Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() tomazi78 Espero 2.0 HI-LIFE/LPG warszawa | 2004-05-24 20:53:36 Przede wszyskim witam wszystkich!!! ![]() Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Szkoda tylko, że od razu jakiś problem ![]() Sprawa jest taka: mój termostat po wymontowaniu i oględzinach pod światło w "zimnym stanie" ma delikatny prześwit. Nie mam pojęcia czy ta szczelina ( grubości 0.5 włosa ) jest dopuszczalna, czy też termostat musi być super-idealnie szczelny. Sprawa nie jest błacha, bo kosztuje ok. 130 pln. Gnębi mnie ten temat, bo wskażnik temp. na desce w normalnych warunkach wskazuje poniżej połowy ( ok. 1/3 skali ). Pomóżcie jeśli możecie! Z góry dziękuję ![]() |
![]() MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2004-05-24 22:06:02 Oddam za gratis czyli darmo termostat, prawie nówkę z temperaturą otwarcia 92'C a nie jak to w serii 87'C. Przy moim podrasowanym silniku niestety auto grzało się za mocno.
Termostat jakis francuski chyba... Ktoś bierze?.... |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-05-25 12:53:21 Przy moim ,,niepodrasowanym'' silnik też się grzał zbyt mocno (o czym kiedyś pisałem). Temp. 92 st. to jest temp. załączenia pierwszego biegu wentylatora, a więc nie wyłączał się czyli było źle. Wróciłem do oryginalnego tzn. 87 st. i jest dobrze, tzn. normalnie.
Ja nie polecam wymiany termostatatu na oplowski o podwyższonej temp. czyli 92 st., nawet w zimie. Trzeba doprowadzić układ chłodzenia do porządku to wtedy i w zimie będzie ciepło. Pozdr. |
![]() MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2004-05-27 21:51:04 Tak dla informacji wczoraj tj. środa oddałem termostat za dwa Redbule.. niestety nie wiem komu bo się nie dopytywałem. Może byś sie ujawnił jaki masz nick..? No i czy dokupiłes już rurę od Nexii ? |
![]() tomazi78 Espero 2.0 HI-LIFE/LPG warszawa | 2004-06-04 11:45:28 z czasem u mnie kiepsko, więc termostat zamontowałem po paru dniach z rurką od Lanosa. DZIAŁA!!! ![]() Teraz jestem zobligowany oficjalnie na forum podziękować MaćkowiGT, więc: DZIĘ - KU - JĘ !!! - tomazi78 - [ wiadomość edytowana przez: tomazi78 dnia 2004-06-05 19:43:09 ] |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2004-06-04 12:32:09 w BMW jest specjanie prześwit w termostacie. Znajomy mechanik preferuje robić otwory w termostacie ze względu na bezpieczeństwo silnika. Jeżeli nie otworzy się bez tych otworów silnik się przegrzeje a wtedy... . Silnik espero mój 2.0 bardzo się grzeje w mieście. I czujnik od temperatury powinien być nastawiony na mniejszą temperaturę od włączania wentylatora
Z poważaniem Malin II |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-20 18:14:46 Termostat
Wczoraj w końcu wymieniłem. Założyłem oplowski zamiennik 92/107 stopni z prostym wyjściem. Rurkę od nexii która rozwiązuje problem prostego wyjścia termostatu chcieli mi sprzedać w kilku sklepach za ok. 40 zł. Na szczęście kupiłem oryginalną (z koreańskimi napisami) za 18 żł. Wymieniłem termostat i wszystko pięknie działa. Rurkę od nexii musiałem nieco skrócić by pasowała idealnie. Wnioski - termostat działa rewelacyjnie. Samochód nagrzewa się bardzo szybko i potem trzyma temperaturę na stałym poziomie w połowie skali. Oczywiście na długim postoju temperatura nieco wzrasta, ale to zrozumiałe. Spostrzeżenia: 1. NIE MA SENSU KUPOWAĆ całego termostatu. Wystarczy kupić sam wkład za ok. 20 zł, najlepiej pójść do sklepu ze starym i upewnić się że będzie pasować. POdmiana samego wkładu jest bajecznie prosta, a obudowa się praktycznie nigdy nie zużywa, tylko należy zwrócić uwagę na kołnierz do którego przylega zawór termostatu - musi on być czysty i bez żadnych wżerów. U mnie obudowa wyglądała identycznie jak w nowym termostacie - nie wykazywała żadnych zniszczeń. Być może to zasługa regularnej wymiany płynu? 2. Bzdurą jest jakoby wentylator miał chodzić przez cały czas. Wyjaśnienie jest proste - termostat zaczyna puszczać płyn do chłodnicy powyżej 92 stopni. Płyn przepływa przez chłodnicę, zatem jest chłodzony przepływającym powietrzem. A wentylator jest uruchamiany, gdy temperatura płynu w chłodnicy przekroczy 90 stopni. Czujnik temp jest umieszczony w chłodnicy na jej wyjściu, zatem wentylator włączy się dopiero wtedy, gdy chłodnica nie będzie w stanie schłodzić płynu poniżej 90 stopni (np. gdy stoimy długo w korku). Sam typ termostatu nie ma tu żadnego znaczenia. Nawet gdyby otwierał się on przy 50 stopniach, to i tak wentylator włączyłby się dopiero wtedy, gdy chłodnica nie da rady ochłodzić płynu. 3. Sama wymiana jest banalnie prosta. Można ją bez problemu wykonać "pod chmurką", tylko warto podstawić pod termostat jakąś miskę, bo wyleje się sporo płynu. A płyn ten chyba dla środowiska obojętny nie jest, a do tego on nie wysycha! Pod moim garażem ciągle jest wieeelka plama po glikolu... 4. Wiercenie dziur w trmostacie to jakaś bzdura... Równie dobrze można nie wymieniać termostatu. Wskaźnik temperatury na desce jest po to by nie dopuścić do przegrzania silnika. [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-10-21 00:34:38 ] |
![]() Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2004-10-21 08:14:15 Witam. Wczoraj takze wymienilem termostat,ale na oryginalny (oplowski odradzil mi moj kuzyn-diagnosta,mechanik,gazownik; poza tym pare osob sie chwalilo,ze wymienialo tez na oryginal i bylo w porzadku) i wcale nie zaluje ![]() ![]() ![]() |