| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
simcom Lexus LS400 Poznań | 2004-05-23 20:40:39 Witam
TOYOTA odkąd zaczeła szukac oszczędnosci (czyli od dawna) leje olej najtanszy jaki jest. Kupuje go w wielkich beczkach i tak naprawde poza nalepką na beczce czy po kims kto go tam wlewał, nik nie wie co to jest za olej. Z pewnoscią jest to najtanszy olej ktory do toyoty mozna uzywac. Kiedys toyota lała MOBIL 1, był to olej o faktrycznie tych parametrach jakie nasze autka potrzebowały. Dzis w wiekszosci przypadkow jest to Castrol "jakiśtam". Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest samodzielny zakup oleju i jego wymiana, tudzież przekazanie tego oleju ASO by własnie ten wlali. Ale trzeba przy tym patrzec im na ręce... Wracając do Corolli. Dobre samochody, mało awaryjne. Polecam Co do przypadłosci picia oleju - przyznam ze tez słyszałem od wielu mechanikow ze tak sie dzieje. Nie są to jednak az tak duze ilości (mam nadzieje). Przed zakupem najlepiej spytac własciciela na jakim oleju jezdził, lub tez "jak mysli, na jakim oleju jezdził". Autko z rocznika 2000 to raczej autko będące gosciem ASO. Takze tylko ASO wie co tam lało. Jesli silnik pali olej, i są to duuuze ilosci to dymi gdy jest zimny. Jesli nie, moze i pali olej ale naprawde w minimalnych ilosciach lub wogole. Całkiem mozliwe ze cała ta otoczka aut palących olej to tylko pewna seria egzemplarzy a nie wszystkie corolle. Napewno znajdzie sie jakis własciciel COROLLiI, ktory odpowie jak przynajmniej w jego przypadku jest naprawde. Tyle z mojej strony, Pozdrawiam |
caroll TOYOTA DRIVER Toyota Corolla 1.6 SOL Jelenia Góra | 2004-05-23 22:54:04 Troszke sie przestraszylem...... Czy problem oleju dotyczy tylko rocznika 2000, czy tez nowe np. z 2004 tez sa w "niebezpieczenstwie"? Swoja droga, to jaki olej is the best dla corolli 1.6 2004 ? Pozdrawiam |
Bartek_23 Toyota Avensis łódz | 2004-05-23 23:02:22 [Ale mamy rok 2004 . Poczytaj watki o olejach bo ile marek i uzytkownikow tylu zwolennikow. Milego szukania odpowiedniego oleju. |
grzybek-r TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Białystok | 2004-05-24 00:16:12
spokojna glowa.... kazdy rekor jest do pobicia ale szacunek bo naraze jestes najlepszy ! |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-05-24 16:40:35
Ostatnio Orlen reklamuje swojąnową linię olejów Platinum, maja m.in. 5W-50 i 10W-60. Bardzo się starają , więc pewnie wpadki nie będzie. Ja jednak sugerowałbym (jak zwykle zresztą) Mobil1 5W-50 |
![]() Klos Warszawa | 2004-05-24 20:13:32 Witam,
dzieki za wskazowki. Z tego co widze przy kupnie jedynym sposobem na sprawdzenie stanu silnika to sprawdzenie jakosci spalin (na zimnym silniku) oraz pytanie wlasciciela, na jakim oleju jezdzi (chyba ze ten C....l ma rzeczywiscie postac czarnego asfaltu). O ile to pierwsze wydaje sie byc jakos rozsadne, to na drugie pytanie prawdopodobnie otrzymam odpowiedz od sprytnego sprzedawcy: "Panie na najlepszym .... Ca...la nigdy nie uzywalem" Ciekaw jestem, czy istnieje mozliwosc zabezpieczenia sie jakos przed tym (kupujac auto z komisu od dealera) poprzez zaznaczenie takiej sytuacji w umowie ... ? Pozdrawiam wszystkich |