MotoNews.pl
4 Połączenie silnika dwu- i czterosuwowego (50631/12)

Połączenie silnika dwu- i czterosuwowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Podobno Anglicy (ale i nie tylko) pracują nad silnikiem będącym hybrydą silnika dwu- i czterosuwowego.
Podobno czterosuw ma gorszą wydajność w dolnym zakresie prędkości obrotowych w porównaniu do dwusuwu. Tak więc przy spadku obrotów silnik przełączałby się na dwutakt. Oczywiście mowa o nowoczesnym silniku z komputerowo sterowanymi zaworami, itd.

Co wyczytałem, to przekazuję

Ciekawe jak byłoby to smarowane, itd.

o kurcze to niezły wynalazek by był. Gdzie to wyczytałeś? Masz coś więcej o tym?

Qrna właśnie... noo... nie pamiętam, w której to było gazecie (albo "Rzeczpospolita", albo "Wyborcza", albo "Puls Biznesu", albo "Wprost", albo "AutoŚwiat" -> przy okazji wydało się, że czytam m.in. shit znienawidzony przez Adasia&Co ).

Ten projekt był opisywany na stronach inż.Goduli i z tego co wiem wykonał on już prototyp takiego silnika zaprojektowany przez jakiegoś naukowca z Politechniki Śląskiej ( chyba)....Na stronach Goduli był jego opis z rysunkami. Tam zasada działania była taka : dwa tłoki pracowały w jednym cylindrze, ale miały wspólną komorę spalania ( taki odwrotny bokser...Więcej szukajcie u Goduli.

właśnie właśnie ta hybryda to polski patent sprzed kilku lat

no cos takiego jak dwa tloki w jednym cylindrze - tak zwany dwusuwowy disel to widzilem w lutym w krakowskim muzeum lotnictwa i konstrukcja tam ma co najmniej kilkadziesiat lat

Mario, ja owswze nienawidze, ale takze czytuje.
ba, czytam nawet Midrasz albo nasz dziennik czy innego tam tysola...
nie musze lubic, ale czytam. na tym m.in. polega moja robota.
prasowa u mnie to srednio 2 godz dziennie

o kurcze nieźle wymyślają. Ciekawe co następne może wysokoprężny Wankel...?

a co powiecie na ten silniczek
silnik wozniaka

Cytat:
2004-05-26 20:33:55, Fruwak pisze:
no cos takiego jak dwa tloki w jednym cylindrze - tak zwany dwusuwowy disel to widzilem w lutym w krakowskim muzeum lotnictwa i konstrukcja tam ma co najmniej kilkadziesiat lat

Tak właśnie to co buduje Godula to podobne do takiego przeciwsobnego silnika, ale jedna strona pracuje jako dwusuwowa, a druga jako czterosuwowa....przy czym ta czterosuwowa jest jednocześnie odpowiedzialna za dostarczenie ładunku do dwusuwowej. Optymistyczne szacunki mówia o ok. 150KM z litra pojemności takiego układu...

Taki nowinki pojawiaja sie systematycznie, a jakos efektow nie widac
pare lat temu bylo glosno o silnikach dwusuwowych z zaworami, ktore mialy zrewolucjonizowac wszystko i oczywiscie nic nie wyszlo.
Co do duch tlokow w jednym cylindrze pionierem byl Junkers (silniczek ten stoi w muzeum lotnictwa w Krakowie). Niemcy robili jeszcze motocykle Puch ze wspolna komora spalania dla 2 cyl.
Obecnie takie silniki sa stosowany do napedu czolgow T-80 (5 cyl, 2 tloki/cyl). Sa one bardzo ekonomiczne i zastapily paliwozerne turbiny (zmienila sie rowniez doktryna wojenna i teraz juz nie trzeba szybciutko dopasc do Paryza).
Przyszlosc i tak to silniki elektryczne. Gdy tylko ktos wynajdzie dobre zrodlo energii silnik spalinowy odejdzie szybciutko do lamusa. Sprawnosc nawet idealnego silnika cieplnego jest gdzies kolo polowy nizsza niz elektrycznego i cala zabawa to tylko walka o pare procent.
Jasiu

a moze tak wyposazyc Lade w gigantyczna w turbine gazowa, co by spalała wszystko w dowolnych ilosciach i siała zniszczenie na drogach
he he

a tak na powaznie, to goraco polecam Muzeum Lotnictwa w Krakowie - podobno jednen z najwiekszych zbiorow silnikow lotniczych w Europie (jesli dobrze pamietam).
W tym roku, w lutym mialem tam jeden dzien praktyk i na prawde bylem zachwycony. Drugi raz bylem tam ze swoja dziewczyna i mimo iz nie przepada za takimi rzeczami, rowniez byla zadowolona. Warto sie wybrac.
Nieźle mnie jarały moce jakimi dysponowaly silniki -1000 KM do 1,5 KM
pojemnosci rzedu 40 litrow ah! gdyby to gdzies w Lade wstawic

Mozna rowniez zobaczyc pare silnikow odrzutowych do samolotow i rakiet. Fragmenty instalacji z V2 (czy jak to sie nazywa )

Poza tym, przewodnikiem jest czlowiek, ktory potrafi fantastycznie opowiadac przez 3 godziny bez przerwy i nie przynudzajac.

Polecam!

taki silnik działa na politechnice ślaskiej w gliwicach na wydziale inzynierii srodowiska i energetyki
i to działa od ładnych paru lat

jak ktos bardzo chce to moge o szczegoly zapytac kumpla ktory sie tam doktoryzuje

w kazdym razie ze wzgledu na brak funduszy został uzyty silnik z wski (jako dwusuw) i chyba jakis inny motocykolwy jako czterosuw

kreci sie to i hałasuje ale kasy nie ma zeby to badac

ale popytac moge