałem korbowym o 360 stopni, czyli cały jeden obrót, i na koniec oczywiście zamontować pokrywę zaworów; można oczywiście tego nie robić i raz ustawić palec na styk pierwszego cylindra, i jak nie da efektów, następnie dla 4 cylindra – któreś z tych ustawień musi być prawidłowe - teraz ustawiasz palec rozdzielacza (oczywiście po zdjęciu kopułki i odkręceniu nakrętki mocującej wałek rozdzielacza) dokładnie naprzeciw styku (kopułki) 1 cylindra (jeśli dobrze ustawiłeś wał i sprawdziłeś czy zamknięte są zawory dla tego cylindra) – numery czylindrów powinny być oznaczone na kopułce – jeśli nie to podaję prawidłową kolejność (bez znaczenia od którego styku zaczniesz – ważne, żebyś prawidłowo powtykał przewody WN): 1-3-4-2, a prawidłowo styk 1 cylindra to pierwszy styk patrząc od przodu samochodu; oczywiście nastawianie palca musimy wykonać „na oko” – starając się nastawić w takim miejscu, które będzie stykiem pierwszego cylindra na kopułce; przykręcasz aparat zapłonowy, zakładasz kopułkę i... kręcisz rozrusznikiem. Musi zapalić – może nie chodzić równo, ale na pewno musi się dać uruchomić. |
![]() Wyrwizab (M) x | 2003-02-01 18:23:07 O ile pamietam jest to 10, 5 i 0 stopni - liczymy zgodnie ze wskazowkami zegara |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-02-01 19:25:48 w 1.6 zapłon na 10 stopni. To patrząc na silnik pierwszy z lewej. srodkowy 5, a prawy to 0 stopni. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Brelik Polonez Caro GLE 1,6 Łódź | 2003-02-01 20:51:56 Dziękuję za szybką odpowiedź.
|
![]() MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-02-01 23:50:15 Proponuję ustawić na ok 7 stopni. To jako wyjściowa wartość, a potem się bawić +-2stopnie i zobac zysz jak jest najlepiej |
![]() Brelik Polonez Caro GLE 1,6 Łódź | 2003-02-01 23:56:08 Dobrze - spróbuję |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-02-02 13:36:53 Majchal - ale on ma 1.6! Fabryka podaje:
dla 1.5 5 (+2) st. dla 1.6 10 (+-1) st. Poświęciłem kiedyś troche czasu i paliwa i wyszło mi że najlepiej moje 1.5 jeździ dla fabrycznych ustawień ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() skowron poznan | 2003-02-03 07:45:36 czy ktoś z klubowiczów z poznania ma lampę strob. i za browarka by ją udostępnił na 5 minutek ? |
![]() Brelik Polonez Caro GLE 1,6 Łódź | 2003-02-03 17:05:16 Przyjedź do Łodzi
udostępnię Ci bez browarka ![]() |
![]() MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-02-03 21:09:40 Ja browarka wezmę chętnie, ale lampy nie dam, bo nie mam ![]() |
![]() skowron poznan | 2003-02-04 07:29:55 No to jestesmy umówieni.
Browarek dla Majchała, a do Brelik'a w Łodzi wskoczę po drodze jak będę za miesiąc jechał z Poznania do Wrocławia. |
![]() GRZALA Miłośnik FSO sej, volvo 850, CIECHANÓW | 2003-02-04 12:18:02 Albo wpadnij do Ciechanowa to też lampa się znajdzie, a co do ustawień i co oznaczaja kreski -to koledzy już powiedzieli ja tylko dodam, że mam zapłon ustawiony na jakieś 11-12 stopni (ale na gazie może być trochę bardziej wyprzedzony) ustawiałem na lampę i na słuch |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-06-19 12:23:02 Jeśli aparat zapłonowy przekręcasz zgodnie ze wskazówkami zegara opóźniasz zapłon,natomiast przeciwnie-przyspieszasz.Ja ustawiam zapłon na słuch zaczynając od wskazań znaków na kole pasowym i obudowie rozrządu.Następnie ustawiam palec rozdzielacza naprzeciw styku 1 cylindra w kopułce.No i potem,metodą prób i błędów ustalam takie ustawienie,przy którym autko najlepiej "ciągnie",ale nie występuje jeszcze spalanie stukowe(tzw.przez coniektórych "dzwonienie zaworów").Trzeba po prostu uchwycic tą "granicę"spalania stukowego i powinno być ok.Powodzenia i pozdrawiam! |