MotoNews.pl

Wyłączenie piszczenia po otwarciu drzwi [Yaris i nie tylko]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Może ktoś wie jak wyłączyc to piszczenie po otwarciu drzwi przy kluczykach w stacyjce, bo jest to dość irytujące.
Nie mogę zlokalizować oddzielnego głośniczka i obawiam się, że dźwięk wydobywa się z fabrycznych głośników.
Jak to takim przypadku rozbroić?
Jest to chyba sygnalizacja pozostawionych kluczyków ale jak dla mnie to bardzo upierdliwe.

Pozdrawiam
Arek

Aż sprawdziłem:
w moim (po FL) piska tylko gdy zostawisz auto na włączonych światłach mijania lub pozycyjnych, wyciągniesz kluczyki i otworzysz drzwi.
Może po prostu nie wyłączasz świateł ?
Aha, dźwięk dochodzi z lewego nawiweu (przy fajerze).

Cytat:
w moim (po FL) piska tylko gdy zostawisz auto na włączonych światłach mijania lub pozycyjnych, wyciągniesz kluczyki i otworzysz drzwi.

U mnie na 100 % piszczy przy wyłączonych światłach, w sytuacji o której wspomniałem.
Gdy dodatkowo mam włączone swiatła to mam 2 piski o nieco różnych częstotliwościach.

u mnie piszczy tylko jak mam wlaczone swiatla i kluczykow brak w stacyjce

jak kluczyki siedza i swiatla wlaczone to nie piszczy

jak swiatla wylaczone i kluczyki siedza w stacyjce to tez nie piszczy

Hej Skalar, a czy na wyświetlaczu kompa nie pokazuje się napis "GOODBYE"

Cytat:
Hej Skalar, a czy na wyświetlaczu kompa nie pokazuje się napis "GOODBYE"

nie zauważyłem, ale to jeszcze bym przeżył.
Teść ma golfa z radiem JVC, które żegna się z nim w ten sposób
Ale wracając do tematu - co z tym pipczeniem zrobić?

Od....cie sie od tych świateł, nie o to chodzi

Dokładnie u mnie też piszczy kiedy kluczyk siedzi w stacyjce i drzwi kierowcy są otwarte. Dobywa sie to gdzies z lewej strony jak pisał Hicks, podejrzewam, że to ten sam piszczyk co jest od świateł.

Też mnie to wnerwia i nie wiem jak to wyłączyć

Ja znalazłem sposób, jak czyszczę samochód, a chcę słuchac radia/płyty to klinuję zmiotkę o rygiel drzwi tak żeby ten pipek (ten sam co jest od światła w środku) był wciśnięty

Ale zapłon jest włączony bo chyba auto nie jest w stanie wykryć samego kluczyka ?
W ogóle to po co to ?

Cytat:
2004-06-01 14:07:07, Hicks pisze:
Ale zapłon jest włączony bo chyba auto nie jest w stanie wykryć samego kluczyka ?
W ogóle to po co to ?

Nie musi być włączony - kluczyk w stacyjce i otwarte drzwi kierowcy to piszczy

[ wiadomość edytowana przez: gosiek dnia 2004-06-01 14:48:30 ]

Cytat:
2004-06-01 14:07:07, Hicks pisze:

No więc właśnie nie jest włączony i wykrywa kluczyk - u ciebie nie

Cytat:

W ogóle to po co to ?

A to jest dobre pytanie

A może ktoś dobierał się do tego głośniczka - czy jest do niego jaki taki dostęp żeby go odłączyć ?

Ja to myślałem, że może przy tym włączniku przy drzwiach da sie rozłączyć, ale nie kombinowałem, może zapytam przy przeglądzie.

Ja chyba też pójdę tą drogą, choć sprawa się trochę komplikuje, bo sprawdziłem, że u mnie piszczy po otwarciu którychkolwiek drzwi .
No ale najbardziej pomogłoby zwarcie/rozwarcie (w zależności jaka jest logika całego układu) tej krańcówki od drzwi kierowcy.
Trzeba się tylko do niej dobrać - jest pod taką gumową uszczelką, która chyba jest przyklejona i dodatkowo przykręcona.

To teraz pytanie pomocnicze:
czy ktoś rozbierał w Yarisie tapicerkę na bocznym słupku, w którym jest zabudowana krańcówka?

Jeżeli tak to mam prośbę - napiszcie jak to się robi.

Wtedy dostałbym się do styków i rozwarł/zwarł elektrycznie a nie kombinował z mechanicznym zablokowaniem przycisku.

Po przenyśleniu jednak nie będę raczej blokował pojedyńczych krańcówek bo dla osiągnięcia pełnego efektu musiałbym to zrobić na wszystkich 5 drzwiach a poza tym nie działa wtedy lampa oświetlająca wnętrze samochodu.
Muszę się jakoś dobrać do głośniczka albo wyłączyć to jakimś kodem serwisowym na pilocie alarmu (bo jestem prawie pewien, że to funkcja alarmu).

Proszę Was o radę: jak dobrać się do głośniczka od tego sygnału (prawdopodobnie to ten sam co sygnalizuje pozostawione światła).
Prawdopodobnie trzeba rozebrać deskę rozdzielczą. Czy da się to w miarę prosto zrobić?

Cytat:
2004-06-03 09:51:06, skalar pisze:
Muszę się jakoś dobrać do głośniczka albo wyłączyć to jakimś kodem serwisowym na pilocie alarmu (bo jestem prawie pewien, że to funkcja alarmu).

Bardzp wątpię

Cytat:

a poza tym nie działa wtedy lampa oświetlająca wnętrze samochodu

właśnie dla tego, a to nie ma nic wspólnego z alarmem.

Raczej łączyłbym ten głośniczek z funkcją sygnalizacji pozostawionych świateł. Choć niewykluczone, że również sygnalizacja wew. alrmu jest pod niego podpięta i wykorzystuje
go do swoich sygnałów. Było by to nawet logiczne, co by nie mnożyć głośniczków. Tak czy tak nasze piszczenie jest wg mnie zupełnie oddzielną funkcją, z alarmem niemającą nic wspólnego.

Swoje przekonanie, że jest to funkcja alarmu opieram na tym, że zaczęło mi piszczeć dopiero wtedy gdy sam zdezaktywowałem (określoną sekwencją przycisków na pilocie) funkcję antynapadową alarmu. Wcześniej nie piszczało (przy aktywnym autonapadzie) czyli w zasadzie sam sobie to zafundowałem, ale uciążliwość funkcji antynapadowej była dla mnie nie do przyjęcia.
Żeby nie było wątpliwości - ja nie twierdze, że krańcówki w drzwiach zapalające lampkę w samochodzie nie są fabryczne (bo na pewno są), ale piskanie po otwarciu drzwi chyba ma coś wspólnego z autoalarmem - można to zinterpretować jako przypomnienie, że masz nieaktywny antynapad.

Co do głosniczka to przypuszczam, że jest on wspólny dla sygnalizacji pozostawionych świateł ale nie jestem tego pewien.
Tylko jak się o tym przekonać - czy mozna w miarę prosty sposób się do niego dobrać?

Cytat:
2004-06-03 12:10:12, skalar pisze:
Swoje przekonanie, że jest to funkcja alarmu opieram na tym, że zaczęło mi piszczeć dopiero wtedy gdy sam zdezaktywowałem (określoną sekwencją przycisków na pilocie) funkcję antynapadową alarmu. Wcześniej nie piszczało (przy aktywnym autonapadzie) czyli w zasadzie sam sobie to zafundowałem,

a to ciekawe, ja miałem to od początku, nie długo sie będę wybierał na przegląd to pogadam co się da z tym zrobić.

Cytat:
a to ciekawe, ja miałem to od początku, nie długo sie będę wybierał na przegląd to pogadam co się da z tym zrobić.

Super, jak się cos dowiesz to zapodaj na forum

Cytat:
2004-06-03 12:10:12, skalar pisze:
Swoje przekonanie, że jest to funkcja alarmu opieram na tym...

Sorki, ze sie wtrace ze swoja Karolką, ale ja nie mam alarmu, a piszczy na dwa sposoby:

1) ciągły sygnał po otwarciu drzwi kierowcy przy zapalonych swiatlach (kluczyk wyjęty ze stacyjki) - zastosowanie wiadome i logiczne
2) przerywany sygnal po otwarciu drzwi kierowcy przy pozostawionym kluczyku w stacyjce. Przeznaczenie tego (domyślne), to pomysl japonczykow na ograniczenie kradziezy

a) "na stluczke", kiedy wyskakujesz z auta pozostawiając kluczyki w srodku,
b) sprrzed garażu/bramy, w podobnej sytuacji.

Inaczej sobie tego wytlumaczyc nie potrafie.

(a kluczyki i tak wyjmuje, nawet jak w poblizu żywej duszy nie ma... )