Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() prenrzyk Astra G Kombi Elbląg | 2004-05-27 21:27:45 Muszę wymienic płyn chłodzący w swojej Astrze G.Z uwagi na Turbo oraz Klimatyzację zdecydowałem się na orginalny Opla nr. kat 19 40 663.poprzednio był niebieski teraz mają czerwony.Gdy byłem w ASO to powiedzieli mi,że tego płynu nie rozcieńczają.Moje pytania to :
1.jaką wartość zamarzania ma ten płyn 2.co będzie / oprócz większych kosztów / jak wleje nierozcieńczony. 3.na pewno zostanie trochę w silniku starego płynu.W książkach piszą,że absolutnie nie można ich mieszać.Czy płukać układ czy dać sobie spokój i nie panikować. Dodam,że nie zależy mi na oszczędnościach 40 zł ale na jakości tego płynu. |
![]() prenrzyk Astra G Kombi Elbląg | 2004-05-27 22:08:27 Witam "rodaka z Elbląga".muszę wymienić z dwóch powodów.1 to 4 lata i 123 tys km.2 to sprawdzenie termostatu - chyba jest caly czas otwarty.Na stronie www.prestone.com opisuja ten koncentrat.Nie zalecaja więcej jak 70%.I nakazuja plukać system,bo inaczej nie ma "long live". |
![]() prenrzyk Astra G Kombi Elbląg | 2004-05-27 22:31:49 masz racje.Ale i tak go wymienie.A tak nawiasem mówiac w mojej astrze jest korek spustowy w chłodnicy.Powiedz mi jeszcze gdzie mozna u nas sprawdzic temp zamarzania plynu |
dulczas Opel Signum Sport Elbląg | 2004-05-28 07:45:49
Mogą Ci to sprawdzić w każdej Stacji Kontroli ! Pozdrawiam ![]() |
![]() psinthos Pełnoprawny Klubowicz SternenFlotte Warszawa | 2004-05-28 09:47:16 Hmmm. SKoro juz mowa o plynach, zastanawia mnie, dlaczego w niektorych silnikach GM zaleca wymiane, a w innych nie. Przykladowo omega B - w moim V6 nie przewidziano wymian, ale juz w TD tak. ![]() |
![]() prenrzyk Astra G Kombi Elbląg | 2004-05-28 10:07:28 oni sami nie potrafią sensownie tego wytłumaczyć.Najlepsze czym zalewają silniki to wlaśnie "czerwony Long Live".A przecież ma on gwarancje producenta - Prestone 5 lat lub 150 tys km.Więc i tak po tym okresie trzeba go wymienić.Chyba,że Opel uważa ten okres lub przebieg za graniczny dla tych silników.
A tak nawiasem mówiąc w ASO to sprzedają płyn a nie koncentrat po ok. 15 zł /l. I na taki sobie wymieniłem |
![]() robszczep Forumowicz Zafira A Świdwin | 2004-05-28 10:32:37 Podłączę się do tematu.
Płyny można łaczyć pod warunkiem, że będzie do określonych typów chłodnic. W naszych są aluminiowe i o tym trzeba pamiętać, a kolor i producent nie ma większego znaczenia. Za to ja mam inny problem. Ile wam wchodzi płynu do instalcji? W mojej omedze jest korek spustowy w chłodnicy. I z racji wymiany głównej rury (od chłodnicy do silnika) musiałem zlać płyn i napełnić od nowa. I mam problem bo weszło mi zdecydowanie za mało niż wynika z instrukcji. Wg niej w całym układzie jest ok. 9 litrów. U mnie weszło zaledwie 6.5 litra. Po odpowietrzeniu dolałem może 100 ml. Czy u was jest podobnie? Bo nie wiem co mam o tym myśleć. |
![]() psinthos Pełnoprawny Klubowicz SternenFlotte Warszawa | 2004-05-28 10:35:52
Nie wiem dokladnie jak jest w Twoim silniku, ale posluze sie przykladem mojego dawnego mercedesa. Samo zlanie plynu poprzez odkrecenie korka w chlodnicy oproznialo moze ze 2/3 ukladu. Aby wylac wszystko, nalezalo jeszcze wykrecic korek spustowy w bloku silnika. Domniemywam, iz tu moze byc podobnie... |
![]() prenrzyk Astra G Kombi Elbląg | 2004-05-28 10:50:13 Ja po odkręceniu korka jeszcze dość długo i mocno dmuchałem w zbiornik wyrównawczy i trochę płynu jeszcze pociekło.Po zalaniu na nowo i odpowietrzeniu zamiast nominalnych 6 l wlazło mi tylko 4.5 l.Nie wiem jak u ciebie ,ale ważne jest aby ogrzewanie w kabinie było włączone - nie odcinać nagrzewnicy.W Astrze F i G i tak temperature wewnątrz kabiny reguluje się przysłaniając dopływ powietrza.Nagrzewnica jest caly czas podłączona do obiegu płynu |
![]() krisb Astra Classic Poznań | 2004-05-28 12:13:04 płyny chłodnicze w OPLU generalnie są 2 - OBA KONCENTRATY (!) które przy rozcieńczeniu w stos.1:1 są do -38'C.
Niebieski - były nim zalewane auta do 2001 - wymiana co 3 lata Czerwony - auta po 2001 - wymiana co 5 lat Z tego co mi wiadomo nie powinno się dopuścić do takiej sytuacji aby stężenie koncentratu było większe niż 1:1 w stosunku do wody... mniejsze - owszem, ale NIGDY nie większe (będzie płyn zbyt żrący). Ja widziałem uszczelkę pod głowicę z wyżartym kanałem wodnym bo ktoś zalał sobie czystym koncentratem ![]() Zresztą na butelce o nr kat 1940663 (jak i 1940656- niebieski) jak byk pisze że rozcieńczenie 1:1 daje wartość "-38'C". I tego nie powinno się obniżać. A cena faktycznie jest zachęcająca, na dobrą sprawę wystarczy kupić 2 góra 3 flaszki, baniak wody destylowanej, dostajesz z tego minimum (!) 4 lub 6 litrów płynu gotowego do zalania. |
![]() prenrzyk Astra G Kombi Elbląg | 2004-05-28 14:19:34 Na butelkach które kupiłem w ASO Opla nigdzie nie ma słowa o rozcieńczaniu.Byłem,pytałem i facet z serwisu twierdzi stanowczo,że to nie koncentrat tylko płyn i tak zalewają wszystkie auta.
U mnie po zalaniu 4.4 l tego"czegoś" - bo mimo,że pojemność w/g książki 6,2l więcej nie wlazło - sprawdzałem przyrządem krzepliwość.Pokazało 30 stopni.To potwierdza w/g mnie tezę iż to płyn a nie koncentrat. ![]() |
![]() krisb Astra Classic Poznań | 2004-05-28 14:51:56 obaj możemy mieć rację ![]() sprawdziłem: w EPC jest pozycja czerwonego płynu chłodniczego SKONCENTROWANEGO ale jest też PRZYGOTOWANEGO - tego nawet nie wiedziałem ![]() Na tym skoncentrowanym na dole etykiety jest rysunek buteleczki i rysunek kranika wodu z opisem: 1L + 1L = -38'C Jeśli u Ciebie tego nie ma - to pewne masz juz gotowca. Zmylił mnie trochę ten podany przez Ciebie nr kat: 1940663 - który bankowo jest (a może był?) prawidłowy dla koncentrata. Ale w najnowszym EPC jest informacja, że jest on zastąpiony 1940650 - przy którym nie ma napisane czy to koncentrat czy nie, nie widziałem go też na oczy. Może wprowadzili gotowce w miejsce (albo obok) koncentratów? |
![]() prenrzyk Astra G Kombi Elbląg | 2004-05-28 16:44:49 jeszcze raz sprawdziłem.Na buletce ani slowa czy rysunku o rozcieńczaniu.Na butelce i fakturze ten sam nr 19 40 663. |
![]() Cleric_Preston Pełnoprawny Klubowicz Vectra B Wolbrom | 2004-05-28 17:07:33 odnośnie spuszczania całego płynu z układu, jak miałem VW Sirocco to też nie było korka spustowego w bloku. Płyn sie spuszczało odłączając dolnego węża i unosząć na podnośniku tył samochodu, wtedy cały płyn schodził z układu. Może w oplu tesh tak trzeba, warto sprubować ![]() |
![]() robszczep Forumowicz Zafira A Świdwin | 2004-05-29 21:27:09 Następnym razem przekonam się jak to wygląda - mam jeszcze jeden przewód do wymiany ![]() ![]() ![]() |
![]() waldi Opel Astra 1,4 82MPI Koluszki | 2004-05-30 15:16:45 Czy wszyscy się zgadzają z tym co pisze Pręrzyk że w astrach F i G płyn stale krąży pełną para przez nagrzewnicę a temperaturę w kabinie reguluje się tylko przepływem powietrza? Gdyby tak było to niepotrzebne jest ustawianie w pozycji pełnego grzania pokrętła na desce przy spuszczaniu płynu czy odpowietrzaniu układu.Zima po uruchomieniu zimnego silnika nigdy nie włączam pełnego ogrzewania od razu tylko dopiero kiedy wskazówka termometru trochę sie wychyli.Gdyby było tak jak pisze Pręrzyk to opóżnienie włączenia ogrzewania na full pozbawione jest sensu -ale czy tak jest ? |
![]() mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2004-05-31 14:27:50 Potwierdzam co pisze "krisb" Ja też kupiłem w styczniu koncentrat 1L do Astry F i na butelce były narysowane płyn + kran z wodą (1L+ 1L). Co do stałego przepływu nie mam pojecia wiec się nie wypowiadam.
Pozdr |