MotoNews.pl

Przegrzany silnik ..objawy i skutki[126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.mam taki maly problemik i prosilbym o pomoc .jadac ostatnio na autostradzie w katowicach zerwal mi sie pasek klinowy,nadodatek na zwezce i zaczym zgasilem malca i sie zatrzymalem to bujalem jeszcze z 500m.gdy sie zatrzymalem i otwarlem klape to z okolic pokrywy zaworo wydostawal sie nieprzyjemny dymek......czy moglby ktos mi napisac jakie sa objawy przegrzanego silnika i jakie moga bys skutki bo gdy teraz jade to slysz jakis dziwny swist wydostajacy sie z silnika.
pozdro..............

Hm.Moze uszczelka pod glowica?,szczeze mowiac to nie mam wiecej pomyslow.A nie cieknie Ci nigdzie olej z pod uszczelek?Bo ja pewnogo razu musialem w takim stanie przejedhac 8km do domu i po tej przejazdzce mialem do wymiany uszczelki popyuchaczy i silnik troche sie leniwszy zrobil.Ale wymienie pierscienie moze cos pomoze..

her_us
Ja też tak miełem. Tylko sobie postawiłem trójkacik za szybą i gdzie mogłem to sie toczyłem na zgaszonym silniku, i nic sie nie stało, a jechałem też ok 8 km.

SianoSW
Może masz zatarty alternator i świszczy i dlatego też zerwał ci sie pasek

nie no pasek na bank sie zerwal dlatego ze byl juz zdeczka popekany,niezdazylem go wymienic a przy 120 km/h niewytrzymal juz.......

Mi jak strzelił pasek to mi zerwał kabelek przy alternatorze i nawet kontrolka od ładowania mi sie nie zaswieciła , dojechałem do domu ze 3km i cos mnie tknęło zyby zobaczyc co tak dziwnie strzliło jak jechałem , patrze a tu same sznurki po pasku zostały , a objawy przegrzanego silnika to spadek mocy na gorącym silniku (tłoki puchną) wycieki oleju spod popychaczy i z pod gwizdka (to coś co sie wkręca do głowicy pod kolektorem wydechowym) i możesz sobie przyłozyc palec na zapalonym silniku i sprawdzić czy tam ci nie dmucha , bo jak dmucha to trzeba uszczelke pod głowicą zmienić