MotoNews.pl

[Krzyżaki] wału napędowego i ich wytrzymałość

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od jakiegos czasu ( około tygodnia ) przy bardzo małej prędkosci odczuwam mocne drżenie całej furki.Nie jest ono zależne od hamowania, gdy zwalniam np.przed skrzyżowaniem to od około 20 km/h zaczyna drżec cała buda.
jakis czas temu kumple diagnosci powiedzieli ze mam luzy na "przegubach krzyzowych wału pędnego". Czy to moze być przyczyna drgań ? - dodam że zmieniłem już łożyska półosiek,oliwe w moście zmieniam co 10-15 tkm.
Czym może grozić nie zmienienie krzyżaków na czas ( wyjezdzam w piątek do niemiaszków i mam obawy).
Z góry dzieki
Pozdrawiam
Silan

To rzeczywiscie wyglada na krzyzaki. Czym grozi? Wg. mnie jest to dokuczliwe podczas jazdy, ale da sie na tym jezdzic. Jednak dla swietego spokoju na Twoim miejscu zmienilbym krzyzaki i to raczej ten przy moscie. Nie kosztuje to wiele, a masz przynajmniej spokoj. A drzy, bo prawdopodobnie sypnelo sie ulozyskowanie krzyzaka. Ile masz na nich przejechane?

A felgi masz proste?

WITKA.
DZIEKI ZA PODPOWIEDZI.
FELGI MAM PROSTE , ITE STALOWE OD ZIMÓWECZEK , I TE ALU (6,5 CALA ).
JA OSOBIŚCIE PRZEJECHAŁEM NA NICH 67tyś.km A ILE JEŻDZIŁY PRZEDTEM TEGO NIE WIEM BO PODEJRZEWAM ZE LICZNICZEK BYŁ COFANY ( ALE DUPA TAM , DAŁEM ZA NIEGO 1600zł W CZERWCU W TAMTYM ROKU ).
POZDRAWIAM
SILAN

To i tak dlugo wytrzymaly. Co prawda na pierwszym krzyzaku zrobilem ok 120 tys. km ale nastepny wytrzymal tylko 45 tys. Dla spokoju umyslu proponuje wymienic

Witam
Ja tez ostatnio wymieniałem jeden krzyzak (ten od mostu), wcale nie było to takie tanie (w sumie 60zł za taką pierdulke), ale i tak radziłbym wymień to, bo jak jedziesz w trase to przesrane. Jak rozwali się jeszcze bardziej to będziesz sie bał jechać więcej niz 40km/h. Ale jak masz kanał to sprobuj zrobić to sam nie jest to takie trudne, a sporo zaoszczędzisz.

Ja rowniez ma podobny problem z tym ze u mnie samochod nie drzy i przy malych predkosciach na 2 biegu podczas przyspieszanaia zaczelo cos walic (stukac ale dosc konkretnie) i dzwiek pochodzi z lewej tylnej strony. I ten sam stuk wystepuje jak przejade po jakis konkretyncy nierownosciach i samochod zacznie podskakiwac. Dodam jeszcze ze stuk ten pojawil sie z nienacka i ma takie samo natezenie przez caly czas.
Moj sasiad stwierdzil ze moze to byc cos na krzyzakach a jak rozmawialem z Olim to wskazywal bardziej na cos przy zawieszeniu.
A wy na co byscie wskazali ??

Formula sprawdz czy masz dobrze skręcony wydech, Może któryś z tłumików bije i sie tłucze. A co do krzyżaków to miałem niezły powrót z spotu z Gdańska (15-09) Poleciał mi cały krzyżak przy moście i jechałem jak ciągnikiem. Przy wymianie wału okazało się że zgubiłem wszystkie roleczki z łożyska.

Formula - to na pewno krzyżaki !!!!!

W moim poldzie po wymianie podpory wału miałem takie drżenie całej budy że nie dało się jechać więcej niż 40 dychy.Musiałem wyważać wał-koszt 120 PLN

A jednak to nie "krzyżaki" .
Wjechałem sobie dzisiaj w robocie na rolki i co sie okazało?
HAMULCE Z TYŁU MAM DO DUPY (niepodobne)- na luzie lewy hamulec faluje aż do piątki na skali (przód ideał L-11,P-11) a przy hamowaniu prawy hamuje idealnie a lewy dalej sobie faluje .
Jade sobie kupić smar do tłoczków,klocki już mam i jutro zmieniam klocki,ciekawe jak tam tarcze(już sie boje).
Pozdrawiam
Silan

No jeżeli faluje to znaczy że tarcza jest krzywa, miałem to samo a zresztą jest to chyba przypadłosć każdego poloneza - akurat lewe tylne koło i bicie tarczy hamulcowej

UFFFFF....
TARCZE DOBRE TYLKO KLOCUSZKI SIĘ SKONCZYŁY.
ALE JUŻ WSIO SPOKO, NAPRAWIONE-WYMIENIONE.
POZDRAWIAM
SILAN

Może będę się powtarzał za kolegami, ale z całą pewnościąsą to krzyżaki. Nieadwno sam (to znaczy w ASO) je wymieniałem. Koszt operacji to około 260pln za komplet, 2szt., z wymianą.

Sypnąć może się w sumie tylny most, te drgania na pewno mu nie służą
Ale jest chociaż bardzo przyjemny masaż pleców

To cię chłopie skasowali 260 zeta za dwa krzyżaki ,chyba śpisz na kasie

Tia, na kasie - łóżko jest wygodniejsze

Krzyzaki kosztowały 140pln + 120 pln wymiana. Myślałem o zrobieniu tego w jakimś innym warsztacie, ale albo nie mieli pojęcia o Polonezach, albo próbowali wrobić mnie w naprawę mostu i tym podobnych za lekko ponad 1kpln :/
Nie mówiąc już o tym, że zużyłem lekko 150pln na jeżdżeniu po warsztatch... a w ASO przynajmniej zdiagnozowali i naprawili to poprawnie. Zresztą gdyby coś popsuli to jest do kogo iść na skargę: kierownik stacji - albo na samą górę do Daewoo

Tak to jest z tymi mechaniorami,że albo nie wiedzą o co chodzi albo cię skubną na kasę.Dobrze że mam swojego zaufanego na którego zawsze można liczyć

W Toruniu nie udało mi się niestety takiego znaleźć

Na szczęście ASO ma stosunkowo dobre ceny. A ja przecież nie planuję żadnych awarii w Polonezie

A jednak "krzyżaki" .
Ledwo dowlokłem sie do roboty , kosztowały 58 zł. ( za dwa i to fabryczne ) i 2 godzinki roboty.
Moje były w połakanym stanie - jeden sie całkiem rozsypał , drugi sie spiekł.
ale już wsio w pariadku
Pozdrawiam
Silan

Ja jade jutro na wymiane drążka reakc. z tyłu (drążek (firmowy) 32 zl + 20 zl wymiana) , oraz krzyżaka (koszt chyba 35 zl + 20 zl wymiana u tego samego gościa co drążek)

Bo u mnie mam taki objaw że jak zmieniam bieg z 1 na 2 (a już głównie na niskich obrotach - chociaż teraz to już i na wyższych) puszczając gwałtowniej (znaczy mniej delikatnie) sprzegło to słysze takie stuk. Na diagnozie powiedzieli mi że krzyzak i drążek do wymiany , więc zakładam że ten stuk to krzyżak i to raczej ten przy moście.