YARIS 1.3 SOL -> Klimatyzacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Założyłem sobie klimatyzację do Yarisa 1,3 (promocja)... i mam wrażenie, że dość wolno się owa maszyneria zbiera do roboty ... a mianowicie trochę czasu musi upłynąć nim się Yaris wychłodzi ... może to mało obiektywne ale u kolegów (alemra, vectra) klima się zbiera bardzo szybko i efektywnie... tj już po chwili robi się kraina zimna ... u mnie jest tak, że klimatyzacja jest włączona, nawiew na przedostatnim biegu a w środku trzeba czasu by zrobiło się chłodno... może przesadzam ale klimatyzacja w moim Yarisie jest w moim odczuciu małowydajna ... czy to jest wina fachowców co ją zakładali, czy małowydajnej sprężarki, czy może to jest kwestia regulacji ... bo na razie to szybciej wychłodzę auto wiadrem lodu ...
macie jakieś doświadczenie w tym temacie ?

Witam,
też mam 1.3 Sol ale bez klimy
Moim zdaniem, w małym aucie klima powinna być bardzo wydajna z racji małej objętości do schłodzenia.
W moim poprzednim aucie (opel tigra) klima wychładzała wnętrze w ciągu 10...20 s.
Może w obiegu jest za mało czynnika ?
Ile dałeś za całą usługę ?

Cytat:
2004-06-04 10:06:52, Hicks pisze:
Witam,
też mam 1.3 Sol ale bez klimy
(....)
Może w obiegu jest za mało czynnika ?
Ile dałeś za całą usługę ?

... w promocji całość wyszła za 3950 zł ale jak dotąd biję się z myślami, że znowu coś sobie na łeb kupiłem . .. niby fajnie chłodniutko ale ... no właśnie zawsze jest to ale ... jak nikt mi dzisiaj nie potwierdzi tych moich spostrzeżeń to walę do Toyoty by sprawdzili (ale znowu jadę z subiektywnym oddczuciem a nie z namacalnym dowodem) ...

Myślę, że wiarygodność Twojej reklamacji wzrośnie gdy będziesz miał wyniki pomiaru z termometru elektronicznego (jeśli masz do takiego dostęp).
Widziałem, że specjaliści od klimy tak właśnie oceniają wydajność systemu. Załóżmy, że na dworze jest ok. +25 st. C. W ciągu 20 s. temperatura powietrza wylatującego z kratki nawiewu powinna się zmienić z +25 do +18.
Takie sugestie.
Mam do Ciebie inne pytanko: czy zaliczałeś już przegląd po 15 tys ? Czy w trakcie tego przeglądu wpisano Ci do książki gwarancyjnej adnotację o kontroli stanu nadwozia ? Chodzi o to, że przy odbiorze auta diler zalecił aby taka kontrola odbyła się raz w roku, a teraz kolo z serwisu mówi, że tak już nie jest od 3 lat bo w książce gw. nie ma miejsca na taki wpis (w odróżnieniu od starej), a brak takiego wpisu nie rzutuje na gwarancję perforacyjną (co jest chyba najważniejsze).

a moze nie napelnili ci chlodnicy freonem? albo jest jego za malo?

Yaris 1.0 MMT '03, klima prawie od poczatku wiec rok. Chlodzi tak, ze po chwili (bardzo krotkiej) jest chlodno, a przy ustawieniu na maxa na wylotach pojawia sie jakby lekki szron. Klima jest super wydajna - podjedz do ASO i sprawdz czy aby nabili tyle srodka ile byc powinno.
ps. sprawdz tez filtr przeciwpytkowy bo jesli jest brudny to moze byc powodem - mialem tak kiedys w innym aucie - po wymianie zrobila sie "lodowka"