Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() GT Miłośnik FSO Żaba Hindenburg | 2004-05-24 16:51:39 a jaki to silnik?? |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-05-24 19:20:40 jeśli to GLI to ma 100kPa ciśnienia. Czy istniał truck GSI to nie wiem. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2004-05-25 08:43:44 Olo, a czy były Trucki GLI Bosh i Abimex? Jeśli tak to pompy do tych wtrysków mają różne ciśnienia (tak mi się wydaje - Bosh-300 kPa Abimex-80kPa, o ile mnie pamięć nie myli, bo piszę z roboty i nie mam gdzie sprawdzić). A tak na marginesie to gdzieś już widziałem posty na temat pomp paliwa i ich ciśnień.
czyli jednak się pomyliłem 300kPa to roverek, a Bosh to 200.A tu więcej o pompach [ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2004-05-25 09:04:27 ] |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2004-05-25 09:49:26 Dzieki z alinka, ale on dotyczy pomp zanurzeniowych. Mi as chodzi o przeplywowa - zakladana na waz paliwowy. Nie wiem czym sie roznia, ale wiem ze w poloniezie trucku wlasnei takie byly. Spokojnie taka pompa wystarczala do zasilania silnika cc/sc 1.1 SPI, jednak nie wiem czy wystarczy do zasilenia wielopunktu. i Stad wlasnie mje pytanie. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-05-25 13:35:32 jeśli chodzi o zanurzeniowe - Abimex 80kPa, Bosch 100kPa, GSI 3.5 kPa rover 3.5 lub 4
Co do pozazbiornikowych - powinny mieć jak nie takie same to przynajmnije podobne parametry. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2004-05-25 15:04:14
No nareszcie po dłuższych korowodach dowiedzieliśmy się co kolega kombinuje. Nie można było tak odrazu napisać? czy się ta pompka nadaje do MPI? NIE NIE NADAJE SIĘ bo ma za małe ciśnienie. Naprawdę wielka prośba na przyszłość piszmy jasno o co nam chodzi. |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2004-05-26 09:19:27
No wlasnie - co to znaczy za male? Jakie jest minimalne i jakie daje pompa? Chodzi mi o dokladniejsze dane. Bo z moich informacji wynika, e jednak moze wystarczyc. Wiec jesli ktos posiadana konkretne wartosci liczbowe, to prosilbym o taka informacje. |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2004-05-26 10:02:19 Wtrysk wielopunktowy wymaga cisnienia rzędu 300-400kPa a ta pompka była do monowtrysku i dostarcza paliwo pod ciśnieniem co najwyżej 150-200kPa. Nie mam dokładnych danych ale nie stosuje się do układów SPI pomp o wysokim ciśnieniu bo to sie mija z celem: niepotrzebnie by się grzały - za duża wydajność w stosunku do zapotrzebowania monowtrysku(regulator ciśnienia w monowtrysku ma za mały przepływ w porównaniu do MPI) oraz dochodzi aspekt ekonomiczny pompki do MPI są droższe a jak wiadomo producenci aut oszczędzają na czym się tylko da. Zresztą jak już napisał Ireq te pompki można stosować z powodzeniem nawet do gaźników więc nie mogą być wysokociśnieniowe. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-05-26 14:43:37 Pełne dane:
Abimex (SPI) - 80kPa Bosch (SPI) - 105 kPa Rover (MPI) - 300kPa GSI (MPI) - 350 kPa Wydatków nie pamiętam chwilowo. Mozliwe że w truckach były montowane silniki 1.6 zarówno w boschem jak i z MPI - musisz dopbrać pompę odpowiadającą parametrami pompie oryginalnej. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2004-05-26 15:03:17 Olo, a jakbyś mi podpowiedział jeszcze czym się różnią poszczególne zbiorniki paliwa ... to znaczy do którego pasuje która pompa albo czy można sobie do zbiornika wkręcać dowolną pompę... bo rysunki w książce mówią mi niewiele. Akurat będę się zabierał za wymianę swojego dziurawca, i chcę wiedzieć jakie mam możliwości manewru ... pompę narazie mam zewnętrzną, chyba od kombajnu ... nie wiem (spadek po poprzenim właścicielu bo mechaniczna nie działa), ale docelowo wacham się między abimexem a bochem. W dniu dzisiejszym mam gaźnik ale nie wiem czy nie założę kiedyś wtrysku ... odległe plany. No chcę to zrobić rozsądnie. [ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2004-05-26 15:05:24 ] |
![]() Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2004-05-26 15:11:21 I jeszcze jedno ... w jaki sposób jest doprowadzony wtrysk wielopunktowy do komory spalania, tzn czy silnik do wielopunktowca ma inną konstrukcję niż ten do monowtrysku? Czy jest możliwy demontaż monowtrysku i zastąpienia go wielowtryskiem? I czy można go wykonać nie rujnując specjalnie silnika ... No bo kto wie, może się szarpne nawet na GSI, myślałem nad tym całą zimę ... nadchodzi czas realizacji. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-05-26 15:21:42 co do zbiorników - nie mam pojęcia co z czym pasuje.
To co ty wreszcie masz w swoim? Gaźnik? To po co Ci pompa elektryczna. No chyba ze chcesz zakładać wtrysk - to mozesz pokombinować zbiornik z miejscem/pompą. Do gaźnikowca polecam jednopunkt. MPI ma inne mocowanie kolektora ssacegoi podcięcia w kanałach ssących na wtryskiwacze - łatwiej chyba kupić głowicę od GSI. Druga sprawa - aby wyregulować zawory to trzeba by było zdejmować ten kolektor GSI. Jeśli jednopunkt - to czy bosch czy abimex. Też myśle ostatnio nad taka zmianą. Bosch jest łatwiej dostępny na giełdach bo jest tego dużo i nikt nie bierze. Abimex ma drogi moduł zapłonowy - a to jest poszukiwane. Za to ma możliwosc diagnostyki za pomocą lampki a nie jakichś testerów. Oraz na abimexa mniej ludzi narzeka - w boschu często ma miejszce spalanie stukowe. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |