Różne prędkośći maksymalne na gazie .

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Renault Megane 1,4 75 km , gaz to Lovato z kompem Lecho mini lambda
Czy może wie ktoś czemu są znaczne różnice prędkośći maksymalnej . Raz da rade jechać 170 km/h a innym max to 145 km/h . Jeżdze na tym samym gazie /Bp/ i na tej samej trasie .
Co sie dzieje , świece nowe , kable mają 126 000 km , a gaz na rok i 20 000 przebiegu

dziwne .pierwszy raz o takim czymś słyszę.......................

A ja nie pierwszy. Polecam test: Tank do pełna i bezpośrednio zasuwasz na równym kawałku do dechy (może warto zwiekszyć NNW na taką okazję?. Jeżeli w takiej sytuacji nie zawsze uda Ci się dociągnąć do maxa, to wymień swiece. Jak po tym nie ustąpi, to najprawdopodobniej źle wyregulowany skład mieszanki.
Natomiast jezeli sytuacja występuje tylko na połowie (lub mniej)zbiornika gazu, to chyba nic się na to nie poradzi (może oprócz wtrysku podletnku azotu.

Cytat:
2004-05-25 10:38:01, tarlaf pisze:
A ja nie pierwszy. Polecam test: Tank do pełna i bezpośrednio zasuwasz na równym kawałku do dechy...

Mam w autku zamontowany monitor wskazań sondy lambda i instalkę I generacji. Po zatankowaniu do pełna mieszanka idąca do silnika jest bogatsza. Widać to wyraźnie po wskazaniach z sondy.

A te swoje pomiary sprawdzałeś jak miałeś pełny zbiornik gazu??
Bo jak jest mniej niż połowa to jest mniejsze ciśnienie gazu i może stąd te różnice

Był pełen , zrobiłem dziś test . Zatankowałem do pełna udałem sie na miejsce testu / obwodnica kielc - kto jechał to wie ile można grzać/ i max to znowu 145km/h . Ale nie dawaló mi spokoju i pojechałem jeszcze raz Ku mojemu zdziwieniu na tym samym odcinku dało rade 170 km/h

Moze tez byc na odwrot ze za duze jest cisnienie gazu i lepiej "chodzi" jak jest pol butli lub mniej

pozdr