| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navigator TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Warszawa | 2004-05-22 19:25:49 Witam
Mam pytanie dotyczące układu chłodzenia silnika. Mianowicie ostatnio w warsztacie spotkałem się z opinią i praktyką iż nie zakładają termostatu do układu chłodzenia na okres letni aby przez to płyn chłodzący był ciągle w dużym obiegu i ciągle chłodził silnik. Tłumaczyli to jeszcze tym iż spalanie gazu (napęd na gaz) w silniku wytwarza większe temperatury i lepiej jest właśnie aby płyn chłodzący był ciągle w dużym obiegu. Dziwne i chyba jednak zażądam włożenia nowego termostatu. Nie lubie takich innowacji i nie mam zamiaru przypominać sobie o termostacie przed zimą. Co wy na to? Czy Ktoś z was się z czymś takim spotkał? |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2004-05-23 00:02:58 Hmmm... Warsztat moze i dobry, ale furmanek coraz mniej jezdzi i sie za auta wzieli... |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-05-23 00:43:54 Bierz kałacha i idź zrób z nimi porządek.
Im szybciej silnik łapie właściwą temperaturę pracy tym lepiej dla niego. Sprawny termostat i sprawna chłodnica w Toyocie spokojnie sobie radzą z gazem i innymi obciążeniami. Żeby nie wiem jakie upały były, wskazówka stoi jak zaklęta. Kiedyś miałem przytkaną chłodnicę i wyjęcie termostatu nie zmieniło faktu przegrzewania auta Pozdro. |
Navigator TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Warszawa | 2004-05-23 09:27:08 Tak właśnie myślałem - nie chciałbym aby silniczek był niedogrzany, więc każe założyć i koniec.
Heja, pozdrawiam. |
bisua TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Wrocław | 2004-05-23 16:15:55 dokładnie zakładaj i to bez wachania |
serwisSJ Zgłobice | 2004-05-23 22:01:17 Hehehe... dobre ale i tragiczne. Zapomnieli Ci powiedzieć ze bardzo czesto na skutek własnie podwyższonej temperatury w komorach spalania (zależy głownie od regul. czyli instalacji gaz.) nastepuje uszkodzenie uszczelki pod głowicą i naturalnie "przedmuchiwanie kompresji" do ukł. chłodzenia. Wtedy na krótko pomaga wyciągniecie termostatu, gdyz to obniza cisnienie płynu. Z wielu przyczyn (trzeba by sie rozpisac) NIE POWINNO sie jezdzic bez termostatu. Pamietaj, ze np do regulacji biegu jałowego równiez jest wykorzystywany element bimetalowy... A to co powiedzieli Ci "mechanicy" to absolutna bzdura. pozdrowienia |
Many E x | 2004-05-26 03:14:32 A ja pozdrawiam bardzo serdecznie Pana SerwisSJ!!!!!
![]() |