MotoNews.pl

Punto 1.2 8V - ile wam pali??????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam instalację BRC lambda just od pięciu dni.. tak sobie wyliczyłem, że na razie spalił mi 14 litrów gazu na 140 km!!! to wychodzi 10l/100km nie wiem czy tak ma być???? benzyny palił mi ok. 7,2 średnio dajcie znać!!!! obojętnie jaką instalkę macie.. ile wam pali gazu ... może się to zmieni po pierwszej regulacji?? skoro przejechałem dopiero jakieś 350 km.... tylko czy po takiej regulacji nie będzie wtedy chodził jak stuletni wół???

Kumpel z roboty ma Palio z takim silniczkiem pali mu 10 i wiecej jak najbardziej wporzo jest. Na pewno mozna skrecic ale bedzie gorzej jezdzil

pozdr

dzięki Thaniel... ale sądziłem, że zresztą, tak mówili ci co zakładali,że będzie palił 15 - 20 % więcej niż na benzynie, więc obliczyłem sobie, że spali ok. 8 literków gazu a nie 10!!! no nic poczekamy , zobaczymy...

Tak jak napisalem mozna na pewno skrecic ale beda straty na osiagach. Ja kiedys ustawilem poldka ze mi 9-10 palil ale nie dalo sie na dluzsza mete tym jezdzic. Teraz na 40 l itrach robie okolo 330-350 km i jest wmiare

pozdr

Ja mam drugi tydzień Elpigaz w Corsie 1,2 8V (masa auta podobna), zuzycie (100%-miasto) wychodzi 9,6-10,5 l/100km.
Na benzynie wychodziło mi 7,5-8,5 po mieście, to się mieści w przewidzianym wzroście zużycia gaz/benzyna 20-30%.
U mnie pokretłem na parowniku mogę podregulować tylko wolne obroty, resztę robi lambda+komputer i attuator.

Niby to norma, dlatego nie warto gazować małego silnika.
Moja Omega 2,0 16V z automatem pali srednio 10,5 LPG.
Pozdr

a moje renault palilo srednio 6,7l/100km, po zagazowaniu pali teraz kolo 8l, no w porywach do 9. Kiedys palil mi i 10, ale wtedy byl zle wyregulowany

witam ponownie!!!! mój punciak po przejechaniu ponad tysiąca kilometrów na gaziku ( instalka BRC just) spalił 8,6litrów gazu na 100 km... ale nastęony zbiornik już 10/100km .. cholera... poza tym coś wali podczas ruszania, szczególnie na zimnym silniku..., po montażu podniosła się obudowa filtra powietrza, i to ponoć powód... no nic jakoś muszę z tym sobie dać radę - obudowa uderza o klapę silnika..

założyłem instalacje lpg do punto 1,2 75km włożono mi układ korekcyjny zamiast pełnej elektroniki pali 12l co mam robić

hmm

Oprucz regulacji przychodzi mi na mysl jedna rzecz. Nie wiem gdzie tankujecie ale jakby co to Shell, BP, StatOil duzo mniej pali samochod gazu jesli ten gaz jest porzadny.

pozdr

U mnie na BP syf leją że głowa boli, i cena - 1,43-
Na prywatnej mam kartę lojalnościową, więc z tą zniżką płacę 1,35 za litr.
Spalanie - raz mi wyszło 6,5 l. na trasie, ale norma to 7,5 l.
w mieście 9 l. w dużym mieście(Katowice, Kraków) 10 l.
Autko - DU Espero 1.5 16v, instalacja Lovato+komp.

Ja mam Punto 2 z 2000r , cala instlacja na Autronicu pali mi 8,5 w miescie. Na butli 27l przejezdam od 320-350 km. Myslalem ze cos duzo spala ale widze ze nie jest tak zle.

Moja 206SW pali średnio 7litrów LPG (sekwencyjny wtrysk gazu BRC)

witam!! to znów ja... punto jeździ juz prawie miesiąc na gazie, właściwie od przedwczoraj na gazie nie jeździ bo centralka wtrysku padła.... dobrze że FIAT uznał gwarancję bo musiałbym wyłożyć ok. 1300 zł!!! tak więc przy naprawie pewnie coś się rozregulowało i na gazie na razie nie chodzi... w poniedziałek walę do serwisu gazowego i mam nadzieję, że wreszcie będzie wszystko ok.. bo zaczynam mieć wątpliwości co do L P G.. aa, dowiedziałem się, że dobrze jest co trzy, cztery tankowania LPG przejechać jeden zbiornik na benzynie co by zawory tak sie nie wypalały... ( gaz jest suchym paliwem).. tak będę chyba robił aa i jeszcze jedno - ponoć można założyć jakąś blokadę na pompę paliwa co by nie podawała bez przerwy benzyny podczas pracy silnika na LPG... ale to jeszcze muszę sprawdzić.. pozdrawiam..

Moja Astra 2.0 8v pali srednio 10,5l/100 miasto i trasa 130-150km/h
Pozdrawiam

Mój 206 1.4 8V pali 10l jakbym nie jezdzil, tak samo u mojego qmpla w Seicento 1,1.

Punto II FL 1.2l 8v + LPG Tartarini, pali średnio 6,8 - 7 l gazu. Co prawda przejechałem na razie dopiero 1600 km z czego dużą ilość poza miastem. Tankowałem na razie 4 razy, srednio po przejechaniu 320 - 330 km do zbiornika wchodziło 22 - 23 litry gazu, tankowane na przeróżnych stacjach (BP, Orlen, prywatne).

Pozdrawiam
Roman Sąsiada
katoda(at)poczta.onet.pl

Ja mam Renault Kangoo 1,2 (5 osób) z 1998r i benzyny pali mi 7l/100km a gazu 8l/100km. No jak pocisne 130km na trasie to potrafi spalic 8,5-9l/100km gazu. Instalacja BRC sekwencyjny wtrysk, komputery. Moc podobna jak na benzynie. Na zbiorniku 35 l przejade 400-450 km. Staram sie tankowac na BP bo maja wg mnie najlepszy gaz.
A przejechalem juz ponad 22 tys km na gazie. Wiec mam srednia.

PS. Szukam kogos kto ma plik z mapą wtrysku do kangoo mojego do programu DREAM XXI. Chciałbym zobaczyc i porównac.

[ wiadomość edytowana przez: sp4jkk dnia 2004-08-07 21:47:37 ]

witam!!!! zrobiłem już ok.5000 km na gazie... po kilku regulacjach i tak pali prawie 10l gazu/100 km, nie schodzą obroty tak jak powinny, przy zmianie biegu na wyższy... kiedyś mogłem hamować silnikiem, to normalna rzecz , nie zawsze trzeba używać przecież hamulca.. teraz gdy zdejmę nogę z pedału przyspieszenia obroty utrzymują się jakieś cztery, pięć sekund i auto jedzie tak jak gdybym cały czas dusił na przyspieszenie... to nie jest normalne... używam więc o wiele częściej pedału hamulca... zaczynam mieć obawy co do słuszności montowania instalacji.. koszta rosną, hamulce zużywają się szybciej a i sprzęgło też pewnie nie pozostaje bez wpływu jeśli jego wduszenie nie powoduje spadku obrotów trzeba zatem doliczyć szybsze zużycie klocków i sprzęgła, nie wiem ile wezmą mi już przecież za chwilę za filterki od gazu, świece, olej trzeba dwa razy częściej wymienić... cholera... to wcale nie jest takie tanie........ aa no i cena gazu rośnie........ chyba zamienię auto na napędzane silnikiem diesla.. pozdrawiam!!!!!!!!!!!

Hmmm mam Uno ein liter.... tak się zastanawiałem nad gazem, pali w trasie nawet poniżej 5l, w mieście do 7 przy korkach...
Chyba nie warto się pakować, jak myślicie? Przebiegi raczej małe...
Z gazem to zawsze jaja odchodzą, a tak głowa nie boli....
Ale nawet 8-10l gazu na 100km jest kuszące...