Filtr antyzakluceniowy do radia - przestroga!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak kupilem nowe radio to kupilem tez filtr antyzakluceniowy w trosce o dobro radia. Z czasem radio zaczelo mi gorzej grac, dzwiek byl nie taki jakiego oczekiwalem, az doszlo do tego ze przy niewielkim zglosnieniu na max basach sie wylaczalo jak silnik nie chodzil.Myslalem ze to wina masy lub przewodow, ze za cienkie.No i paredziesiat minut temu jak wracalem od Faziego z pracy radio zgaslo i nie chcalo sie wlaczyc, wyciagnalem "dupe", posprawdzalem wszystkie bezpieczniki, i byly ok, juz sie wkurzylem ze radio nawalilo, ale jakos zaswitalo mi zeby ten filtr jeszcze zdjac, i faktycznie, po zdjeciu filtra radio dziala, i to super, o wiele lepiej niz kiedykolwiek wczesniej z filtrem, i nie przygasa juz ani sie nie wylacza.A ten filtr to jakies gowno bylo az w koncu padlo.

Tak wiec przestrzegam was przed tego typu wynalazkami, ma to dobrze sluzyc radiu , a okazuje sie ze jest gowno warte!!!!!

a chcialem sobie cos takiego sprawic.... jakis wzmacniacz syganu, czy wlasnie filtr.....olwam w takim razie.. radio pierdzi i tak i tak.
Wiec po co LADowac kase?!?!?

taki filtr zrobiony na dobrych kondensatorach i cewce na dobrym rdzeniu spełnia swoje przeznaczenie - szczególnie w kiepskich radiach
kiedys w ladzie mialem skladany przez kumpla wzmacniacz i bez takiego filtra wcale to nie chcialo grać

Całe lata temu jak miałem malucha , przy zakupie radia i innych akcesoriów pan w sklepie z poważną miną podsunął mi kondenasator- z filtrm przeciwzakłoceniowym do aparatu zapłonowego który miał oprócz normalnego przeznaczenia niwelować wszelkie zakłocenia odbioru zakupionego u tegoż facia radyjka.
Radio zamontowałem , odbierało pięknie , magnetofon też działał
Ale maluszek tak kaszlał i dusił się , myślałem że to koniec tago autka.
Co się stało , co robić ???
Jazda stała się udręką , aż w końcu wyciągnąłem stary kondensator ze śmietnika i wszystko wróciło do normy.
Pozdrawki

zapłon zapłonem - tam sie pchamy w parametry iskry, ale przed samym wzmacniaczem założyłem filtr wyciągnięty z jakiegoś starego radia

tzn miałem cewkę wyglądającą jak zminiaturyzowany transformator i dwa kondensatory. jest to zwyczajny pasywny dolnoprzepustowy filtr 2-go rzędu i nie ma prawa zakłócić pracy silnika jak jest dobrze założony, a sprzęt grający dostaje stałe napięcie pozbawione szpilek (to właśnie wycina ten filtr)

pomijajac fakt, ze niemal kazde radio ma taki filtr na pokladzie.
skoro moja bazarowa tandeta ma, to mysle, ze i te lepsiejsze miec musza....
a filtr na kabel antenowy - w kazdym elektrosklepie jest. tylko mowic, ze do FM.
a kondensator opisany w maluchu tez mialem. Ale nie powodowal zadnych uszczerbkow...
nic nie powodowal
taka chyba ich watpliwa uroda

w kazdym powiadasz adasco? ta ja po lubelcu chodze i szukam filtru albo wzmaniacza fm juz oj nie wiem ile, nigdzie nie ma! jak kiedys na bazarze kupiłem to ze 2 tyg. podziałał a potem do smietnika.a radio jak "gubiło fale" tak gubi!

a moze wystarczy zalozyc dobra antene w dobrym miejscu???
wcale nie mnusi to byc wina braku wzmacniacza...

hmm antene to mam klasyczna i w dodatku w jak najbardziej klasycznym miejscu jak pan Bóg przykazał. a w ładzie to w sumie fabrycznie montowali wzmacniacze tyle ze poprzedniemu włascicielowi sie przydał

zależy też od rodzaju anteny, bo są takie szmelce długie jak antena od CB a nic to nie daje a są takie króciutkie i super łapią, ja mam założoną starą unitrowska antene, cała z metalu i super odbiera, nie ucieka mi fala ani nic, ale dużo zależy jednak od jakości wykonania radia( tzn. elektroniki jaka w nim jest) bo teraz mam dobre radio, a wcześniej miałem jakiegoś CAar Sound, miał cyfrowe radio, Auto revers na kasecie i troszke takich tam bajerów ale ze słabszych stacji traciłem sygnał!!!!!

wazne jest czyste polaczenie na gwincie pret - obsadka anteny. Musi byc pret dokrecony, a gwint oczyszczony. Polecam kontaktsprej lub wazelinke techniczna (do anteny oczywiscie - bez kosmatych mysli mi tutaj)

ja mam jakies niemieckie radio cyfra autorevers itd. antenke mam spoks moze ja porawie według wskazań ale wazelinka sobie zostawia jeszcze sie moze przydac ostatnio widziałem takie fajne maleńkie kolorowe antenki bobaj w tesco czy e.leclercu po kilkanascie zł. ale nie wiem czy to coś warte?bo ja juz naprawde full anten montowałem i nic! teraz mam taką długa zwykła.a radyjko mi kolega poprawiał i naprawde jest lepiej ale on mówił ze wiecej z niego nie wyciągnie teraz tylko antena!albo wzmacniacz!

eh chyba sie zbiore i kupie sobie jakeś cd...i wzmacniacz do głosników...moze wtedy bedzie lepiej

Cytat:
eh chyba sie zbiore i kupie sobie jakeś cd...i wzmacniacz do głosników...moze wtedy bedzie lepiej

Arsen jak chcesz miec CD to lepiej sobie kup najprostszy CD-rom i podepnij - pozniej jeszcze tylko korektor i za grosze bedziesz mial, a za ta kase sobie kupisz fajny wzmacniacz. Poszukaj na forum gdzies byl o tym watek i schematy do tego - kolega dcnt ma takie cos u siebie i calkiem niezle gra - tez sobie takie cos bede robil - polecam !!!

mój kuzyn miał takie coś w wargolcu i no grało grało ale sakało przerywało itd.pozatym to gdzie ja to wszystko zmieszcze?cd-rom+radio+6głosników(4-3droż.+2skrzynki)+wzmacniacz+korektor(w sumie mam 12kanałowy w radiu)
ale najgorszy motyw jest z montażem bo trzeba tak zamontowac zeby sie bujało ładnie i łyta nie przeskakiwała brejdak miał na jakiś taśmach a to ujowo wygladało zmowu na stałe to sie nic nie posłucha.....

...ja mam zalozony filtr antyzakołoceniowy przed radiem i wzmacniaczem do subwoofer'a i jest ok! zadnych problemów z tym nie mam.
... a poza tym teraz kupiłem radyjko sony z CD odtwarzaczem 4X45 W , faktycznie 4x23W, do tego mam dwa trojdrożne głośniki 9x6 JBL i chodzi rewelacyjnie.... dwa dobra JBL grają lepiej niż 6 nonameów u mojego ojca w Audi... naprade jesli chodzi o głośniki i końcówki mocy to firma ma ogromne znaczenie...

Kiedyś się chwliłem zakupem radyjka Pioneer cd potem wzmacniacz Magnat tył dwa x 6/9 magnaty dobrze przekazują bas trójdrozne w tylnej części pasażera ( boki) basy śred 10 cm drzwi przód 13 cm dwódtożne pioneer i gwizdki boshmana sam tył pracuje na wzmacnaczy i jest kuper subofer nie potrzebny . Sory ale w tym roku sony puścilo modek z zamykaną klapką na cd sprzedawca mi zachwalał ale po odsłuchaniu kilku stwierdziłem że najwięcej barw bez regulacji na mój pioneer-ek + dodatkowe funkcje a niedawno założyłem antene ze wzmacniaczem i mam cyrki od tej pory muszę to dziadostwo wyżucić wynalazki czasem są dobre dobre radyjko wystarcza noi okablowanie najlepiej lutować z końcówkami
panoni