Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-05-25 11:17:26 Mam cała instalacje elektryczna ,moduł czujnik połozenia wału koło pasowe i inne czesci elektroniczne z eleganta.I moje pytanie jest nastepujace czy zakładac to wszytsko do zwykłego fl ? warto czy raczej nie. |
![]() _Szary stock Punto 75elx -4 ... Łódź | 2004-05-25 14:21:13 Jak bym gdzieś tanio dorwał taki zapłon to może sam bym założył.
Z tego co wiem to na przawde bardzo dużo daje. |
![]() Jasin Warszawa | 2004-05-25 14:38:57 jak chcesz to mam wszystko co potrzebne do instalacji moge sprzedac
wal na priv pozdrawiam Jasin |
![]() dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2004-05-25 16:36:39 Ja wiem z własnego doswiadczenia ze moduły z elegantów lubią dostwac pierdolca i przerywać/szarpać -> patrz Beata911 i Dhanil. Ja tez mam problemy jak jest wilgotno i ciepło to silnik przerywa koło 70km/h (powyżej i poniżej jest wszystko ok). Oprócz tego i odcięcia zapłonu elektronika jest cacy. Pod warunkiem że masz dobry nanoplex. |
![]() Yerrusek Fiat 126p / Fiat Pal ... Wyszków | 2004-05-26 12:09:05 i dlatego mówię - aby pozostawić aparat z FL-ka na wszelki wypadek ![]() jak ci siądzie nanoplex - przełączasz kabelki i jazda na zwykłym ![]() |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-05-26 18:11:47 no to jednym slowem chip-tuning ![]() ![]() |
![]() marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-05-26 22:22:18 noi dzis załozyłem cała instalacje moduł koło pasowe czujnik połozenia wału itp itd wszystko chodzi jak trzeba zaruwno na module jak i na aparacie.Teraz wrazie awarji modułu przełaczam sie na cewke i jazda dalej.Jednak instalacja z el jest lepsza teraz swiatła swieca mi jasniutko kierunkowskazy ruwno i tez duzo jasniej poprstu super jestem zadowolony jak narazie. |
![]() marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-05-27 17:25:08 awaria juz usunieta ,przyczyna była przerubka w obrotku jak miałem stary zapłon to obrotek było trzeba przerobic na dwa cylindry i wyskalowac.Załozyłem drugie zegary cc sporting z nieprzorobionym obrotkiem i ku mojemu zdziwienu obrotek pracuje super bez przerubek pokazuje dobre wskazania.Jednym słowem do elegantow nie trzeba przerabiac deski z cc sporting. |
![]() dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2004-05-27 18:21:38
No to hydrozagadka...moze elegant daje iskre 2 x szybciej (2 gary na raz) a np stary typ daje po 1 na gar ? Czechosłowacja i lato z radiem...może ktoś to wyjaśni. |
![]() schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-05-31 16:38:08 PILNA SPRAWA!..
czy przy Nanoplex'ie na obu świecach jednocześnie pojawia się iskra, czy każda świeca "sterowana" jest osobno jak przy rozdzielaczu? podejrzewam że impuls idzie na obie świece ale muszę mieć pewność ![]() |
![]() Jasin Warszawa | 2004-05-31 16:44:09 obie jednoczesnie
bo przeciez nie ma zadnego rozdzielacza jest tylko kolo pasowe pozdrawiam Jasin |
![]() Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2004-06-01 13:12:02 Co wy tu knujecie za intrygi ![]() Ali_ i andy_k gdzie jesteście??? |
![]() andy_k F&F Wolny Słuchacz :) Sosnowiec | 2004-06-01 13:22:58 Jestem i dodam jeszcze ,że :
Cewki zapłonowe dwubiegunowe przeznaczone są do układów zapłonowych silników z parzystą liczbą cylindrów. Uzwojenie pierwotne i wtórne cewki dwubiegunowej jest oddzielone a na zewnątrz cewki są wyprowadzone wszystkie cztery końce uzwojeń. Wysokie napięcie pojawia się jednocześnie na dwóch końcach uzwojenia wtórnego. Końce uzwojenia wtórnego doprowadzone są do świec cylindrów znajdujących się w przeciwnych fazach pracy i zapłon mieszanki następuje tylko w cylindrze w którym następuje suw sprężania. W drugim cylindrze iskra nie powoduje żadnego wpływu na pracę ponieważ jest tam suw wydechu. Straty energii są jednak bardzo małe ponieważ w cylindrze w czasie wydechu występują bardzo korzystne warunki do przeskoku iskry (niski spadek napięcia) i prawie cała energia wydziela się na świecy cylindra w którym jest sprężona mieszanka. Pozdrawiam |
![]() Grzehhu Fiat 126 p Wilków | 2004-06-08 14:41:22 Witam no ja mam wlasnie taka cewke ale nie wiem czy wystarczy ją tylko zamontowac i podłączyc kabelki czy jesxze cos przerabiac jestem zielony z elektryki thx |
![]() andy_k F&F Wolny Słuchacz :) Sosnowiec | 2004-06-10 16:08:52 Napisz jaki jest typ cewki (cyfry na obudowie).
Przykłady cewek stosowanych w "maluchach" są na http://www.republika.pl/digitech w dziale "126p". Znając typ cewki będzie wiadomo czy może byc zasilana bezpośrednio ze stacyjki czy przez przewód oporowy. Albo mając omomierz zmierz jej rezystancje uzwojenia pierwotnego. |
![]() Grzehhu Fiat 126 p Wilków | 2004-06-11 22:52:39 typ to blazet 101 podłączyłem przekładając kable tak jak w starym typie - zapalił ale kiedy zgasiłem i znowu chcialem zapalic to poszły iskry z kabelka którym cewka łaczy sie z przerywaczem nie wiem czemu wiec zmieniłem znów na stary |
![]() andy_k F&F Wolny Słuchacz :) Sosnowiec | 2004-06-12 02:13:08 Cewka Biazet 101 musi byc podłączona wraz z przewodem oporowym. Przewód oporowy ogranicza prąd cewki do bezpiecznej wartości a brak tego przewodu powoduje przepływ przez cewkę ponad dwukrotnie większego prądu, przegrzewanie cewki i szybkie wypalanie styków przerywacza czyli szybkie rozregulowywanie sie zapłonu.
[ wiadomość edytowana przez: andy_k dnia 2004-06-12 02:17:23 ] |
![]() _Szary stock Punto 75elx -4 ... Łódź | 2004-06-12 08:14:20 A ma możę ktoś jakieś doświadczenia z Modułami stykowymi (elektroniczne przerywacze) ![]() Warto na to kaskę wydawać ![]() |