Jak często wymieniać przewody WN?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
Mam problemy z zapalaniem auta, do niedawna jeszcze pół sekundy i "gadał", teraz 5-6 sekund piłuję. Od 2-3 miesięcy. Fakt, cieknie mi spod głowicy, jede jutro na wymianę (450zł) ale to chyba nie powód, w kazdym razie poradzono mi w warsztacie wymianę przewodów WN. Mam je od blisko 30tys, autko na gaz, więc czy to może być powód złego zapalania? I jak często powinno się wymieniać przewody przy zasilaniu LPG (słyszałem, że częściej niż na benzynie, ale nie wiem w czym różnica).
Pozdrawiam
Raff

Kable WN wymienia sie w zaleznosci od ich stanu, czyli od firmy.
Ja sprawdzam w nastepujacy sposob:
1. noca spryskuje kable woda i patrze czy "swieca".
Jesli swieca oznacza to ze dielektryk jest juz zniszczony i kable nalezy wymienic.
2. sprawdzam koncowki poszczegolnych przewodow czy dobrze przylegaja
do cewki i czy nie sa zkorodowane.

a dlaczego na LPG nalezy czesciej wymieniac przewody WN?
poniewaz LPG jest wrazliwsze na zaklucenia w ukladzie zaplonowym,
i bedzie o tym bardzo szybko informowac poprzez nierowna prace
lub "wybuchy" w kanale dolotowym...

Dlaczego gaz jest wrażliwszy? To prawda, że na wolnych obrotach na gazie praca silnika jest bardzo niestabilna, ba benzynie z reszta nie lepiej. mogę kupić przewody za 130zł, oryginalne (jak mówią, w każdym razie napisy są "po chińsku"
Pozdrawiam
Raff

U mnie oryginalne przewody były HP, teraz mam Medbryt. Oryginalne przewody wymieniłem po 120 tyś. i tylko dlatego, że umyłem silnik (przebiło przewody i świece). Przy gazie przewody wymieniłem po 40 tys., ponieważ skorodowały końcówki, obecne wymienię pewnie po 60 tyś.
Pozdr.

coz ja wymieniam kable jak tylko zaczyna mi sie bujac na wolnych obrotach i nie pomaga regulacja ani wymiana swiec..nie wiem co ile ale zdajsie mam juz trzeci albo 4 komplet kabli od nowosci czyli od 140tys..sensowny jest tez pomysl sprawdzenia kabli po ciemnku tylko ja nie pryskam woda po prostu zamykam sie w garazu i gasze swiatlo